O coalitie formata din peste 300 de voci influente si organizatii din domeniul imobiliar la nivel global, care include arhitectii BDP si companii de consultanta imobiliara precum CBRE si Colliers International sustin ca Europa trebuie sa se mobilizeze si sa devina liderul si pionierul constructiilor sustenabile si verzi din perspectiva emisiilor de dioxid de carbon (CO2) din actualele constructii pentru a atinge ambitiile si prerogativele semnate la Paris in urma cu mai multi ani.

Supranumit “Strategia renovarii nationale”, programul ar trebui sa stabileasca directii clare pentru transformarea actualelor cladiri existente, o problema extrem de ridicata in Romania, tara in care fondul locativ este unul extrem de invechit, iar obiceiurile de locuire sunt, la randul lor, vechi.

La finalul lunii aprilie statele membre ale Uniunii Europene au fost nevoite sa publice rapoarte si strategii in ceea ce priveste renovarea si consolidarea actualelor cladiri existente, ceea ce reprezinta aproximativ 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel european.

“Europa se afla la o rascruce de drumuri in ceea ce priveste politica de consum a energiei electrice, in care factorii de decizie sunt pregatiti sa isi asume o viziune clara asupra schimbarilor climatice care afecteaza intreg continentul”, spune James Drinkwater, director regional in cadrul World Green Building Council.

Expertii din domeniul imobiliar au avertizat in dese randuri faptul ca nenumarate cladiri vechi ar trebui supuse unor controale mult mai riguroase, asta daca piata europeana isi doreste sa reporneasca boom-ul in domeniul constructiilor – in crearea de noi locuri de munca, precum si in imbunatatirea calitatii vietii.

Pentru a atinge obiectivele stabilite pentru orizontul 2050, tarile din UE trebuie sa reduca valoarea emisiilor, iar rata renovarilor in sectorul constructiilor si cel imobiliar sa creasca de la 1% pe an, la 3% pana in 2020, potrivit Buildings Performance Institute Europe (Institutul Performantei Cladirilor – trad.).

In cursul anului 2012, sub Directiva Eficientei Energetice, statele membre UE au stabilit un program national pentru renovare si cresterea performantelor energetice pentru cladirile vechi, o strategie pe termen lung care vizeaza cladirile vechi de locuit si proiectele comerciale.

Cum sta Romania la acest capitol: reusim sa atingem obiectivele pentru 2020?

Schimbarile dese de Guverne, lentoarea autoritatilor si delasarea organizatiilor implicate in aceste procese au facut ca Romania sa porneasca cu un mare dezavantaj fata de ceea ce alte tari mai dezvoltate si-au asumat in fata Comisiei Europene.

Unul dintre aceste proiecte de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor vechi a fost reprezentat de reabilitarea termica, un proces demarat in cursul anului 2008 si care se misca intr-un ritm destul de lent. Cu un Bucuresti care se apropie cu greu de pragul de 30% in reabilitare, celelalte mari orase din tara au fost parca uitate de acest program, ritmul de anvelopare fiind unul extrem de scazut.

Strategia autoritatilor se concentreaza pe indeplinirea targetului, iar pentru 2017 se urmareste lansarea de noi apeluri de proiecte ce vizeaza aceste aspecte atat pentru cladirile rezidentiale, cat si pentru cele publice.

Bugetul solicitat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene pentru 2017 se ridica la 60 de milioane de lei, acesta urmand sa fie alocat atat Programului national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cat si pentru pentru a acoperi solicitarile unitatilor administrativ teritoriale care vizeaza cuprinderea de noi obiective de investitii in program.

Acestor fonduri li se vor alatura si alocarile din programul multianual 2014-2020 in baza Axei prioritare 3.1, acolo unde exista si o contrapartida nationala (Bugetul de Stat si Contributie Solicitant), respectiv pe cladirile rezidentiale un total de 667,96 mil. euro, dintre care 562,80 sunt acoperite din Fondul Eurpean pentru Dezvoltare Regionala si Cladiri Publice cu un total de 483,86 mil euro, dintre care suma acoperita de FEDR de 409 mil. euro.

Ceea ce se cunoaste pana in prezent este faptul ca ministerul de resort si-a propus pentru acest an finantarea si finalizarea a 386 de locuinte cu 16.930 de apartamente.

Statistic vorbind, in cadrul Programului National pentru Cresterea Performantei Energetice a Blocurilor de Locuinte, numarul proiectelor reabilitate termic pana in prezent se ridica la 1.644, formate din 2.738 apartamente. De asemenea, prin Programul Operational Regional 2007 – 2013 au fost reabilitate 718 blocuri ce cuprind 41.403 apartamente.

In acest fel, evolutia nu este una spectaculoasa fata de datele din prima parte a anului trecut. La acea vreme, o patrime din totalul blocurilor din Capitala (25%) au fost reabilitate, potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

In Romania sunt aproximativ 8,2 milioane de locuinte aflate in peste 5 milioane de cladiri. Dintre acestea, peste 80.000 sunt blocuri care necesita termoizolare, cu aproximativ 3 milioane de apartamente. In perioada 2009 – 2015 au fost incluse in programul national peste 92.000 de apartamente, dintre care 58.000 au fost finalizate. In perioada 2007-2013, prin fonduri europene au fost reabilitate aproximativ 52.000 de apartamente. La acestea se adauga lucrarile realizate intre timp, insa totalul procentului de locuinte termoizolate nu atinge inca 10%, aratau estimarile Asociatiei Romane a Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), in cursul anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri