Cea de-a doua jumatate a anului 2007 a adus doar un mic stoc de spatii industriale in Bulgaria, iar analistii imobiliari estimeaza ca proiectele ceva mai mari vor livra spatii industriale in prima parte a anului 2008, arata ultimul raport al companiei de consultanta Colliers International.
Lucrarile primului parc logistic din Bulgaria, in localitatea Varna, au fost demarate in semestrul 1 din 2007, in timp ce "Industrial Park Sofia East" a reusit prima tranzactie doar in luna noiembrie a anului trecut. Potrivit reprezentantilor Colliers, parcul industrial din Plovdiv se afla inca in stadiul de dezvoltare.

"In momentul de fata Romania are o piata industriala dezvoltata cu parcuri industriale functionale. In Bulgaria acest segment este inca imatur", a declarat directorul companiei de consultanta Colliers International Bulgaria, Atanas Garov.

Acesta mai sustine ca dezvoltarile pe segmentul industrial sunt strans legate de cele din retail, iar cererea de spatii industriale si logistice vine de la operatori logistici, dar si de la lanturile de retail.

In prezent, in Bulgaria se afla in stadiu de constructie circa 70.000 metri patrati de spatii industriale care urmeaza a fi livrate in prima jumatate a acestui an. In conditiile in care cererea este mare, rata spatiilor industriale vacante in capitala Bulgariei este de circa 3%. Pe ansamblu, rata chiriilor a ramas la acelasi nivel ca pe celalalte piete, fiind neschimbata in ultimele sase luni din 2007, lucru care se va pastra si in prima parte a acestui an. Potrivit consultantilor imobiliari, doar in Sofia, a crescut putin, la patru euro/mp, fata de 3,5 in prima parte a anului trecut, datorita lipsei de spatii industriale de calitate.

Potrivit analistilor imobiliari, segmentul industrial/logistic in Romania este in plina dezvoltare, iar in urmatorii ani va cunoaste o expansiune deosebita. Zonele cele mai vizate sunt cele situate in vecinatatea marilor centre urbane pe rutele principale de transport, de-a lungul autostrazilor existente precum si a celor aflate in stadiu de proiect. In prezent exista proiecte pentru astfel de spatii in jurul unor orase precum Cluj, Timisoara, Oradea, Arad, dar si Satu Mare.

Estimarile companiilor de consultanta imobiliara mai arata ca piata logistica din Bucuresti va beneficia pana la sfarsitul anului 2008 de inca 350.000 - 400.000 mp de spatii logistice si de productie destinate inchirierilor, ridicand astfel suprafata totala la 900.000 – 950.000 mp. In plus, anul 2008 va marca pe piata spatiilor industriale trecerea de la dezvoltarea concentrata exclusiv pe Bucuresti la oferta regionala in orasele mari din tara, unde se preconizeaza aproximativ 350.000 mp de constructie de spatii de depozitare si de productie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri