Apartamentele rezidentiale din Bucuresti s-ar putea ieftini pe termen mediu si lung, in conditiile in care preturile au atins deja pragul de sus, estimeaza analistii imobiliari
Preturile apartamentelor noi se vor mentine la acelasi nivel, cel putin o perioada de timp, deoarece oferta este in continua crestere, iar actualul stoc nu este de cea mai buna calitate, a declarat pentru NewsIn directorul de marketing al agentiei imobiliare Locic, Bogdan Ursu.

Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara, Jones Lang LaSalle, in unele cazuri preturile sunt mai mari decat in orase din Europa Centrala si de Est, chiar daca actualul stoc rezidential este de o calitatea precara. Conform studiului, scumpirea locuintelor a survenit pe fondul unei cereri ridicate si a unei disponibilitati crescute pentru creditele ipotecare. Locuintele din noile ansambluri rezidentiale se vand la preturi incepand cu 1.200 euro pe metru patrat si ajung pana la 2.000, respectiv 3.700 euro metru patrat pentru apartamentele de lux. Pentru Bucuresti, deficitul de locuinte se ridica la circa 5.000 de unitati anual, mai precizeaza analistii Jones Lang LaSalle.

"O eventuala scadere a preturilor la apartamente se va inregistra dupa circa 1,5 ani, cand proiectele rezidentiale vor intra in piata", a declarat presedintele agentiei imobiliare Regatta, Mircea Uzunov. El a adaugat ca in prezent exista un deficit de oferta, avand in vedere ca se construieste mult prea putin in comparatie cu cererea.

Numai in prima luna a acestui an, apartamentele s-au scumpit cu 15-20%, conform datelor remise Wall-Street de specialistii DTZ Echinox, iar aceasta tendinta se va mentine si in urmatoarele luni ale acestui an.

Am sesizat in prima luna de dupa aderare o crestere de 15-20% a preturilor la apartamentele din Capitala. Aceasta crestere brusca nu a fost acceptata in totalitate si de clienti astfel incat reactia acestora este de asteptare incercand sa inteleaga trendul impus de aderare, a declarat pentru Wall-Street Victoria Linca, consultant DTZ Echinox.

Potrivit reprezentantei DTZ Echinox, rata de crestere inregistrata in aceasta luna fata de luna precedenta este cu mult superioara celei din ianuarie 2006. Anul 2006 a fost caracterizat printr-o crestere sustinuta e preturilor pe tot parcursul celor 12 luni, iar inceputul acestui an este atipic, completeaza Linca. Consultantul DTZ apreciaza ca exista o leagatura intre cresterea preturilor si integrarea in Uniunea Europeana.

Analistii companiilor de consultanta imobiliara sustin ca goana romanilor dupa case face ca pretul apartamentelor sa nu scada inca, ba chiar mai mult, costurile pentru achizitionarea unui apartament la bloc cresc constant. De aceeasi parere sunt si agentii imobiliari care vad si in 2007 o crestere, cu 5-7 % a preturilor la locuinte, in special la cele din zonele centrale.

Totodata, profesorul de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles, Artur Silvestri a declarat pentru NewsIn: "Preturile apartamentelor "standard" se tempereaza in mod evident desi cererea ramane foarte ridicata. Astfel, cresteri sau scaderi de pana la 5% (inerente unei piete imobiliare fara "injectii masive de capital") vor fi de asteptat. Pentru asa-zisele "apartamente de lux", care la Bucuresti costa mai putin decat in periferiile Parisului, vor fi anumite cresteri, dar care nu asigura un randament spectaculos. Cresterea nu va depasi 10-12% si incetineaza catre sfarsitul anului.

Pe de alta parte, Razvan Jelesneac, communication manager la Eurisko vede o eventuala crestere a preturilor, in contextul scumpirii materialelor de constructie si a salariilor din acest sector

Cresterea cu cel putin 20% din ultimele doua luni a preturilor apartamentelor din blocurile vechi este complet nejustificata, iar piata imobiliara din Romania este atipica fata de alte state care au aderat la Uniunea Europeana, considera Ruxandra Cleciu, presedintele ARAI.

"Am asistat la o crestere ingrijoratoare a preturilor apartamentelor vechi din Bucuresti in special, dar si din celelalte orase ale tarii, si asta doar in ultimele doua luni de zile. Justificarea nu poate fi decat una singura si anume integrarea in Uniunea Europeana. Totusi nu pot sa imi explic cum a afectat integrarea cresterea preturilor apartamentelor cu 20% intr-o perioada asa scurta de timp", sustine Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Reprezentanta ARAI mai spune ca in ultimii doi-trei ani cererea pe piata imobliara bucuresteana se ridica la aproximativ 60.000 de locuinte, iar oferta din momentul de fata atinge doar 15.000 de case aflate inca in stadiul de constructie. Ruxandra Cleciu este de parere ca preturile din piata nu se vor linisti decat atunci cand locuintele noi vor fi un concurent adevarat pentru blocurile asa-zise comuniste.

"Atunci cand proiectele rezidentiale noi vor fi livrate pe piata si vor avea preturi care vor concura cu cele ale apartamentelor din cladirile vechi, cumparatorul isi va schimba rapid optiunea. In aceste conditii proprietarii de locuinte vechi vor avea doua solutii. Vor fi obligati sa scada pretul apartamentelor pentru a le putea vinde sau vor ramane cu ele", a mai adaugat Cleciu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri