Regia Patrimoniului de Stat, care a ignorat avertizarile repetate ale consultantilor imobiliari privind procedura de vanzare a imobilelor si a intrat astfel pe deficit anul trecut, spera si in acest an sa incaseze 190 milioane lei din licitatii, aproape aceeasi suma calculata si ratata in 2013.

Conform bugetului de venituri si cheltuieli pe 2014 al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), sumele care ar urma sa fie, ipotetic, incasate din vanzarea de imobile este estimata la 190,1 milioane lei, aproape identica cu suma pe care miza anul trecut si pe care a ratat-o, din nou, la mare distanta.

La finele anului trecut, regia, care a inceput in acest an procedura de vanzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directa la un pret cu 30% mai mic, in pofida avertizarilor repetate ale consultantilor imobiliari privind infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir¬me private, a fost obligata sa isi revizuiasca din nou, in scadere drastica, estimarea de incasari,

Aceasta a fost a doua revizuire in scadere a incasarilor RA-APPS, dupa cea operata anul trecut, din nou pe fondul licitatiilor esuate.

Astfel, pentru anul trecut, regia estima venituri din vanzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar bugetul rectificat, aprobat de Guvern, a indicat incasari de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai putin fata de prognoza initiala.

Ultimele date, transmise de catre RA-APPS la inceputul acestui an, arata ca "valoarea totala" a imobilelor vandute anul trecut a fost de doar 15,3 milioane euro (sub 70 milioane lei).

Aceasta in conditiile in care RA-APPS a inceput procedura de vanzare a imobilelor prin negociere directa, desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

Mai mult, RA-APPS a intrat si in deficit, cu venituri totale de 277,6 milioane lei (fata de 449,1 milioane lei anticipat initial) si cheltuieli totale de 349,6 milioane lei, ajungand astfel la o pierdere de aproape 72 milioane lei (peste 16 milioane euro), desi miza pe profit.

In 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevazuta in bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate, cele mai multe din lipsa de oferte.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri