Chiriile pe sectorul industrial in Bucuresti sunt tot mai rentabile, in scadere cu 6% in 2007 fata de 2006, insa Capitala ocupa locul 38 din 52 in topul celor mai scumpe costuri pe segmentul industrial, in scadere cu 11 locuri fata de 2006, potrivit raportului Cushman & Wakefield.
Nivelul chiriilor in Bucuresti, pe segmentul industrial, este de 4 euro/mp, in timp ce costurile totale anuale pentru spatiile industriale din capitala ajung la 66,51 euro/mp si includ atat chiriile cat si costul serviciilor, potrivit raportului "Industrial Space Across the World" realizat de consultantul global de real estate Cushman & Wakefield.

Acelasi raport arata ca, la nivel international, Londra este cea mai scumpa locatie pentru sectorul industrial, Dublin urca doua locuri in clasamentul global, ajungand pe locul al doilea, fiind urmat de Tokyo pe locul al treilea.

In Praga, costurile anuale pentru spatiile industriale ajung la 74,40 euro/mp, in Sofia la 73 euro/mp, iar la Moscova la 95,05 euro/mp. Mai bine ca Bucurestiul in aceasta privinta sta Budapesta cu 63,30 euro/mp si Bratislava 51,50 euro/mp.

Raportul "Industrial Space Across the World 2008" analizeaza spatiile industriale destinate manufacturilor si depozitelor/spatiilor logistice de prima calitate pentru cele mai importante 138 de locatii din lume. Clasamentul global este realizat prin considerarea celei mai scumpe locatii calculate in euro/dolari pentru fiecare dintre cele 52 de tari monitorizate.

In raportul de anul acesta, 89% dintre locatii au inregistrat fie cresteri, fie niveluri stabilizate ale preturilor pentru ocuparea spatiilor industriale in 2007, doar 11% dintre ele raportand scaderi. Bucurestiul este una dintre aceste locatii, de aceea operatorii de astfel de spatii devin din ce in ce mai interesati de Romania. La nivel global, chiriile au crescut cu o medie de doar 6% in 2007, cea mai mare crestere regionala fiind inregistrata in America de Sud: 25%.

"Segmentul industrial/logistic in Romania este in plina dezvoltare, iar in urmatorii ani va cunoaste o expansiune deosebita. Zonele cele mai vizate sunt, bineinteles, cele situate in vecinatatea marilor centre urbane pe rutele principale de transport, de-a lungul autostrazilor existente precum si a celor aflate in stadiu de proiect. Exista proiecte pentru astfel de spatii la Cluj si in vestul tarii in jurul unor orase precum Timisoara, Oradea, Arad, Satu Mare", sustine Gabriel Sfetcu, seful departamentului Industrial al Cushman & Wakefield Activ Consulting Romania.

Potrivit lui Sfetcu, in Bucuresti, cele mai rentabile locatii sunt cele din marile parcuri logistice construite de catre dezvoltatori consacrati in domeniul industrial/logistic, situate in vecinatatea autostrazilor A1 si A2, in timp ce zona de nord, cu centre logistice de dimensiuni mici si medii inregistreaza cele mai mari chirii. Referindu-se la faptul ca au scazut chiriile pe segmentul industrial/logistic in Romania in 2007 acesta a mentionat ca motivul este unul simplu si anume: imbunatatirea ofertei datorata cresterii numarului de proiecte anuntate de dezvoltatori consacrati, in conditiile in care cererea are o crestere constanta.

Analizand piata din Romania in comparatie cu tendintele internationale, Dan Ionascu, seful departamentului de evaluare la Cushman & Wakefield Activ Consulting Romania, a declarat ca in prezent in tara asistam la o tendinta de revigorare tot mai intensa a domeniului industrial, vizibila mai ales prin tranzactiile si dezvoltarile de logistica si depozitare/productie care au marcat ultima perioada.

"Pe plan international, cresterea pretului barilului de petrol a influentat strategiile pe termen lung ale investitorilor din segmentul de industrial al pietei de real estate. Astfel prin prisma reducerii costurilor de transport majoritatea dezvoltatorilor manifesta acum o tendinta de relocare urmarind construirea de centre zonale. In lumina acestor informatii, acest domeniu al dezvoltarilor industriale va deveni in urmatoarea perioada, probabil peste doi ani, urmatorul punct de atractie al pietei imobiliare", sustine Ionascu.

Cea mai spectaculoasa crestere in clasamentul global a fost in Mumbai, care a urcat 11 locuri pana pe pozitia a 26-a. Mumbai este, de asemenea, in varful clasamentului daca analizam cele 138 de locatii din perspectiva cresterii chiriilor in moneda locala, acesta inregistrand o crestere de 94% anul trecut. Pe locul al doilea urmeaza Istanbul, cu o crestere a chiriilor de 60% in moneda locala.

Industrial Space Across the World este o publicatie anuala produsa de Cushman & Wakefield. Editia de anul acesta utilizeaza datele culese de biorurile companiei din toata lumea pana la sfarsitul lui decembrie 2007. Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield a fost fondata in 1917, are 221 birouri in 58 de tari din intreaga lume si peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in 2007 prin preluarea companiei locale cu care colabora de peste 11 ani, Activ Consulting, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri