Constructia mallului ParkLake Plaza, dezvoltat de Sonae Sierra si Caelum Development langa parcul IOR din Capitala, va fi finalizata in 2016, iar dezvoltatorii asteapta, in cel mai conservator scenariu, 12 milioane de vizitatori de an in centrul comercial.

Legat de competitia din zona de est a Bucurestiului si de faptul ca inaugurarea Mega Mall, dezvoltat de NEPI, va avea loc in 2015, inaintea deschiderii mallului de langa IOR, dezvoltatorii ParkLake Plaza sunt optimisti si considera ca este loc pentru mai multe centre comerciale in estul Bucurestiului.

“Nu poti sa dezvolti in Bucuresti si sa nu ai competitie. In Germania, spre exemplu legislatia nu permite dezvoltarea unui centru comercial langa un altul, ceea ce in Romania nu se intampla”, spune Ingo Nissen, managing director pe zona de dezvoltare in cadrul Sonae Sierra, care considera ca in zona de est este suficient loc pentru cele doua centre comerciale. Compania a calculat ca in imediata apropiere a ParkLake Plaza exista un bazin cu 180.000 de locuitori, in timp ce la 10 minute distanta (cu masina-n.r.) exista circa jumatate de milion de locuitori.

Constructia ParkLake Plaza este in faza excavarilor, care sunt in prezent incheiate in proportie de 50%, in circa doua luni urmand sa inceapa lucrarile la fundatie. Potrivit lui Nissen, dupa Paste va avea loc si licitatia pentru a doua faza a constructiei.

Excavarea este ingreunata de existenta panzei freatice la o adancime de circa 7 metri. Oficialii Soletanche Bachy, compania care se ocupa de lucrarile de excavatie si de peretii mulati de pe santierul ParkLake Plaza, estimeaza ca apa ce urmeaza sa fie extrasa reprezinta jumatate din volumul lacului IOR.

Tema mallul ParkLake Plaza- Natura

Nissen a explicat ca in cadrul proiectului ParkLake Plaza tinta este ca parcul sa fie integrat in centrul comercial, iar designul si conceptul mallului sa fie unul care sa duca cu gandul la natura. Una dintre componentele care vor lega mallul de parc va fi o terasa uriasa care va avea priveliste la lacul IOR.

ParkLake Plaza

In ceea ce priveste chiriasii proiectului, Nissen mentioneaza ca 60% din cei 70.000 mp GLA ai centrului comercial sunt sub contract, in prezent realizandu-se unele amendamente pe contractele initiale cu privire la data deschiderii si conceptul centrului comercial, compania modificand proiectul.

La finalul lui 2012 in lista de chiriasi ai ParkLake Plaza apareau Cinema City, un hypermarket Cora, Pure Fitness, Flanco, Douglas, Inditex si H&M.Sonae Sierra isi propune sa aduca in mall si retaileri noi pentru piata, dar si concepte inovatoare pentru zona de entertainment.

Ingo Nissen, Sonae Sierra: Nu am fi inceput proiectul daca nu eram siguri ca vom obtine finantare

Potrivit lui Ingo Nissen in urmatoarele luni se va semna si un contract de finantare bancara pentru acest proiect a carui investitie totala se ridica la 180 mil. euro (terenul este inclus-n.r.).

El nu a dat detalii despre finantare, insa a mentionat ca in general pe piata se obtine finantare pentru sub 50% din valoarea investitiei. “Nu am fi inceput proiectul daca nu eram sigur ca vom obtine finantarea”, a spus Nissen intrebat fiind ce se va intampla daca nu se va semna contractul de finantare.

Potentialul de business in ParkLake Plaza

In imediata apropiere a centrului comercial sunt circa 180.000 de locuitori, in timp ce la o distanta de 30 de minute exista un bazin de 1,5 milioane de locuitori care ar putea veni in centrul comercial. Nissen mentioneaza ca in general 5% din puterea de cumparare disponibila in randul populatiei din imediata apropiere a unui centru comercial ajunge intr-un mall.

In 2015, fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) vrea sa inaugureze proiectul Mega Mall. Mallul, aflat in apropiere de Arena Nationala. va avea o suprafata utila de 70.000 mp, iar printre chiriasi se numara Carrefour, C&A si H&M, potrivit datelor comunicate anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri