Anul trecut, piata rezidentiala din Bucuresti „s-a imbogatit” cu peste 7.000 de locuinte noi, in timp ce stocul de proprietati vechi disponibile spre vanzare a depasit 16.000.

Principalul argument de achizitie al unei proprietati a ramas pretul, motiv pentru care majoritatea dezvoltarilor noi sunt amplasate in cartierele marginase ale Capitalei, preponderant in sud si vest sau in localitatile limitrofe, exceptiile fiind foarte putine.

In premiera, dupa anul 2008, am asistat la anuntarea de noi proiecte cu apartamente premium sau chiar inceperi de astfel de dezvoltari. Proiectele premium au fost extrem de putine, reprezentand o exceptie de la trendul pietei, care a ramas dezvoltarea de proiecte cu preturi cat mai mici, astfel incat sa se incadreze in programul Prima Casa inclusiv locuintele cu trei camere.

Pe segmentul apartamentelor vechi s-a inregistrat o stabilizare a preturilor, coroborata cu o rata de absortie in crestere.

Ce urmeaza in 2015 pentru piata apartamentelor noi

1. Proiecte cu concept de locuire

Vom vedea din ce in ce mai multe proiecte noi atat pentru segmentul mediu, cat si pe cel premium, situate in zone centrale, respectiv nord. Este de urmarit daca piata dezvoltatorilor s-a maturizat si acestia vor livra produse competitive, cu un concept de locuire in spate sau vor livra in continuare doar “metri patrati”.

2. Reintoarcerea dezvoltatorilor internationali

In ultimii cinci ani, cele mai multe proiecte noi au fost dezvoltate de investitori romani, care au reusit sa adapteze produsul astfel incat sa vina in intampinarea cererii de preturi reduse.

In 2015, vom asista la reintoarcerea in piata unor jucatori mari care au asteptat un moment oportun de a reincepe dezvoltarile imobilare. Acest lucru vine dupa ce mai multi dezvoltatori si-au schimbat echipele locale de management.

3. Preturi stabile, cu mici cresteri

Presiunea pe pret este in continuare destul de mare iar rata de absortie relativ redusa. Cel mai probabil vom vedea stabilitate cu mici segmente care vor creste, dar nu semnificativ. Cei care vor reusi sa se diferentieze printr-un produs competitiv si bine marketat vor avea parte de o lichiditate ridicata.

Ce urmeaza in 2015 pentru piata apartamentelor vechi

1. Preturi stabile si apartamente vandute mai repede
2015 va fi un an stabil pe segmentul preturilor pentru apartamentele vechi. Avand pe de o parte potentialul de crestere economica, la nivel macro, iar pe de cealalta concurenta din partea proiectelor rezidentiale noi, ne asteptam ca pe acest segment sa observam stabilitate pe termen mediu. Perioada de tranzactionare va scadea si vor vinde in continuare proprietarii care vor pozitiona corect preturile locuintelor.

2. Mai multe proprietatile executate silit
BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale dupa active, aveau in decembrie peste 3.000 de locuinte in portofoliu, majoritatea in tara si mai putine in Bucuresti. Anul acesta se va continua curatarea portofoliilor bancilor, astfel incat sa poata fi reluata creditarea.

3. Batalia bancilor pe clienti
Timid, inca de anul trecut, bancile au venit cu produse de creditare comparabile, din punct de vedere al dobanzilor, cu programul Prima Casa. Cel mai probabil anul acesta va incepe batalia pe clientii cumparatori, fezabili din punct de vedere al venitului si al sigurantei job-ului pe termen lung.
In ceea priveste finantarea investitiilor in dezvoltarea proiectelor rezidentiale noi, bancile inca evita acest segment de piata prin impunerea unor conditii extreme de restrictive.

Concluzii:
Estimam ca 2015 va fi un an de crestere pentru jucatorii din piata rezidentiala care si-au adaptat modelul de business in ultimii ani, sustinut pe de o parte de cererea de servicii de calitate, iar pe de cealalta parte, de oferirea serviciilor de reprezentare exclusiva, atat la cumparare, cat si la vanzare. Extrem de interesanta va fi si piata serviciilor imobiliare destinate dezvoltatorilor mici si medii, care au inteles ca nu poti construi o echipa o echipa de vanzari eficienta intr-un termen scurt si vor cauta solutia optima de externalizare a marketingului si vanzarilor catre jucatori cu experienta. In concluzie, ne asteptam ca 2015 sa fie un an de stabilitate, bun atat pentru cumparatori cat si pentru vanzatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri