Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Romania a inceput sa scada, iar piata spatiilor de depozitare si logistice da semne de imbunantatire, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara King Sturge.
“Rata de neocupare a spatiilor de birouri a inceput sa scada, iar posibilitatile limitate de finantare din ultimele 18 luni au ca efect reechilibrarea balantei intre oferta si cerere, pe masura ce se inregistreaza din nou tranzactii de inchiriere”, spune Ben Binns (foto), senior associate in cadrul King Sturge Romania.

Din punct de vedere al nivelului chiriilor, Bucurestiul se situeaza mai bine comparativ cu alte centre din regiune, precum Belgrad, Zagreb si Sofia, unde acest nivel continua sa scada, adauga el.

“Previzionam o imbunatatire continua a sectorului spatiilor de depozitare si logistice (n.r: spatiile de logistica includ si suprafete de depozitare a unui stoc de marfa), intrarea unor companii foarte mari pe piata din Romania fiind dovada in acest sens. Piata spatiilor comerciale continua sa beneficieze de pe urma expansiunii internationale a unor retaileri mari si, avand in vedere ca numarul proiectelor previzionate s-a diminuat considerabil, atentia ramane concentrata pe locatiile premium, de marime sustenabila”, declara Ben Binns.

In ceea ce priveste piata de investitii locala, Radu Boitan, director al King Sturge Romania remarca o atitudine mai activa provenind din partea investitorilor institutionali si se astepta la un mediu mai stabil odata cu aprobarea finantarilor recente de la FMI si cu masurile de austeritate severa adoptate in sectorul public.

“Desi cererea investitionala a crescut, investitorii in Romania sunt preocupati in continuare de risc. Marii investitori analizeaza din tot mai mult alternativa produselor institutionale premium la o scara regionala mai larga, iar Romania ocupa o pozitie centrala in restul economiilor, in timp ce piete mature precum Varsovia sau Praga inregistreaza scaderi substantiale ale yield-urilor”, adauga Radu Boitan.

Recent, si Catalina Jigman, sefa departamentului de birouri in cadrul consultantului imobiliar CB Richard Ellis Romania, a declarat ca piata spatiilor de birouri din Romania incepe sa atraga din nou atentia companiilor multinationale, care isi redirectioneaza hub-urile din regiune catre piata locala.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri