Impachetarea cladirilor cu polistiren, asa numita reabilitare termica, a transformat blocurile in niste sere, iar riscurile pe care aceste lucrari le pot avea sunt total necunoscute de catre proprietarii apartamentelor, a declarat Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) Bucuresti.
"Confortul locuirii este extrem de important, insa exista si alte solutii in afara de aceasta impachetare cu polistiren, despre care nimeni nu stie cum se comporta in timp si cum va arata peste 15 ani. Din pacate, asistam la doua lumi paralele: cea a administratiilor locale, a puterii politice si cea a arhitectilor, care lupta pentru o constientizarea rolului pe care arhitectura il are in societate", a spus Mircea Ochinciuc.

In prezent, a continuat arhitectul, fiind perioada alegerilor locale, asociatiile de proprietari primesc "plocon" impachetarea cladirilor cu polistiren, insa aceste impachetari au transformat blocurile in niste sere, intrucat primariile elimina din caietele de sarcini instalatiile de ventilatie permanenta.

In plus, lucrarile de reabilitare sunt efectuate de muncitori fara experienta in constructii. "Licitatiile sunt castigate de companii gigant, care nu pot face 200 de blocuri odata asa ca subcontracteaza o mana de lucru necalificata. Opera propriu-zisa o fac tot felul de chirpaci care pun prima data mana pe asa ceva", a subliniat presedintele OAR Bucuresti.

"Arhitectura de astazi este una tiganeasca"

O alta problema semnalata de arhitecti este alegerea neinspirata a culorilor in care au fost zugravite cele mai multe blocuri. "Arhitectura comunista a fost una gri, fara culoare, dar cea de astazi este de-a dreptul tiganeasca. Alegerea culorilor trebuie gestionata de un proiectant, care nu poate fi altul decat arhitectul", a afirmat Ochinciuc.

Dincolo de obiectiile referitoare la coloritul blocurilor reabilitate, arhitectii atrag atentia si in ceea ce priveste utilizarea polistirenului, fenomen numit de acestia „polistirenizare”. Arhitectii amintesc ca Ungaria si Italia s-au declarat impotriva acestei solutii, preferand solutii alternative aplicate la interior.

Polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. In plus, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a dus la fenomene de tipul cuib de soareci, sobolani si insecte care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor, potrivit arhitectilor.

Mai mult, in anumite situatii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori.

Potrivit datelor Guvernului din 2011 in perioada 2008-2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel national. Aceste proiecte au atras investitii de circa 600 de milioane de euro.Bucurestiul a fost orasul cu cele mai multe blocuri reabilitate in ultimii trei ani, sectorul 2 fiind lider detasat in ceea ce priveste fondurile alocate.

La nivel national, in ceea ce priveste numarul de cladiri reabilitate, pe locul doi este Cluj Napoca, urmat de Slatina, Drobeta Turnu Severin si Piatra Neamt. Blocurile reabilitate pana acum in Bucuresti reprezinta o treime din totalul pe tara.

Wall-Street.ro vrea sa afle si parerea ta! Ce crezi despre reabilitarea termica? Ai fotografii cu exemple diferite de reabilitare termica? Trimite-le pe adresa contact@wall-street.ro si noi le vom publica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri