Romania ocupa locul noua in clasamentul tarilor europene in privinta numarului de metri patrati de centre comerciale noi care vor fi inaugurate in semestrul al doilea din 2007 si in anul 2008, arata un raport publicat de Cushman & Wakefield.
Romania ocupa locul noua cu peste 850.000 de metri patrati de centre comerciale noi care vor fi inaugurate in semestrul al doilea din 2007 si in 2008, intr-un top dominat de Rusia, care detine prima pozitie cu mai mult de 4,6 milioane de metri patrati ce urmeaza a fi inaugurati in cele 18 luni prognozate, potrivit European Shopping Centers Report.

Raportul evidentiaza insa ca piata de centre comerciale din Romania este formata din foarte putine proiecte deja finalizate. La sfarsitul lui 2006 Romania dispunea de un total de numai 560.000 metri patrati inchiriabili, suma foarte mica comparativ cu suprafata totala inchiriabila existenta in alte state din Europa Centrala si de Est, unde Polonia detine 4,9 milioane de metri patrati, Cehia – 1,5 milioane metri patrati si Ungaria cu un milion metri patrati.

Printre cele mai importante proiecte anuntate pentru sfarsitul anului 2007 sunt Felicia Shopping Centre – 26.500 mp, inaugurat in 10 octombrie la Iasi si European Retail Park Targu Mures - un parc comercial cu o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 50.000 mp. In plus, la inceputului lui 2008 sunt anuntate mai multe proiecte in diverse orase, printre care cele mai importante sunt Suceava Shopping City cu o suprafata totala inchiriabila de 47.000 mp, Iris Shopping Centre in Pitesti cu 13.000 mp galerie comerciala, European Retail Park Bacau cu o suprafata totala inchiriabila de 40.000 mp, European Retail Park Braila care va inaugura o galerie comerciala de 14.600 mp.

Polonia ocupa locul al doilea in top, cu aproape 1,5 milioane de metri patrati de centre comerciale noi anuntate pentru a doua jumatate a anului 2007 si pentru 2008, avand centre comerciale noi precum Galeria Malta (52.000 mp suprafata totala inchiriabila), centru comercial dezvoltat de spaniolii de la Neinver in Poznañ si Agora (25.000 mp suprafata totala inchiriabila) dezvoltata de danezii de la Braaten+Pedersen in Bytom. Pe trei s-a clasat Spania cu 1,267 milioane de metri patrati, urmata de Turcia cu 1,015 milioane metri patrati, Marea Britanie cu 998.553 mp, Italia cu 972.493 mp, Franta cu 958.050 mp si pe opt Germania cu 884.690 mp de centre comerciale noi care vor fi inaugurate in semestrul II din 2007 si in 2008. Romania este urmata la distanta mare de Ungaria cu 349.800 mp, Portugalia cu 344.308, Cehia si Bulgaria cu peste 330.000 mp.

"O suma record de 11,4 milioane de metri patrati de spatii comerciale noi vor fi inaugurati anul viitor, in crestere cu 38% fata de anul acesta. Dezvoltarile in regiunile rusesti inregistreaza un avant anul acesta, cu developeri de calitate precum BV Development si The Regions care propun centre comerciale in marile orase ale regiunilor. Retailerii vor fi mai mult decat bucurosi sa ocupe aceste spatii deoarece veniturile aflate in continua crestere conduc catre un boom de consumatori in orasele regiunilor care il urmeaza pe cel din Moscova de acum cativa ani", este de parere seful departamentului de cercetare al Cushman & Wakefield Stiles & Riabokobylko, biroul C&W din Rusia, Tim Gosling.

Europa detine in momentul de fata 105 milioane de metri patrati inchiriabili in centre comerciale deschise, iar aceasta suma este aproape dubla fata de cea inregistrata acum zece ani, in 1997 – 58 de milioane de metri patrati. 2007 va fi al treilea an la rand in care se inregistreaza un record de crestere a dezvoltarilor de centre commerciale noi.

"Anul viitor se vor inaugura mai multi metri patrati de centre comerciale noi decat oricand altadata in istoria centrelor comerciale. Multe dintre tarile aflate in dezvoltare in Europa ocupa primele pozitii in topul european al centrelor comerciale anuntate. Totusi nu trebuie sa uitam pietele mature ale Europei de Vest, unde de asemenea se inregistreaza o activitate intensa de dezvoltare de centre comerciale", sustine seful departamentului de retail al Cushman & Wakefield’s, John Strachan.

Cushman&Wakefield este cea mai mare companie privata in domeniul imobiliar din lume. Fondata in 1917, compania are 215 birouri in 56 de tari din intreaga lume si 12.000 de angajati. Cushman&Wakefield asigura solutii integrate prin consultanta activa, implementare si manageriat proprietarilor, locatarilor si investitorilor pe parcursul fiecarei etape a procesului imobiliar. Biroul din Romania a fost deschis in 2007 prin preluarea companiei locale cu care colabora de peste 11 ani, Activ Consulting, devenind astfel Cushman& Wakefield Activ Consulting.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri