Spre deosebire de alti ani, "vedetele" pietei rezidentiale din Capitala nu au mai fost apartamentele cu 2 camere, privirile cumparatorilor indreptandu-se spre imobile mai mari si "generoase" ca suprafata, de 3 camere, 4 camere sau vile insiruite, potrivit unei analize cu privire la preferintele imobiliare ale cumparatorilor, realizata de catre compania Premier Imobiliare.

Din cele 1500 de unitati locative vandute de Premier Imobiliare in Bucuresti si in judetul Ilfov in anul 2015, cele mai cautate au fost imobilele mari, in zone semicentrale, cat si garsonierele situate foarte aproape de o statie de Metrou. Astfel, ca urmare a a diversitatii mari a cererii s-au tranzactionat de la garsoniere pana la vile insiruite sau duplex.

"Explicatia este foarte simpla: O familie ce face credit pe o perioada mare de timp priveste si in perspectiva nevoilor viitoare, isi doreste un imobil mai generos ca suprafata sau numar de camere. Astfel, dintre persoanele participante la analiza Premier Imobiliare, 48% au achizitionat imobile mari, 37% apartamente cu 2 camere, 15% au optat pentru garsoniere", arata Andrei Gheorghisor (foto), consultant imobiliar, Premier Imobiliare.

Analiza mentionata cu privire la preferintele imobiliare a fost realizata de catre compania Premier Imobiliare, in perioada ianuarie - decembrie 2015, pe un esantion de 1.270 de persoane care au achizitionat locuinte in Bucuresti si in judetul Ilfov. De asemenea, dintre persoanele participante, o pondere de 57% au accesat programul Prima Casa, 34% au luat un credit ipotecar si 9% au preferat plata in numerar.

"Spre surprinderea noastra, in timpul in care programul Prima Casa a fost blocat - au existat doua astfel de momente in 2015, multi cumparatori au fost manati de nevoi si dorinte spre creditele ipotecare. Avansul de 15%, comparativ cu cel de 5% de la Prima Casa, nu a constituit o piedica. Cel mai renegat tip de credit a fost cel in euro, din cauza avansului de 25% si a monedei", mai spune Andrei Gheorghisor.

In opinia sa, anul 2015 a fost o perioada de relansare totala, un an in care dorintele si nevoile cumparatorilor au explodat, bazat si pe o crestere economica evidenta. "Anul 2015 a fost o fundatie pentru un 2016 foarte promitator. S-a vandut aproape orice, chiar si off-plan".

In luna decembrie a anului trecut, compania Premier Imobiliare a deschis prima sucursala din sectorul 3, ajungand astfel la 6 sucursale, dintre care 5 sunt localizate in sectorul 4 si orasul Popesti-Leordeni si una in sectorul 3. Preturile pentru unitatile locative din portofoliul companiei Premier Imobiliare incep de la 900 de euro / mp si pot ajunge chiar si pana la 1.500 de euro / mp.

Infiintat in anul 1994, grupul imobiliar Premier detine 6 sucursale, dintre care 5 sunt localizate in sectorul 4 si orasul Popesti-Leordeni si una in sectorul 3. Cu 85 de angajati, grupul imobiliar Premier este una dintre cele mai mari companii imobiliare din zona de sud a capitalei, detine in portofoliu unitati locative cu preturi care pornesc de la 20.000 euro si ajung pana la 350.000 euro, in 80 de ansambluri rezidentiale pe care le dezvolta sau promoveaza.

Sursa foto: Eunika Sopotnicka / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri