Din punct de vedere al cererii, piata locala a terenurilor este dominata de cumparatori straini, majoritatea originari din Israel, Spania, Grecia, Marea Britanie si Irlanda, arata ultimul raport al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
“Investitorii urmaresc in principal comasarea unor loturi de mici dimensiuni pentru crearea de suprafete mari, in special in zonele de nord si de vest ale Bucurestiului, unde au fost construite proiecte rezidentiale si industriale de anvergura”, declara specialistii Atisreal.

Vestul Bucurestiului a devenit tot mai solicitat din punct de vedere al cererii, estimandu-se ca acesta va deveni a doua zona rezidentiala ca importanta dupa nordul Capitalei In ultimele 12 luni, in vest au fost incheiate mai multe tranzactii cu terenuri destinate proiectelor rezidentiale. Zona de est a inregistrat o cerere crescuta pentru spatii industriale de dimesiuni mici si medii, inclusiv spatii de productie.

In 2007, preturile pentru terenurile destinate proiectelor rezidentiale si de birouri, situate in zona centrala au crescut in medie cu 15-20% fata de anul 2006. In zone precum Kiseleff, Primaverii sau Herastrau, preturile au crescut usor, situandu- se in prezent intre 3.300 si 4.000 euro/mp.

Dezvoltatorii reactioneaza la cresterea cererii de pe piata rezidentiala si la cresterea pretului terenurilor din interiorul orasului prin achizitionarea de loturi mai mari, situate in zone adiacente Capitalei, dar in proximitatea acesteia. Demolarea proprietatilor rezidentiale vechi si a fostelor platforme industriale raman principalele surse pentru cresterea ofertei de terenuri in zonele secundare si periferice ale orasului, se arata in raportul Atisreal.

“ Investitorii speculativi vor continua sa isi concentreze atentia asupra terenurilor situate de-a lungul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov si in zonele mai putin dezvoltate din estul si sudul judetului Ilfov. In aceste zone se vor inregistra cele mai mari cresteri de pret, potentialul deosebit de dezvoltare al zonelor respective si nivelul actual al preturilor incurajand tranzactiile speculative”, sunt de parere reprezentatii Atisreal.

Conform aceluiasi raport, cele mai mici preturi se inregistreaza pentru terenurile din zona de sud a Capitalei, cartierul Giurgiului, intre 150 si 350 de euro/mp, urmat de Berceni, intre 400 si 800 si de cartierul Ghencea, din vest, unde un mp consta intre 500 si 700 euro. Cele mai scumpe terenuri sunt in zona de nord a Bucurestiului, in cartierul Primaverii, intre 4.000 si 4.500 euro/mp si in centru, in cartierul Kiseleff-Clucerului, intre 3.300 si 4.000 euro/mp.

“Cei mai multi dintre investitorii in piata terenurilor provin din Spania, Israel sau Grecia. Acestia stiu ca isi pot recupera banii intr-un timp scurt si se indreapta in principal catre foste platforme industriale, precum platforma Electroaparataj sau Tricodava”, a declarat Iulian Fechita, coordonatorul departamentului terenuri din cadrul Euroest.

Potrivit specialistului Euroest, preturile terenurilor au crescut cu circa 20% in primele trei luni ale anului 2008 si vor continua sa creasca cu 10-15% in cazul terenurilor exterioare, pentru cele interioare putandu-se inregistra o crestere de pana la 50%.

“In aceasta loterie imobiliara, investitorul poate obtine un profit de 50% intr-un an, pentru un teren interior cumparat si revandut. In cazul constructiei, perioada este mai lunga, insa in 2-3 ani, profitul poate fi de 100%”, a adaugat Fechita.

In opinia acestuia, cele mai caute terenuri raman cele pentru dezvoltarea de rezidential, cu suprafete cuprinse intre 500 si 1.200-1.500 mp.

“Pe langa investitorii straini, isi fac loc si cei romani, companii precum Primavera Development, Altex sau Flamingo investind sume considerabile in real estate”, a incheiat Iulian Fechita.

Euroest detine un portofoliu de oferte de terenuri estimate in jurul valorii de 130 milioane euro in zona Valea Prahovei, aproximativ 200 milioane in Bucuresti si o valoare similara pentru orasul Constanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri