In cazul segmentelor mediu plus si lux, ai caror reprezentanti cumpara mult si cu scopul de a inchiria, viitorii proprietari sunt interesati de achizitionarea unui apartament cu loc de parcare, iar unul fara aceasta facilitate se va inchiria mult mai greu, valoarea chiriei scazand cu pana la 10-15%.
“Lipsa locului de parcare este problematica, deoarece segmentul de inchirieri de lux inseamna, implicit, toate facilitatile. Prin urmare, nu se concepe lipsa unui loc de parcare. Procentual, acest loc inseamna aproximativ 10% din valoarea lunara si este cuprins intre 250-300 euro”, ne-a declarat Luciana Petrescu, Communication Manager in cadrul companiei Regatta.

Cand vorbim de achizitia unui apartament, costul unui loc de parcare difera in functie de zona, se mentioneaza in comunicatul companiei ESOP. Astfel, un loc in parcarea supraterana din zona de nord a Bucurestiului costa intre 10.000 si 15.000 euro, in timp ce unul in parcarea subterana, in acelasi cartier, are o valoare cuprinsa intre 20.000 si 25.000 euro.
„Daca in ceea ce priveste achizitia initiala, diferenta dintre pretul apartamentului cu parcare si al celui fara parcare nu este una considerabila, in conditiile unei revanzari in timp, diferenta poate ajunge pana la 30%”, a afirmat Irina Petrescu, Director al Departamentului de Vanzari Rezidentiale al ESOP.

In zona centrala, preturile variaza intre 8.000 si 10.000 euro/loc pentru parcarea supraterana si intre 15.000 si 18.000 euro/loc, pentru cea subterana. Cele mai ieftine locuri de parcare sunt in zonele semicentrale, unde preturile sunt cuprinse intre 5.000 si 6.000 euro/loc, in cazul parcarii supraterane si intre 10.000 si 15.000 euro/loc, in cazul celei subterane.

“Proprietarii care ofera locuinte cu destinatie rezidentiala spre inchiriere nu sunt dispusi sa mai scada din chiria lunara daca locuinta nu are un loc de parcare rezervat. De exemplu, in zona Bulevardului Lascar Catargiu, un apartament de 90 mp, amplasat la parterul unui imobil, se inchiriaza pentru 4.000 euro/luna (pretabil office, cabinet avocatura), desi nu dispune de loc de parcare rezervat si nici in imprejurimi nu sunt sanse sa se gaseasca un loc de parcare neamenajat. Proprietarul nu este deschis sa faca un discount la inchiriere”, a explicat Nicolae Paunescu, consultant EuroMetropola.

Un alt exemplu il constituie zona de nord a Capitalei, mai exact cartierul Baneasa. “Un apartament (pentru rezidenta), se inchiriaza pentru 3.500 euro/luna. Cand s-a construit acest ansamblu rezidential, proprietarul nu a achizitionat un loc de parcare (costa 30.000 euro). Dezvoltatorul nu a reusit sa vanda toate locurile de parcare din cauza pretului foarte ridicat, dar le inchiriaza acum pentru 200 euro/luna. Astfel, viitorul chirias achita proprietarului 3.500 euro – contravaloarea chiriei si are optiunea de a inchiria locul de parcare separat (de la dezvoltator), pentru 200 euro”, a mai precizat reprezentatul EuroMetropola.

Mirela Raicu, senior corporate consultant in cadrul ESOP, este de parere ca, in ceea ce priveste partea de chirie si segmentul rezidential, imobilele noi se pot incadra in doua categorii: imobile de lux, pozitionate in zonele rezidentiale din nord, ideale pentru inchirierea de catre expati in functii de top management si imobile mediu plus, pozitionate in zone centrale si relativ centrale (Unirii, Romana, Universitate, Cismigiu etc). Astfel de apartamente pot fi inchiriate de catre expati in pozitii de middle management, sau cu functii in diverse institutii pozitionate central.

“Pentru un apartament cu doua camere nemobiliat, situat in zonele Primaverii, Aviatorilor sau Herastrau, chiriile variaza intre 1.600-2.000 euro/luna, iar pentru zonele Domenii sau Floreasca, sunt cuprinse intre 1.400-1.800 euro/luna. In cazul apartamentelor cu trei camere nemobilate, nivelul chiriilor se situeaza intre 1.800-2.800 euro/luna pentru zone precum Primaverii si intre 1.600-2.500 euro/luna, pentru zone precum Floreasca. In ambele cazuri, lipsa locului de parcare scade valoarea chiriei cu 10-15%”, ne-a declarat Mirela Raicu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri