In lipsa unor proiecte publice, in special concentrate in tot ceea ce reprezinta infrastructura si toate componentele sale, marii investitori imobiliari de proiecte comerciale, fie ca dezvolta birouri, mall-uri, centre logistice sau proiecte rezidentiale, au simtit oportunitatea din piata generata de cererea crescuta, o cerere venita in special datorita climatului economic favorabil pe care tara noastra l-a traversat in ultimii ani.

“Exclus sa vorbim despre o noua bula”, spun, la unison, expertii din piata imbiliara, reuniti in cadrul evenimentului Real-Estate & Construction Forum realizat de catre Business Mark, in care temele discutiilor au pendulat in jurul potentialului de dezvoltare al Romaniei in sectorul imobiliar, cat si amenintarea venita ca urmare a cresterilor salariului minim si a implicatiilor sale inclusiv in costul de constructie a viitoarelor proiecte imobiliare.

Se constata o noua tendinta in dezvoltarile imobiliare, despre care vorbesc marii dezvoltatori, fenomen care incepe sa prinda contur si in Capitala, printr-o serie de proiecte anuntate, dar care nu este nou dezvoltarilor din Romania.

Antreprenorul roman Iulian Dascalu a aplicat cu succes deja aceasta noua reteta a dezvoltarilor mixte de proiecte in Iasi si acum in Timisoara, israelienii de la AFI Europe au reusit sa dezvolte un concept similar cu proiectul AFI Palace Cotroceni si proiectul de birouri AFI Park, in timp ce omul de afaceri Ovidiu Sandor, cunoscut pentru investitiile sale imobiliare la nivel local, planuieste un proiect mixt de amploare la nivel local, tot in Timisoara.

Modelele impuse deja pe piata de cei trei dezvoltatori se pare ca au avut un succes neasteaptat in randul chiriasilor si ai comunitatilor pe care le reprezinta, iar marii dezvoltatori imobiliari mizeaza tot mai mult pe aceasta noua generatie de proiecte comerciale. Va avea succesul scontat?

“Conceptul de retail a inregistrat schimbari semnificative in ultimii ani. Vorbim despre o reasezare a domeniului, in care digitalul si online-ul au provocat o serie de intrebari. <<Va muri comertul obisnuit?>> Ne punem deseori aceasta intrebare. Acest lucru nu se va intampla, iar online-ul nu va omori comertul fizic. Ma astept ca cele doua obiceiuri de cumparare sa isi gaseasca echilibrul. (…) Asistam la o modificare substantiala a modului in care consumam. Timpul este diferit, este un alt fel de a trai, ceea ce ne schimba modul de a intelege retailul. In zona comerciala este nevoie de o adaptare. Proiectele pe care le vom dezvolta in viitor vor fi cu siguranta diferite. Mergem in zona de proiecte mixte. Nu mai folosim “triggerul” shopping si cel bazat pe pret. Comunitatea va petrece timp pretios in aceste proiecte si tocmai din acest motiv trebuie sa reinventam business-ul”, crede Tatian Diaconu (foto mai jos), directorul general Immochan Romania, dezvoltator a numeroase proiecte comerciale in toata tara, cat mai ales a proiectului Coresi Shopping Resort din Brasov.

tatian diaconu, immochan romania

Dupa experienta reusita in a dezvolta si o componenta rezidentiala langa proiectul Coresi din Brasov, Tatian Diaconu sustine ca se asteapta ca in viitorul proiect pe care il va demara in Romania sa incerce un parteneriat si cu un dezvoltator de birouri.

“Incercam sa construim orasele de maine in primul rand pentru locuitori si nu doar la dezvoltarea de metri patrati. Nimeni nu si-a pus problema daca va exista cerere pentru atat de multa suprafata construita. Incercam sa dezvoltam o era a parteneriatelor cu investitori specializati in anumite sectoare cheie. (…) Noi vrem sa facem si birouri, insa expertiza noastra in aceasta directie este una limitata, iar pentru tot acest demers vom alege un partener strategic, specializat in dezvoltarea de proiecte performante pe piata birourilor”, a mai adaugat Tatian Diaconu.

La randul sau, Ingo Nissen (foto mai jos), managing director al Sierra Developments Romania, dezvoltatorul mall-ului ParkLake din Capitala si proprietar al mall-ului River Plaza din Ramnicu Valcea, sustine ca vremea dezvoltarilor de proiecte comerciale de mari dimensiuni situate in zona limitrofa a aglomeratiilor urbane s-a incheiat si ca asistam la o reasezare a profilului dezvoltatorului de mall-uri la nivel local.

“Vremurile cand dezvoltatorii construiau proiecte mari in afara oraselor s-au incheiat . Avem nevoie de schimbari - avem Internetul, cat si influentele factorilor externi. Toate acest lucruri ne influenteaza. Noi suntem vazuti drept dezvoltatori de proiecte de retail, dar am inceput sa ne axam pe zona de entertainment, insa vrem sa ne pastram filozofia. (…) Cautam sa ne dezvoltam portofoliul de produse si nu excludem, la randul nostru, parteneriatele. Vedem un proiect mixt si cu siguranta ne gandim tot mai mult la unul de acest fel tot in Bucuresti, dar si alte orase sunt in vizorul nostru”, a punctat Ingo Nissen, in cadrul evenimentului dedicat pietei imobiliare.

ingo nissen, sonae sierra romania

Parte la discutia despre noile dezvoltari comerciale din Romania a luat si Sorin Ioan Blaga (foto mai jos), CEO al Liebrecht & WooD Romania, proprietarul si dezvoltatorul Fashion House, singurul si cel mai mare outlet store din Romania, care sustine ca se constata o schimbare in mentalitatea clientilor romani, lucru care va forta dezvoltatorii sa ofere in viitor solutii mult mai accesibile.

“Noi operam pe piete complexe, cum sunt Polonia si Rusia. Romania este a treia piata pe care activam, iar rezultatele pozitive de pana acum, in special faptul ca proiectul confirma si ca prima faza a proiectului este 100% inchiriata, ne face sa privim spre viitor. Lucram deja la inchirierea celei de-a doua faze a proiectului si suntem in postura de a deschide un al doilea centru outlet la nivel local si foarte aproape de a finaliza procedurile de predezvoltare. (…) Ne uitam la oportunitati, inclusiv la posibilitatea de a dezvolta proiecte mixte. Imi place ideea si este un moment ideal pentru o investitie de acest fel. Am testat acest concept in Varsovia si rezultatul este mult peste asteptari. Cred ca replicarea sa in Romania va fi un pas firesc”, a punctat Sorin Ioan Blaga, managerul Liebrecht & WooD.

sorin blaga, liebrecht & wood

Ana Dumitrache, CTP Invest: Efervescenta online-ului este un pic exagerata. Este o crestere sanatoasa, progresiva, dar cu potential

Prezenta la discutia despre fenomenul proiectelor mixte a fost si Ana Dumitrache (foto mai jos), country manager al CTP Invest, unul dintre cei mai mari dezvoltatori si proprietari de proiecte logistice din Romania. Potrivit declaratiilor sale, exista premisa unor dezvoltari mixte de proiecte logistice, care sa imbine o serie de activitati conexe in contextul in care online-ul capata tot mai mult teren in cadrul proiectelor pe care le dezvolta.

“Vedem o efervescenta a online-ului, insa este un pic exagerat accentul care se pune pe dezvoltarea vanzarilor online. Este o crestere progresiva, un loc cu foarte mare potential de dezvoltare. Ma astept ca oamenii si clientii sa fie mai apropiati de cumparaturile online, insa in prezent doar 20% din cererea venita este din partea companiilor cu activitate pe Internet. Acestia sunt clienti care cresc organic. Nici nu poate fi vorba de o noua bula, atata timp cat nu exista dezvoltari speculative in domeniul logistic si nici nu se intrevede in viitorul apropiat”, a declarat Ana Dumitrache.

Ana Dumitrache, CTP

Potrivit datelor CTP, 95% din spatiul pe care il are disponibil dezvoltatorul este deja inchiriat, in timp ce la nivelul pietei circa 80% din spatiu este inchiriat.

Din totalul stocului de 500.000 mp care urmeaza sa fie livrati pe piata, circa 80% este deja pre-inchiriat. Cata vreme clientii tai cresc organic, ei se dezvolta in acelasi loc. Sunt miscari naturale pentru fiecare dezvoltator logistic. Clientii sunt educati si ajung sa caute clar un lucru de acest fel. Clientii sunt atenti la cheltuieli, cauta sa fie eficienti. Multi clienti pierd bani din cauza costurilor cu eficienta energetica”, a completat reprezentantul CTP Invest.

Intrebata despre planurile unui proiect mixt, Ana Dumitrache a subliniat faptul ca unul dintre proiectele pe care compania CTP l-a dezvoltat la nivel local are o astfel de componenta.

“Avem o parte dintre proiecte si mixte, pana la limita data de industria in care activam. La km 23, pe A1, suntem prezenti pe o parte si pe alta a autostrazii. Suntem foarte atenti la felul in care dezvoltam si nu ne uitam doar la consuctia unor hale industriale: vom investi in trotuare si in infrastructura. Suntem atenti in privinta proiectelor de servicii pe care le oferim. Am cumparat o platforma existenta si avem multe proiecte in constructie. Este un proiect interesant cand vom transforma un camp intr-un mic orasel”, se asteapta Dumitrache.

Florin Furdui, Portland Trust: Asistam la o maturizare a proiectelor de birouri

De cealalta parte a baricadei se afla Florin Furdui (foto mai jos), managerul care conduce operatiunile dezvoltatorului Portland Trust, o companie cu multa deschidere spre dezvoltarea de birouri, dar stricta cand vine vorba de potentiale noi proiecte asociate.

“Noi suntem intr-o reteta conservatoare, acolo unde lucram la ce ne pricepem, dar ne uitam la zone care sa aiba sens din perspectiva unor functiuni mixte, insa acest lucru este momentan in stadiu de analiza si nu un plan. Credem in specializare. Facem birouri de 18 ani si tot acest lucru vom face si in continuare. Asistam la o maturizare a pietei de birouri si vedem o stabilizare pe zona birourilor clasa A, depinzand, mai ales, de localizarea acestora”, a declarat Florin Furdui.

florin furdui, portland trust

Dezvoltarile imobiliare, fata in fata cu noi provocari: cresterea salariului minim si actiunile externe. Ce risc exista?

In toata aceasta frenezie a dezvoltarilor imobiliare, inceputul anului a schimbat planurile multor investitori dupa ce Guvernul a anuntat majorarea salariului minim la 1.450 lei brut, actiune care face bine pe de-o parte comunitatii, dar care, fara un plan anuntat din timp, poate da peste cap multe planuri bugetate de companii.
Aceasta masura va conduce, spun specialistii, la o crestere a costurilor de constructie.

“Ma astept ca intr-un an de zile costul de constructie sa creasca si sa fie o crestere de preturi in tot lantul dezvoltarii de noi proiecte. Acest lucru este bun pentru economie, mai putin pentru costurile pe care le suporta, insa, un dezvoltator”, crede Florin Furdui, country managerul Portland Trust, dezvoltator al unor proiecte importante, asa cum este cazul Floreasca Park, Floreasca 169, Bucharest Business Park sau Oregon Park.

In opinia sa, impactul majorarii salariului minim nu a fost unul dramatic. “2016 a fost un an normal. Romania este pe un trend stabil, asta daca politicienii nu vor schimba acesta evolutie. Tara este influentata de factori externi. La noi demografia si ritmul acesteia sunt o problema, dar alegerea lui Trump, cat si fenomenul Brexitului sunt evenimente pozitive pentru Romania. Noi functionam dupa principiul Vaselor Comunicante – ce nu se va intampla la Londra, se va muta la Frankfurt, daca nu merge in Frankfurt, in Polonia si apoi ajunge in Romania”, a mai adaugat Florin Furdui.

Despre riscurile la care piata constructiilor se expune a vorbit si Ana Dumitrache, managerul CTP Invest.
“Pe piata de birouri poti rezista ca proprietar si cu un proiect de 10.000 mp in centrul unui oras. In piata de logistica trebuie sa strangi milioane de mp ca sa rezisti si sa ai ceva de spus. Logistica este cel mai salbatic sector din domeniul imobiliar. Modelul financiar nu sustine o chirie de 2 euro/mp. Avem normative, trebuie sa construim cu beton, avem o zona seismica de care trebuie sa fim foarte atenti. Costurile de constructii sunt importante. Modelul financiar cu 2 – 2,5 euro/mp nu este sustenabil si nu va aduce profit prea curand. Simtim o presiune a noilor veniti pe chirii. Este o amenintare pe care o simtim”, a mai punctat managerul CTP Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri