Volumul principalelor tranzactii imobiliare realizate in perioada ianuarie – martie 2008 in Romania a fost de 119 milioane euro, in scadere cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
In 2007, in Romania s-au tranzactionat proprietati imobiliare comerciale in valoare totala de 1,88 miliarde euro, toti banii provenind de la investitorii straini.

Romania sta mai bine comparativ cu Cehia, care a inregistrat scaderi de 77% sau cu Grecia, unde nu s-a tranzactionat nimic in primul trimestru al acestui an. Ungaria este in aceeasi situatie, cu scaderi de 63%. O pozitie mai buna ocupa Ucraina, unde scaderile sunt de doar 14%, dar volumele tranzactionate sunt nesemnificative (doar 563 milioane euro la nivelul intregului an 2007).

Cel mai atractiv sector din piata imobiliara locala in primul trimestru al anului este cel al birourilor, 56% din fonduri mergand catre achizia de imobile destinate birourilor, urmat indeaproape de retail cu un procent de 38%. Hotelurile au atras 7% din sumele investite, in timp ce sectorul industrial nu a consemnat tranzactii majore.

“Investitorii au ramas pe primul trimestru din 2008 in asteptare, putine tranzactii importante fiind inregistrate. Pe termen scurt, piata nu va inregistra schimbari substantiale, o imbunatatire a conditiilor fiind asteptata pentru partea a doua a anului. Per ansamblu, estimarile pentru intreg anul 2008 se mentin la acelasi nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1.8-2 miliarde euro”, a declarat Costel Florea (foto), Head of capital Markets la Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Pana in prezent, chiriile nu au fost afectate in Europa, cele premium fiind in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut (luna de referinta martie). In consecinta, incasarile proprietarilor de bunuri imobiliare comerciale se mentin pe un trend pozitiv, se mentioneaza in comunicatul Cushman & Wakefield.

“In prezent, asteptam o crestere a chirilor de 3-4% pentru anul in curs, in cel mai bun caz. Totusi, o revenire a pietei in 2010 ar putea aduce cu usurinta profituri insemnate investitorilor, in conditiile in care pietele nu sunt inca suprasaturate, iar dezvoltarea pietei este limitata de tendintele actuale de pe pietele financiare, de costurile de constructie si de atitudinea prudenta in fata riscului. Un numar tot mai mare de investitori cu fonduri proprii par pregatiti sa profite de aceasta situatie si sa reintre in piete de indata ce pietele financiare se stabilizeaza”, a afirmat David Hutchings, Head of European Research la Cushman & Wakefield.

Yield-urile pentru proprietatile premium au crescut in medie cu 0,12% in primul trimestru, aducand o crestere de 0,35 % fata de valorile inregistrate in vara, cea mai mare fiind semnalata pe segmentul birourilor. Pentru proprietatile secundare yield-urile au crescut in aceeasi perioada cu 0,75% pana la 1%.

Potrivit lui Hutchings, se asteapta o crestere de inca 0,15%-0,25% pentru proprietatile “prime” si de 0,5% - 1 % pentru cele secundare, dar “putem asista ca de obicei la o exagerare, mai ales luand in calcul riscurile cresterii economice”.

““Piata se va resimti in lunile urmatoare – cu yield-uri inca la valori maxime si cresteri de chirii mai putin accentuate – dar in cea de-a doua parte a anului, o stabilizare a increderii economice asociata cu un numar tot mai mare de oportunitati ar trebui sa reprezinte catalizatorul unei reveniri stabile a activitatii tranzactionale. Estimam o valoare totala a tranzactiilor de 180-190 miliarde euro, valori mai scazute fata de 2007, dar mai ridicate decat valorile actuale”, a concluzionat David Hutchings.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 221 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati.

Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri