Bucurestiul va inregistra cea mai redusa crestere a costurilor de ocupare pentru spatiilor logistice din Europa pana in anul 2014, arata un studiul al companiei de consultanta imobiliara DTZ, in timp ce un avant al costurilor este asteptat pentru pietele din Barcelona si Madrid.
Bucurestiul se afla pe pozitia 24 din cele 28 de piete analizate, dupa costul de ocupare a spatiilor logistice, cu un nivel total de 57,6 euro/mp/an. Capitalei Romaniei este urmata Antwerp, cu 55,3 euro/mp/an, Bruxelles - 53 euro/mp/an, Lyon - 52,2 euro/mp/an si Marseille - 51,2 euro/mp/an.

"Estimam un nivel al costurilor de ocupare a spatiilor logistice din Bucuresti de 55,4 euro/mp/an in 2011, de 58,2 euro/mp/an in anul 2012 si de 58,4 euro/mp/an in 2013. In 2014, costurile ar urma sa ajunga la 58,6 euro/mp/an", sunt de parere consultantii DTZ.

Cele mai mari costuri se inregistreaza in Londra, zona Heathrow, acestea ajungand la 215,1 euro/mp/an. Pe pozitia secunda se afla Oslo, cu un nivel al costurilor de 139,2 euro/mp/luna, acesta fiind urmat de zona de Sud-Est a Angliei, cu 126,7 euro/mp/an, si Helsinki, cu 113,4 euro/mp/an. Cele patru piete isi vor mentine pozitiile fruntase si in 2014, potrivit estimarilor DTZ.

Penultimul loc in functie de salariul unui angajat de depozit

Studiul a analizat si nivelul salariului mediu brut al unui angajat de depozit cu norma intreaga, precum si costul mediu al motorinei, inclusiv taxele. In functie de acesti indicatori, Bucurestiul se pozitioneaza pe penultimul loc, cu un salariu de 7.600 euro pe an si cu un cost mediu de 1,07 euro pe litrul de motorina.

"Salarii mai mici decat cele din Bucuresti primesc angajatii din depozitele din Budapesta, de 5.600 euro pe an, unde se inregistreaza si un pret mai ridicat al motorinei, respectiv 1,22 euro pe litru", subliniaza cei de la DTZ.

Si alte piete din zona sunt peste Bucuresti din punct de vedere al celor doi indicatori, astfel ca in Varsovia salariul mediu este de 8.700 euro pe an, iar litrul de motorina se vinde in medie cu 1,12 euro. In Praga, salariul ajunge la 8.400 de euro/an, iar litrul de motorina la 1,27 euro/litru.

DTZ, prezenta si pe piata locala, este o companie globala de consultanta imobiliara, cu birouri in 140 de orase din 42 de tari, acoperind Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Asia Pacific si America.

Pe plan local, DTZ Echinox este unul in cei mai importanti jucatori din piata de consultanta imobiliara, cu afaceri de 2,5 milioane de euro afisate pentru anul 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri