Persoana care nu primeste bon fiscal si nu i se restituie banii pentru un produs cumparat dintr-un magazin ori nu este lasata sa plece din restaurant fara sa achite consumatia, tot fara bon, poate apela Serviciul 112 sau chema ANAF, este de parere purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.

El a adaugat insa ca nu stie care ar trebui sa fie procedura daca bonul fiscal nu este acordat pentru o paine, aceasta fiind o speta "dificil de raspuns", scrie Mediafax.

Introducerea Loteriei bonurilor fiscale a fost avizata, miercuri, de Guvern, cu un sistem de extragere lunara sau ocazionala a bonurilor primite de cumparatori pentru produse/servicii in valoare cuprinsa intre 1-999 lei, si cu posibilitatea ca, din martie, un client sa aiba dreptul sa nu achite produsul selectat sau consumat daca nu a primit bon fiscal de la comerciant.

"Incepand cu 1 martie, in cazul refuzului agentului economic de a emite si inmana bon fiscal, cumparatorul poate sa nu achite bunul dobandit sau serviciul prestat, avand in vedere ca o tranzactie nefiscalizata nu reprezinta altceva decat o incalcare a legii. Asadar, cumparatorul poate pastra bunul fara sa il mai plateasca in cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal", a comunicat Ministerul Finantelor.

Agentii economici vor fi obligati sa afiseze in locuri vizibile informatii privind acest drept al clientilor. Intrebat de jurnalisti, la finalul sedintei, ce ar trebui sa faca o persoana care a cumparat o paine si nu a primit bon fiscal, purtatorul de cuvant al Guvernului nu a prezentat o procedura concreta, apreciind doar ca ar putea fi apelat Sistemul Unic de Apeluri de Urgenta 112 sau chemati reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

"Este o speta la care e dificil de raspuns in momentul de fata. Insisti ca vanzatorul sa-ti dea bonul, daca nu, vei chema Politia, cu painea in mana, probabil, nu stiu. E o intrebare, sigur, la limita anecdoticului. Suni la 112... nu stiu ce sa spun la intrebarea asta. Pentru o paine, nu stiu", a spus Calota. El a precizat ca filosofia acestei masuri urmareste determinarea vanzatorilor sa elibereze bon fiscal. "In momentul in care un cumparator nu solicita bon fiscal, e lipsit de sansa - mica, mare - de a castiga la Loteria bonurilor fiscale. Deci, daca comerciantul ma lipseste pe mine de dreptul de a trage un loz in plic, inseamna ca eu pot sa nu-l platesc", a spus oficialul guvernamental.

De asemenea, el a mai afirmat ca persoanele in cauza pot suna si la ANAF pentru a informa ca nu au primit bon fiscal. Prima extragere, ocazionala, va fi organizata pe 13 aprilie, a doua zi de Paste, cu un fond de premiere de 1 milion lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri