Sedinta plenului reunit al Parlamentului a inceput pentru dezbaterea motiunii de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol", scrie Mediafax.
Sedinta este condusa de catre presedintele Camerei, Roberta Anastase.

La sedinta asista premierul Emil Boc si membri ai Cabinetului, iar 262 de parlamentari si-au inregistrat prezenta.

In sala de plen, parlamentari ai opozitiei poarta banderole tricolore. De asemenea, acestia au stegulete tricolore cu gaura in mijloc si afise pe care scrie "Libertate".

Motiunea de cenzura intitulata "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol" a fost depusa de USL ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor, pentru aprobare fiind necesare 234 de voturi, grupurile PSD si PNL totalizand insa doar 215 parlamentari.

Parlamentarii s-au reunit, luni, in plen comnun, pentru citirea motiunii de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol". Textul a fost prezentat de viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu.

Semnatarii motiunii sustin ca scopul demersului puterii de a comasa alegerile din 2012 este, de fapt, fraudarea acestora.

"Proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile, si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica", se arata in motiunea de cenzura.

Comasarea alegerilor este un simulacru de procedura legislativa, sustin initiatorii.

In textul motiunii se precizeaza ca argumentul principal invocat in sustinerea acestei anomalii nedemocratice care este legea comasarii alegerilor, a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice.

"Acest argument enuntat de domniile voastre, stimati guvernanti, este hilar si totodata revoltator", sustin initiatorii.

Acestia subiliaza ca mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte.

De asemenea, in motiune este sustinut faptul ca prelungirea mandatelor alesilor locali in functii inseamna schimbarea regulilor in timpul jocului.

"Modificarea in acest moment a Legii 215/2001 in sensul maririi duratei mandatului de ales local, nu se poate aplica decat viitorilor alesi locali, in niciun caz celor aflati acum in functie, pentru ca asta ar insemna o incalcare a principiului conform caruia «Legea dispune numai pentru viitor, ea n-are putere retroactive»", scriu initiatorii motiunii de cenzura.

Ei adauga ca nu se intrunesc niciuna dintre conditiile special prevazute de lege care sa justifice prelungirea mandatelor actualilor alesi locali.
In textul motiunii se arata ca fraudarea alegerilor este "adevarata miza a comasarii alegerilor".

"Intreaga procedura de angajare a raspunderii este una abuziva, nedemocratica si adanceste criza de legitimate cu care deja va confruntati (...) Promovand legea comasarii alegerilor, prin procedura angajarii, veti reporta aceasta criza de legitimitate si pentru urmatorii 4 ani. Vom avea alesi locali nelegitimi, un Parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de tansfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", se mai arata in textul motiunii.

Conform Constitutiei, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Daca Guvernul nu a fost demis prin motiunea de cenzura, proiectul de lege prezentat se considera adoptat.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura ar fi necesare 234 de voturi. Grupurile PSD si PNL numara in total 215 parlamentari, iar cele ale coalitiei 244. De asemenea, exista si cinci deputati si un senator neafiliati unui grup parlamentar.

Parlamentul are in prezent 466 de membri, din totalul de 471 de mandate, celelalte locuri fiind vacante.

Astfel, USL ar trebui sa mai convinga cel putin 19 parlamentari sa voteze motiunea.

Senatorul Mircea Geoana a declarat, marti, la RFI, ca, "fara indoiala", va vota in favoarea motiunii de cenzura initiate de USL, deoarece nu sustine comasarea alegerilor, care, in opinia sa, este un demers "gresit si antidemocratic".

Si deputatul independent Daniel Oajdea, exclus luna trecuta din PDL, a anuntat ca va vota motiunea de cenzura initiata de USL.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca, daca motiunea de cenzura nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri