Preturile locuintelor din Bucuresti au scazut cu 45% in ultimii doi ani si jumatate, din luna martie 2008, cand a fost atins pragul maxim si pana in luna iulie anul curent, ajungand la o valoare medie de 1.245 euro/mp util, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.
Proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni au fost cei care si-au redus cel mai mult pretentiile, reiese din analiza portalului. In comparatie cu valoarea maxima, care a fost atinsa in martie 2008 pentru apartamentele din Capitala, indicele imobiliare.ro a inregistrat in iulie anul curent o valoare redusa cu 45%, de 1.245 euro/mp util.

“Proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni au fost cei care au dat startul reducerilor, in Capitala fenomenul manifestandu-se cu un avans de pana la trei luni inaintea celorlalte mari orase din tara. Daca in primavara lui 2008, in Bucuresti preturile scadeau, in toate celelalte orase analizate trendul era opus”, sustin reprezentantii portalului imobiliare.ro.

In tara, preturile au scazut cel mai mult fata de perioada maxima in Brasov, nivelul mediu inregistrat in luna iulie fiind de 907 euro/mp util, cu 38,5% mai putin fata de luna mai 2008, cand a fost atinsa valoarea maxima a preturilor cerute.

In orasul Constanta, pretul mediu cerut pentru apartamente in luna iulie a fost de 1.007 euro/mp util, cu 36,6% mai mic fata de iunie 2008.

Cu un procent apropiat au scazut si preturile locuintelor din Timisoara, unde nivelul mediu solicitat in iulie era de 851 euro/mp util, cu 35,9% mai putin decat in iunie 2008 cand preturile apartamentelor au atins cote maxime.

In Iasi, proprietarii au solicitat in luna iulie preturi de 899 euro/mp util, cu 33,8% mai mici fata de iunie 2008, moment in care a fost atins pretul maxim.

Cel mai putin au scazut preturile in Cluj-Napoca, valoarea medie pentru un mp util fiind 1.023 euro in luna iulie, cu 31,9% mai putin fata de luna mai 2008.

In ceea ce priveste ierarhia principalelor orase din tara dupa evolutia preturilor solicitate la apartamente in acest an, topul ieftinirilor este condus de Timisoara, sustin cei de la imobiliare.ro.

“In acest an, cel mai mult s-au ieftinit apartamente din Timisoara, cu 10,7%. Orasul de pe Bega este urmat de Bucuresti, unde, in acest an, valoarea indicelui imobiliare.ro a scazut cu 5,8%. In Constanta, preturile apartamentelor au scazut cu 4,3%, iar in Brasov cu 3,9%. De la inceputul anului, cel mai putin au scazut preturile apartamentelor din Iasi, 2,4%, si Cluj-Napoca, 2,2%”, se arata in analiza citata.

Actionarul majoritar al imobiliare.ro (60% din actiuni) este fondul de investitii Broadhurst Investment LTD, administrat in Romania de compania New Century Holdings (NCH), care mai controleaza pe piata locala si retailerul online okazii.ro, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Citeste si Cat de mult au scazut preturile apartamentelor in lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri