La mai putin de doua saptamini de la lansarea oficiala a proiectului, Bursa de Valori Imobiliare (BVI) se poate lauda cu listarea primei proprietati romanesti care se va tranzactiona electronic. Potrivit initiatorilor proiectului, Bursa numara deja 10 membri, iar mari companii imobiliare precum Colliers International, Regatta, Asco Properties, Eurisko ori CB Richard Ellis sint gata sa demareze procedurile de inscriere la BVI.
CE ESTE BVI?

In esenta, Bursa de Valori Imobiliare este o platforma electronica comuna, unde agentii imobiliare, prin agenti special acreditati, publica anunturile privind proprietatile pe care le au in portofoliu in vederea vinzarii acestora. La BVI se pot tranzactiona atit case, cit si terenuri, spatii comerciale ori de birouri. Noutatea consta in faptul ca Bursa reuneste toti participantii la o tranzactie imobiliara, respectiv cumparatori, proprietari, institutii de stat, agenti si agentii imobiliare, evaluatori si notari publici. Conditia de baza pe care o proprietate trebuie sa o indeplineasca spre a putea fi listata la Bursa este reprezentarea ei in exclusivitate de catre un singur agent. Exclusivitatea poate fi insa o problema, deoarece majoritatea clientilor romani prefera sa colaboreze cu mai multe agentii, iar cea care gaseste cumparatorul ce ofera cea mai mare suma, primeste si comisionul.

Prin intermediul bursei, toate agentiile membre vor avea acces la ofertele disponibile si vor putea sa introduca in sistem propriile oferte. O alta problema tine de comision. In sistemul clasic, comisionul unui agent ajunge la 6%, dat fiind ca acesta percepe 3% de la vinzator si 3% de la cumparator. In cazul tranzactiilor efectuate la BVI, agentul va incasa comision doar de la vinzator, cel care i-a oferit exclusivitate, intrucit clientul cumparator va fi adus de un alt agent care are acces la datele BVI.

SISTEM CU PARFUM AMERICAN

Sistemul dupa care functioneaza BVI a avut ca model sistemele existente in SUA si Marea Britanie, care, pe masura ce s-au dezvoltat, au reglat piata imobiliara. Practic, tranzactiile au devenit transparente, iar agentii imobiliari s-au vazut nevoiti sa ofere maximum de eficienta. Si agentii romani vor fi pusi in aceeasi situatie, din moment ce contractul de exclusivitate va fi valabil 30 sau cel mult 60 de zile. Daca in acest timp proprietatea nu se tranzactioneaza, vinzatorul poate apela la un alt agent, insa reputatia celui dintii va avea de suferit. Tocmai am primit documentele pentru prima proprietate care se va lista la Bursa. Aceasta este cea mai greoaie procedura, deoarece fiecare imobil sau teren care va fi listat va beneficia de o descriere amanuntita, completa si ma refer inclusiv la documentatia necesara perfectarii contractelor de vinzare cumparare, respectiv cadastru si intabulare, a declarat pentru Prezent, directorul BVI, Stefan Negritoiu.

AVANTAJELE LISTARII LA BURSA

Transparenta si eficienta. Acestea sint marile avantaje de care se vor bucura cei implicati in tranzactiile imobiliare realizate prin intermediul Bursei. Folosind aceasta platforma comuna de tranzactionare a imobilelor ori a terenurilor, toti cei implicati au de cistigat. Vinzatorul obtine un pret mai bun, iar acesta va figura si in contractul perfectat de notar, astfel incit nu se vor mai declara valori fictive, ci pretul efectiv de tranzactionare, ne-a spus Stefan Negritoiu. Un al beneficiu al vinzatorului se refera la faptul ca acesta poate urmari indeaproape in ce stadiu se afla proprietatea sa. Pe site-ul www.bvi.ro acestia pot verifica daca imobilul lor a fost scos la vinzare. Mai mult, BVI va comunica printr-o notificare trimisa prin posta, fax sau e-mail daca proprietatea a fost listata.

Nici cumparatorii nu au de pierdut de pe urma acestui sistem. Atunci cind esti interesat sa cumperi un imobil pierzi foarte mult timp cautind prin ziare ori pe Internet, dind zeci de telefoane pentru a afla detalii, deoarece majoritatea anunturilor sint mai mult decit incomplete, sau daca anuntul mai este valabil. La fel, nu rare sint cazurile cind aceeasi proprietate exista in portofoliul mai multor agentii si chiar la preturi diferite. BVI ofera insa informatii complete, corecte, verificate, mergind pina la detalii de ordin tehnic, precizind stadiul in care se afla oferta. Practic, din oferta activa ea devine oferta acceptata daca cineva a oferit un pret pentru ea, explica Negritoiu.

BVI AR PUTEA DEVENI BI (BURSA DE IMOBILE)

Bursa de Valori Imobiliare este functionala inca din luna iunie, dar pina acum ea a fost testata doar in mod experimental. Proiectul, care apartine unei companii infiintate anul trecut si al carei capital este 100% romanesc, a fost lansat dupa mai bine de un an si jumatate de pregatiri desfasurate in colaborare cu Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). Desi mare parte din piata a salutat aceasta initiativa, exista si pareri contra. Intr-un comunicat recent transmis, conducerea Camerei de Comert Imobiliar din Romania (CCIR) acuza site-ul BVI de faptul ca produce confuzie intre Bursa de Valori Mobiliare (CNVM, institutie cu traditie), si cea de Valori Imobiliare, care de fapt, nu exista nicaieri in lume. Potrivit CCIR, imobilele se definesc ca bunuri si nicidecum ca valori, termenul de valori referindu-se strict la actiuni. Nu incercam sa inducem pe nimeni in eroare. Nu va fi nici o problema in a redefini BVI in Bursa de Imobile, a replicat, prin intermediul Prezent, Stefan Negritoiu. II

Cine are acces la Bursa?

Sistemul BVI poate fi accesat doar de catre profesionistii din domeniu, respectiv agenti, agentii imobiliare si evaluatori imobiliari care trebuie sa respecte o serie de conditii. Agentia trebuie sa fie legal constituita si sa aiba ca obiect de activitate agentie imobiliara sau evaluare imobiliara si sa fie membra a unei organizatii profesionale acreditate. Taxa care trebuie platita BVI pentru accesul la baza de date este de 50 euro/luna pentru agentii imobiliari si 25 euro/luna pentru fiecare agent imobiliar. Persoanele fizice pot avea acces la datele furnizate in sistemul BVI doar prin intermediul agentilor imobiliari care le reprezinta la Bursa. II

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri