Piata imobiliara va avea un Registru de evidenta a tranzactiilor si a intermediarilor acestora, dupa modele existente in Statele Unite si in Franta, care va functiona ca o baza de date a proprietatilor, potrivit unui proiect al Camerei de Comert Imobiliar din Romania (CCIR).
Camera de Comert Imobiliar din Romania (CCIR) propune un proiect de lege care prevede infiintarea unui Registru de Evidenta Imobiliara pentru inregistrarea agentilor economici si a tranzactiilor pietei. Registru de Evidenta Imobiliara va tine evidenta tranzactiilor efectuate de presoanele fizice brevetate si societatile licentiate in vederea desfasurarii de activitati imobiliare, precum si a clasificarii tranzactiilor efectuate pe aceasta piata, informeaza NewsIn.

Sistemul va fi realizat dupa modelul Multy Listing System, existent in Statele Unite ale Americii, Canada si cateva state din Europa. Acesta functioneaza ca o baza de date a tuturor proprietatilor care sunt oferite spre vanzare.
De asemenea, Registrul va veni si in sustinerea noilor reglementari impuse de Oficiulu National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Potrivit acestora, oficiul va cere agentiilor imobiliare sa raporteze orice tranzactie cu numerar care depaseste echivalentul in lei a 10.000 de euro, precum si orice alte operatiuni suspecte pe piata.

"Registrul este pus la dipsozitia publicului intr-o maniera transparenta. Agentii economici din domeniul imobiliar vor putea accesa aceasta baza de date pentru cel mult trei dolari pe luna, in timp ce institutiile de stat vor avea acces la informatiile cuprinse in registru pentru aproximativ 150 de euro pe luna", a declarat pentru NewsIn presedintele Camerei, Emil Giurgiu.Tariful pentru agentii economici a fost stabilit in dolari avandu-se in vedere activitatea intensa pe piata imobiliara romaneasca a investitorilor din regiunea anglosaxona, a explicat acesta.

Recent, a fost anuntata infiintarea Bursei de Valori Imobiliare. Organismul reuneste toti participantii la o tranzactie imobiliara, respectiv cumparatori, proprietari, institutii de stat, agentii imobiliari, angetiile imobiliare evaluatorii si notarii.

"Bursa e deja functionala din iunie, pana acum a fost testata in mod experimental", a spus directorul IT al Bursei de Valori Imobiliare, stefan Negritoiu. Proiectul este desfasurat de un grup de specialisti imobiliari din Romania si strainatate, in colaborare cu Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare si Asocatia Nationala a Evaluatorilor din Romania. Proiectul de lege propus de CCIR ar putea fi inaintat catre Parlament in prima parte a anului viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri