11% din populatia Romaniei estimeaza ca isi va cumpara o casa in urmatorii trei ani, aceasta fiind cea mai ridicata pondere din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu realizat de grupul financiar UniCredit.
Sondajul arata ca 9% din romani isi doresc sa detina o locuinta in urmatorii zece ani si 5% estimeaza ca vor avea una in mai mult de zece ani.

„La nivelul Bucurestiului, cifrele sunt foarte bune. Din 2,2 milioane de locuitori, aproximativ 220.000 au puterea sa isi achizitioneze o casa in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna o cerere anuala de aproximativ 70.000 de unitati. Tinand cont ca anul acesta, in Bucuresti, vor fi livrate aproximativ 5.000 de unitati noi, cererea va ramane foarte mare comparativ cu oferta”, a declarat Ilinca Paun, Directorul Departamentului Rezidential din cadrul Colliers International.

La nivelul statelor din Europa Centrala si de Est, 6% din populatie are in vedere cumpararea unei locuinte in urmatorii trei ani, 7% in zece ani si 6% in peste zece ani. Cel mai scazut nivel se inregistreaza in Ucraina, unde doar 2% din populatia tarii estimeaza ca isi va cumpara o locuinta in urmatorii trei ani, urmata de Bulgaria, Polonia si Ungaria, unde 4% dintre locuitori au in plan achizitionarea unei case in urmatorii trei ani.

Ilinca Paun este de parere ca romanii isi planifica achizitia unei locuinte cu trei-patru ani inainte, iar cei care se gandesc ca isi vor cumpara o casa peste zece ani sunt foarte tineri sau lucreaza in sisteme de stat, unde salariile sunt fixe si ritmul de crestere este foarte mic.

„Pe piata rezidetiala, raportul dintre locuinte vechi si cele noi este de 65% cu 35%, insa credem ca in urmatorii trei-patru ani aceste raport se va inversa. Viteza de livrare a locuintelor nu tine doar de cerere, ci si de forta de munca, de costul materialelor de constructii si de costul fortei de munca si de aceea, de multe ori, dezvoltatorii nu-si pot livra la timp proiectele”, a adaugat Directorul Departamentului Rezidential din cadrul Colliers.

In ceea ce priveste piata locuintelor vechi, oficialul Colliers a afirmat ca nu exista o generalizare a scaderii de preturi, aceasta facandu-se in functie de zone si de facilitati.

Specialistul Colliers a explicat ca, luand din calcul raportul dintre cerere si oferta locuintelor noi, este firesc ca multii dintre cumparatori sa isi indrepte atentia, cel putin pentru cativa ani, tot spre spre segmentul locuintelor vechi.

„Temerile legate de prabusirea pietei imobiliare se contrazic, pentru ca cererea ramane foarte mare. Daca 11% din populatie estimeaza ca isi va cumpara o locuinta, inseamna ca aceste persoane au si puterea de cumparare, s-au gandit si au luat in calcul toti factorii, inclusiv conditiile actuale de creditare, care nu sunt foarte usoare”, a precizat Ilinca Paun.

Potrivit estimarilor companiei Collliers, pe piata rezidentiala din Bucuresti exista in prezent o cerere de 130.000 de apartamente, insa dezvoltarorii imobiliari trebuie sa decida acum daca vor ramane sau nu pe aceasta piata.

„Deoarece terenurile s-au scumpit, acestia au fost nevoiti sa isi reduca profitul pentru a putea iesi pe piata cu apartamente la valoarea lor normala. Daca pana acum, toate proiectele care erau anuntate se vindeau imediat, de acum inainte , dezvoltatorii vor fi mult mai precauti in ceea ce priveste proiectele lansate si calitatea acestora”, a incheiat reprezentatul Colliers.

UniCredit Tiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group - cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est - si este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bancara din Romania, detinand active totale de 3,7 miliarde de euro (la 31 martie 2008). UniCredit Tiriac Bank deserveste circa 600.000 clienti prin intermediul a 179 de sucursale in toata tara.

Banca furnizeaza in Romania o gama larga de produse si servicii specializate prin partenerii sai, UniCredit Leasing Corporation, CA-IB Securities, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Markets and Investment Banking, UniCredit Processes and Administration si HVB Banca Pentru Locuinte.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri