Chiriile spatiilor de birouri au continuat sa scada si in prima parte a acestui an, coborand cu 5% in primul trimestru, sub pragul de 10 euro/mp pentru zonele periferice de business, astfel incat minimul ar putea fi atins in a doua jumatate a anului, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
„Nivelul chiriilor prime variaza intre 19 si 20 euro/mp pe luna, in cazul cladirilor de birouri din zona centrala de business si 14-17 euro/mp pe luna in locatiile semi-centrale, in timp ce in zonele periferice de business, chiriile variaza intre 9 si 13 euro/mp pe luna, se arata in raportul citat.

„Conform estimarilor noastre, vom vedea scaderi viitoare ale chiriilor, pe termen scurt. Ne asteptam ca nivelul chiriilor din piata de birouri sa atinga limita inferioara in a doua jumatate a anului”, sustin consultantii DTZ Echinox.

Si gradul de neocupare a crescut in primul trimestru, depasind trimestrul anterior, cand valoarea a fost de 18,08%. „Zona de business din nord a inregistrat cel mai ridicat grad de neocupare, 40%, justificat de volumul mare al livrarilor, coroborat cu diminuarea cererii, in timp ce zona centrala prezinta un grad de neocupare de 10%”, se mai arata in raport.

Tranzactiile cu spatii de birouri incheiate in primul trimestru insumeaza 44.500 mp, in crestere cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cererea de spatii de birouri in zona centrala a variat intre 200 si 1.200 mp, iar in zonele descentralizate s-a manifestat interes pentru suprafetele cuprinse intre 400 si 1.000 mp.

Volumul net de spatii de birouri inchiriat va creste cu 46% in comparatie cu anul trecut, situandu-se in jurul valorii de 190.000 de mp, sunt de parere consultantii DTZ Echinox.

Printre tranzactiile intermediate de DTZ Echinox se numara: preluarea de catre Sanador a unei cladiri de pe strada Sevastopol (11.735 mp inchiriabili), relocarea Avon in cladirea Eurotower (1.200 mp) si tranzactia dintre ING si Amera Group, prin care ING inchiriaza 4.000 mp pentru un centru regional de suport la Cluj.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri