Majoritatea clientilor prefera sa achizitioneze apartamente cu unu sau doua dormitoare, in timp ce locuintele cu trei dormitoare sau duplex-urile sunt mai putin cautate de catre cumparatori.
"Puterea de cumparare si pretul de vanzare pe metru patrat influenteaza in mod direct spatiul locuintelor si tipul de finisaje solicitate. Majoritatea celor care vor sa cumpere locuinte noi prefera apartamentele cu unu sau doua dormitoare. Cumparatorii sunt aproape exclusiv interesati de achizitionarea unui apartament complet finisat, cu posibilitatea de a alege calitatea finisajelor inainte de finalizarea constructiei", sustin consultantii Atisreal.

Potrivit acestora, populatia cu venituri medii solicita in principal apartamente cu preturi sub 1.800 euro/mp + TVA, iar dezvoltarea segmentelor de apartamente si vile este sustinuta de clientii tineri (intre 35 si 40 de ani), cu un venit mediu net pe familie de peste 2.000-2.500 euro, prin intermediul caruia pot obtine credit ipotecar. Studiul Atisreal mai arata ca in mare parte potentialii clienti locuiesc aproape exclusiv in blocuri vechi, construite inainte de 1990, in garsoniere si apartamente cu un singur dormitor.

In ceea ce priveste segmentul inchirierilor de proprietati de lux, acesta este inca dominat de straini care activeaza in cadrul companiilor multinationale, misiunilor diplomatice si institutiilor financiare. Acestia prefera sa inchirieze apartamente de mici dimensiuni (pe perioade de un an) sau vile mai mari (pentru perioade mai lungi de timp). Totodata, clientii care prefera sa achizitioneze vile in loc de apartamentele situate in blocuri sunt interesati mai mult de aspecte precum calitatea stilului de viata, confort, securitate, intimitate, calitatea mediului inconjurator, amplasare, acces si vecinatatea proprietatii, si mai putin de pretul de vanzare.

Analistii imobiliari mai spun ca volumul mare de vanzari este sustinut si de activitatea crescuta de pe piata investitiilor si estimeaza ca din numarul total de tranzactii din anul 2006, cele incheiate de investitori privati au reprezentat 50%.

"In prezent nu numai investitorii privati incearca sa profite de activitatea sustinuta de constructie, ci si cei ce activeaza in mod obisnuit pe aceasta piata, cum ar fi dezvoltatorii si agentiile imobiliare, care investesc in proprietati imobiliare. Acestia achizitioneaza un numar important de locuinte in vederea vanzarii ulterioare pe piata secundara, dupa finalizarea proiectului. Se estimeaza ca numarul locuintelor oferite pe piata spre vanzare si inchiriere va creste, ca urmare a activitatii mai sus mentionate", sunt de parere reprezentantii companiei imobiliare.

Acestia mai spun ca in ultimul an s-a remarcat o cerere crescuta din partea persoanelor fizice straine si a companiilor multinationale, care sunt interesati de achizitionarea de proprietati ca alternativa la inchirierea de locuinte pentru angajati.

Prezenta si pe piata din Romania, compania Atisreal, divizia imobiliara parte a grupului francez BNP Paribas, detine 60 de birouri in Europa , dar a incheiat si partaneriate cu mai multe companii din America si Asia. Compania franceza a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 340 de milioane euro si a intermediat circa 5.000 de tranzactii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri