Bucurestiul este singurul mare oras din Europa in care nu a fost inregistrata nicio tranzactie imobiliara in trimestrul al treilea al anului, perioada in care, la nivelul Europei, in 25 de orase analizate, s-au facut investitii de 8,4 miliarde euro, in crestere cu 53% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.
Oras Volum de investitii
(mil. euro)
Londra 2.960
Paris 1.301
Berlin 412
Viena 60
Bucuresti 0
Amsterdam 147
Atena 96




Cu toate acestea, la nivelul Romaniei, in 2009 au fost anuntate doua mari tranzactii imobiliare care totalizeaza peste 67 milioane de euro: preluarea European Park Braila, in schimbul a 63 milioane de euro si achizitia Modul Shopping Center din Targoviste, in schimbul a peste 4 milioane de euro.


Raportul BNP Paribas Real Estate analizeaza 25 de orase din Europa, cele mai mai investitii anuntate in trimestrul al treilea fiind in Londra (2,96 miliarde de euro) si Paris (1,30 miliarde de euro). La polul opus, cele mai mici investitii au fost anuntate in Bratislava (6 milioane de euro) si Lille (10 milioane de euro). In Bucuresti, in trimestrul al treilea , nu a fost anuntata nicio tranzactie de investitii imobiliare, potrivit raportului citat.

Pe de alta parte, o analiza a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, mentioneaza prealuarea hotelului de doua stele Hello din Bucuresti, in schimbul sumei de 9 milioane de euro, ca fiind una din principalele tranzactii inregistrate in primele trei trimestre ale acestui an, alaturi de cele doua achizitii de centre comerciale in schimbul a 67, respectiv 4,3 milioane de euro.

„Piata este saraca in tranzactii, nivelul de activitate fiind similar celui din 2003. Valorile actuale ale randamentului de profit, sunt comparabile cu cele de la nivelul anului 2005”, se arata in analiza mentionata.

Consultantii DTZ Echinox estimeaza ca revenirea pietei de investitii din Romania va avea loc incepand cu a doua jumatate a anului 2010. "Daca evolutia PIB-ului urmeaza traseul anticipat de stabilizare din T4 2009, vom avea usoare cresteri pentru anul urmator, ceea ce va consolida increderea investitorilor si a institutiilor financiare", sustin consultantii.

In ceea ce priveste tranzactiile, reprezentantii DTZ sunt de parere ca activitatea din primele doua trimestre din 2010 va fi similara celei din anul in curs. „Vom asista la o revenire a valorilor pietei care vor pune presiune pe variatiile yield-ului astfel incat randamentul pentru proprietatile de tip prime se va comprima pana la finalul anului viitor fata de valoarea anticipata pentru primele trei luni din 2010”, au incheiat cei de la DTZ Echinox.

DTZ Echinox a intermediat preluarea parcului comercial din Braila, in timp ce Jones Lang LaSalle a consiliat achizitia proiectului din Targoviste.

Principalele tranzactii din T1-T3 2009

Proprietate Sector Oras Cumparator Vanzator Pret (mil. euro) / yield
Central Apartments Rezidential Constanta TNG Real Estate & Baumeister Westhouse Group 0 (n/A)
Prodas Retail Bucuresti Delhaize Group Prodas Holding Supermarket 5 (n/A)
Zenith Shopping Center Retail Ploiesti Black Pearl Real Estate Lewis Charles - (n/A)
Diferite proprietati Industrial/Office/Retail Bucuresti/Brasov/Ploiesti/Timisoara Immoeast European Future Group/Eyemaxx Real Estate 20 (n/A)
Cladire de birouri Office Bucuresti Cumparator privat Vanzator privat 1,1 (11%)
Modul Shopping Center Retail Targoviste Anakes Investment Limited Equest Balkan Properties 4,3 (11%)
Hello Hotel Hotel Bucuresti Immorent Continental Hotels 9 (n/A)


Sursa tabele: BNP Paribas Real Estate, DTZ Exchinox


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri