Fondul sud-african de investitii NEPI a preluat complexul de birouri City Business Centre din Timisoara, compus din trei cladiri finalizate si inca doua care vor fi livrate in 2012 si 2013. Una din cele cinci cladiri a fost dezvoltata cu ajutorul unei finantari europene nerambursabile, aceasta fiind prima tranzactie imobiliara care a implicat o astfel de finantare.
Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a platit 16,55 milioane de euro pentru cele trei cladiri finalizate din cadrul proiectului City Business Centre (CBC) din Timisoara si s-a angajat sa plateasca cel mult 46 de milioane de euro pentru urmatoarele doua cladiri care vor fi livrate in 2012 si 2013.

Constructia celei de-a patra cladiri a inceput in mai 2011 si se va incheia in vara acestui an. Omul de afaceri Ovidiu Sandor, dezvoltatorul City Business Centre, a anuntat in toamna lui 2010 ca a obtinut o finantare nerambursabila de aproape 7 milioane de euro pentru constructia cladirii, investitia totala fiind estimata la 11 milioane de euro.

Preluarea complexului de birouri de catre NEPI ar putea lansa un nou trend pe piata imobiliara in contextul in care City Business Centre este prima tranzactie din real estate care implica o finantare nerambursabila.

„Dupa cunostinta noastra, achizitia CBC de catre NEPI este prima tranzactie avand ca obiect un proiect imobiliar finantat cu fonduri UE. Mai mult, potrivit informatiilor pe care le detinem, CBC Timisoara este primul si deocamdata singurul proiect de birouri din Romania dezvoltat cu fonduri structurale”, a declarat, pentru wall-street.ro, Robert Ionita, managing associate si coordonatorul echipei Reff si Asociatii, care a asistat tranzactia dintre NEPI si Ovidiu Sandor.

Avantajele unei astfel de tranzactii sunt evidente, continua Ionita, intrucat aceasta finantare este una nerambursabila. In acelasi timp, orice finantare bazata pe fonduri structurale implica observarea si satisfacerea de catre proiect a unor serii de criterii si obiective specifice, mai spune specialistul Reff si Asociatiii.

Pe langa Reff si Asociatii, companiile care au consiliat tranzactia de 92 de milioane de euro, cea mai mare achizitie de birouri din afara Bucurestiului, au fost consultantii imobiliari Colliers (care a asistat fondul NEPI) si Jones Lang LaSalle (care a asistat dezvoltatorul Ovidiu Sandor), precum si casa de avocatura NNDKP.

„Vorbim despre o noua investitie de pionierat a NEPI in Romania. Dupa cea mai importanta achizitie a unei cladiri de birouri de dupa 2008 (Floreasca 169A) si prima tranzactie majora de tip joint venture (Victoria City), este prima data cand NEPI preia un proiect de birouri cu adevarat de calitate in afara Capitalei", a afirmat Robert Miklo, parte din echipa CEE Investment Services a Colliers International.

In plus, preluarea complexului de birouri din Timisoara arata interesul crescut al sud-africanilor de NEPI pentru piata de birouri, dupa ce in ultimii ani acestia au fost interesati in special de proiectele de retail.

„Desi NEPI continua sa se concentreze pe sectorul de retail, fondul de investitii a dovedit ca ia in calcul achizitiile si dezvoltarile si in alte sectoare, cu conditia ca aceste proiecte fie durabile si sa poata creste castigurile actionarilor. Avand aceasta strategie, NEPI a ajuns sa detina in prezent doua proiecte importante de birouri care, totodata, sunt printre cele mai mari proprietati din portofoliul sau", a mai explicat Robert Miklo.

City Business Centre Timisoara este un complex de birouri clasa A, situat in zona centrala a orasului, ce va include cinci corpuri cu o suprafata de 43.000 mp inchiriabili. Numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea in City Business Centre depaseste 2.000. Chiria medie estimata in proiect este de 13-14 euro/mp/luna.

Citeste si Topul celor mai scumpe birouri cumparate in criza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri