Inghetarea pretului gazelor la 60 lei/MWh a fost decisa in sedinta Guvernului, a anuntat ministrul Energiei, Vlad Grigorescu. Acesta a precizat ca stocurile necesare pentru iarna vor fi asigurate si ca va avea si o intalnire cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

”Am decis sa inghetam pretul la productia interna de gaze la 60 lei. Altfel, am fi ajuns in situatia ca toti consumatorii sa primeasca un pret mult mai mare. Am luat masurile necesare ca sa ne asiguram ca in iarna o sa avem cantitati de gaze suficiente in depozite, astfel incat sa evitam aceasta traditionala discutie daca ne ajung cantitatiile depozitate pentru a face fata sezonului rece”, a aratat ministrul Energiei, conform News.ro

In ceea ce priveste inmagazinarea gazelor naturale, ministrul a spus ca ANRE are obligatia de a se ocupa de aceasta tema, precizand ca au fost stabilite amenzi foarte mari pentru operatorii care nu constituie stocuri conform cerintelor.

”Am creat un cadru legal explicit prin care reconfirmam ca ANRE este cel care trebuie sa stabileasca obligatiile de inmagazinare si aducem si un element foarte necesar, si anume instituim niste amenzi drastice in masura in care actorii din piata nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligatiei stabilite de ANRE”, a mai spus Grigorescu, precizand ca aceste masuri fac parte dintr-un complex de masuri la care ”trebuie sa se alature si alti actori”.

El a tinut sa precizeze ca miercuri se va intalni cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru a discuta mai multe probleme printre care cele legate de ELCEN-RADET.

De la ce data vor stagna preturile

De la 1 iulie 2016, pretul gazelor naturale din productia interna va stagna la valoarea actuala de 60 lei/MWh, pana la data de 31 martie 2017. Potrivit graficului prevazut in anexa HG 488/2015, pretul gazelor naturale din productia interna trebuia sa creasca la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

Scopul stabilirii administrative a unui pret de achizitie pentru gazele naturale destinate consumatorilor mentionati este acela de a proteja o categorie insemnata de clienti casnici de gaze naturale si de energie termica, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pietei gazelor, generate de alinierea pretului gazelelor naturale la nivelul preturilor practicate pe pietele europene.

Schimbarile neprevazute de pe piata resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al preturilor la titei din ultima perioada, au generat o conjuctura deosebita in piata romaneasca de gaze naturale, unde preturile administrative stabilite in conformitate cu prevederile legale, dar si cu acceptul Comisiei Europene si al institutiilor financiare internationale, au devenit comparabile si, uneori, chiar mai mari fata de preturile pietei, precizeaza Guvernul.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri