Lucrarile de reabilitare din Centrul Istoric, care au dat batai de cap multor comercianti din zona, i-au facut pe proprietarii de spatii comerciale sa mai scada preturile si chiriile, explica reprezentantii companiei de consultanta EuroMetropola.
"1.500 euro/luna pentru urmatoarele sase luni si 3.000 euro/luna dupa aceasta perioada – asa suna oferta unui proprietar care detine un spatiu comercial de inchiriat cu suprafata de 130 mp in zona istorica a Capitalei, mai exact pe strada Lipscani. Am putea crede la prima vedere ca este o strategie pentru a atrage clienti, adaptata vremurilor de criza, insa nu acesta este motivul discountului, ci lucrarile de reabilitare a Centrului Istoric, care au dat batai de cap multor comercianti din zona", sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.

Potrivit companiei, in zona Centrului Istoric chiria spatiilor comerciale se situeaza in prezent intre 20 si 60 euro/mp, in functie de amplasament, suprafata, starea imobilului si evolutia lucrarilor de reabilitare de pe strada respectiva din ultimele luni. "De exemplu, pe strazile Franceza si Smardan, chiriile au mai crescut cu 20% dupa ce s-au finalizat lucrarile de infrastructura, canalizarea, reteaua electrica, asfaltarea", mai spun cei de la EuroMetropola.

Acestia sustin ca in conditiile in care lucrarile au facut inchirierea spatiilor din Centrul Istoric o procedura dificila, vanzarea multora dintre ele este si mai anevoioasa din cauza situatiei juridice incerte. "Statisticile arata ca 42% din imobilele din Centrul Istoric sunt proprietate privata, 24% sunt ale Primariei Generale, iar restul se afla in litigiu. Proprietarii spatiilor comerciale a caror documentatie este impecabila nu se grabesc prea tare sa vanda, constienti fiind de valoarea pe care acestea o vor capata dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare, oricat de departe ar parea acest moment", adauga consultantii.

Pretul spatiilor comerciale care se afla in prezent la vanzare ajunge chiar si la 5.000 euro/mp, insa reprezentantii EuroMetropola considera ca unul din cele mai importante lucruri pentru investitori este sa urmareasca rata de capitalizare (yield-ul), care este in medie de 8% pentru spatiile din Centrul Istoric, "o valoarea buna".

In ceea ce priveste riscul la care sunt supuse investitiile in spatiile comerciale din zona istorica, aceeasi consultanti precizeaza ca "exista proprietati in anumite zone din Bucuresti, ca si in alte capitale europene, care isi vor conserva valoarea, chiar si in conditii economice foarte vitrege, acestea au locatii unice, in zonele vechi cu prestigiu".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri