Atitudinea pozitiva a romanilor cu privire la afacerile pe cont propriu este in crestere si foarte multi oameni din ecosistemul antreprenorial vorbesc despre un an 2015 al antreprenoriatului. Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, anticipa in 2013 ca 2014 va fi anul antreprenorului la nivel mondial. Ma feresc de estimari de tipul “2015 va fi anul antreprenoriatului in Romania”, dar va propun spre dezbatere 15 ingrediente necesare ca acest lucru sa se indeplineasca.

1. Perceptii privind antreprenoriatul

“From being a dirty word in the past, now entrepreneurship is increasingly being celebrated and encouraged — as it should be.” (Richard Branson)

Totul incepe de la perceptie. Reflectarea antreprenoriatului in constiinta romanilor este importanta pentru a inregistra progrese in dinamica proiectelor lansate pe cont propriu. Ma astept la o continuare a trendului de imbunatatire a perceptiei fata de antreprenoriat, mai ales in randul tinerilor. Astfel, voi urmari perceptiile romanilor fata de antreprenoriat din 2015 pe baza urmatoarelor trei studii: 70% dintre respondenti au o atitudine pozitiva fata de antreprenoriat (Amway si GFK); doar 14% dintre respondenti cred ca societatea romaneasca tolereaza esecul in afaceri, in timp ce 81% considera ca acesta va reprezenta o bariera pentru viitoarele proiecte de afaceri (Barometrul EY, realizat in parteneriat cu Wall-Street.ro) si un studiu mai vechi al Romanian Business Leaders, conform caruia 68% dintre romani spun ca nu privesc drept model demn de urmat niciun afacerist roman, in timp ce numai 32% dintre respondenti au declarat ca sunt inspirati de catre cel putin un om de afaceri din Romania.

2. Alte povesti de succes de tipul LiveRail si uberVU

Facebook a preluat anul trecut a compania de publicitate video online LiveRail, intr-o tranzactie estimata la 400-500 milioane dolari, printre cofondatorii acesteia aflandu-se si doi romani, Andrei Dunca si Sergiu Biris. De asemenea, HootSuite a preluat la inceputul anului trecut UberVu, o companie creata in 2008 de trei romani, Vladimir Oane, Dan Ciotu, si Dragos Ilinca.

Toti ochii vor fi atintiti asupra altor proiecte internationale la constructia carora au contribuit si antreprenori romani. Ma astept sa auzim ecouri ale unor povesti noi scrise de intreprinzatori romani. Stati cu ochii pe proiecte ca Two Tap, o aplicatie care iti permite sa achizitionezi produse de pe orice platforma eCommerce, Appscend, aplicatie mobila in cloud care permite canalelor TV si advertiserilor sa acceseze informatii secundare in timp real, Brainient, companie specializata in tehnologii de video advertising, Mavenhut, compania locala care a dezvoltat jocul Solitaire Arena, sau pe compania romaneasca Read Forward care a castigat procesul de selectie a acceleratorului de business Emerge Education din Londra pe baza softului educational Learn Forward.

3. Mai multe incubatoare de afaceri

Anticipez consolidarea sau aparitia unor noi incubatoare de afaceri in 2015. Spre exemplu, am vazut in ultimii ani mai multe spatii de lucru adresate antreprenorilor si freelancerilor: Impact Hub, Tech Hub si Connect Hub in Bucuresti. De asemenea, mi-au atras atentia aparitia I. RICAP, finantat de Romanian-American Foundation si implementat de GEA Consulting, II. proiectul Gemini Foundry – un program lansat de compania de servicii IT&C Gemini, III. Spherik Accelerator, de la Cluj-Napoca, dedicat start-up-urilor din domeniul IT&C, si IV. Rat Labs, un hub de tehnologie si antreprenoriat din Bucuresti creat de start-up-urile The Pole Society, Mobuy si The Beards,

4. Noi surse de finantare

Pentru a vorbi la finalul lui 2015 despre un an al antreprenoriatului in Romania, ar trebui sa vedem o transformare a modului in care companiile romanesti isi difersifica strategia de finantare. In acest sens, ma astept ca o multitudine de surse de finantare alternativa, mai ieftine decat creditarea bancara, sa fie disponibile si accesate de firmele care isi propun sa se dezvolte. Astfel, anul acesta ar trebui sa fie reglementata “Legea business angels”, care va inlesni finantarea IMM-urilor cu ajutorul investitorilor de tip business angels. Sa nu uitam ca foarte multi antreprenori considera ca accesul la finantare al antreprenorilor tineri (de sub 40 de ani) este dificil sau foarte dificil.

5. Povesti antreprenoriale comunicate in strainatate

Anticipez mai multe povesti antreprenoriale in 2015, doar ca avem nevoie ca unele sa fie bine comunicate in strainatate. Entrepreneur of the Year este un proiect prin care Romania antreprenoriala va deveni mai vizibila in 2015. Dupa cum stim, Mircea Tudor a intrat in finala mondiala pentru "Oscarul Antreprenorilor", ce va avea loc in luna iunie la Monte Carlo. Acolo va concura cu premianti din alte 59 de tari.

6. Antreprenori romani listati pe AeRo

Dinspre piata de capital, cel mai “fierbinte” proiect care trebuie sa se concretizeze in 2015 este sistemul alternativ de tranzactionare AeRo dedicat start-up-urilor si firmelor mici. Lansarea AeRo este programata pentru 25 februarie, iar impactul listarii unor firme antreprenoriale roamanesti va fi urias atat pentru ecosistemul antreprenorial, cat si pentru pietele financiare.

7. Sistemul antreprenorilor politici sa fie inlocuit: primii pasi, in 2015

Arestarile unor oameni de afaceri si ale unor politicieni apropiati unor auto-intitulati oameni de business reprezinta cel mai important eveniment al anului 2014, cu impact puternic in sens larg, la nivelul societatii, si la nivel mai restrans, in cadrul mediului de afaceri. Sub deviza “nicio zi fara descinderi, mandate de arestare, retineri, arestari sau condamnari”, media romaneasca a fost "inundata" cu subiecte juridice de breaking news care au un impact asupra mediului de business autohton.

Se naste o intrebare fundamentala: va fi inlocuit acest sistem construit de antreprenori politici, pseudo-antreprenorii care sufoca initiativa privata prin fraude platite din bani publici intr-un sistem venal creat de stat? Sper sa vedem cateva semne ale acestei schimbari in 2015.

8. Un minister al IMM-urilor durabil

Una dintre deceptiile finalului de an a fost, in opinia mea, modificarea structurii Guvernului prin alipirea portofoliul IMM-urilor de Ministerul Economiei. Departamentul pentru IMM-uri din cadrul guvernului incepuse sa se miste sub conducerea fostului ministru Florin Jianu, iar comunicarea dintre mediul de afaceri si guvern a fost reluata.

Din punctul meu de vedere, pentru ca 2015 sa fie cu adevarat un an al antreprenoriatului, guvernul (indiferent de cine va fi condus) trebuie sa aiba un minister al IMM-urilor, sau chiar un "Minister al Antreprenoriatului si al Inovatiei".

9. Parteneriate intre start-up-uri si marile companii

Arta parteneriatelor reprezinta o parghie care va contribui, cu siguranta, la dezvoltarea antreprenoriatului, mai cu seama proiecte realizate impreuna de marile companii si start-up-uri. Ma voi referi doar la doua exemple: retailul (parteneriate intre marile magazine, Carrefour, Auchan, Kaufland, si micii producatori) si telecom (spre exemplu, Orange este in Romania partener al proiectului Innovation Labs, iar in urma programului a fost dezvoltat un serviciu alaturi de unul dintre start-up-urile finaliste).

10. Evenimente faine pentru antreprenori

Antreprenorii si viitorii intreprinzatori au nevoie in continuare de evenimente care sa coaguleze comunitatea de business, in care antreprenorii sa impartaseasca ingredientele si barierele succesului. Pe aceasta zona, vom vedea mai multe evenimente si creativitate la nivel de concept si de invitati. Spre exemplu, wall-street.ro organizeaza anul acesta mai multe conferinte dedicate antreprenorilor, cele mai importante fiind “Antreprenor, caut finantare”, “Start-Up Challenge”, “ecomTEAM” si “M&A Outlook”.

11. Proiecte sanatoase de educatie antreprenoriala

Educatia antreprenoriala este esentiala din mai multe motive:

In primul rand, antreprenorii creeaza business-uri, genereaza locuri de munca. Un antreprenor este un mijlocitor intre capital si forta de munca. In al doilea rand, pentru ca intreprinzatorii au o imagine proasta in Romania. Sunt atat de multi antreprenori de valoare care nu ies in fata. Daca te duci in Statele Unite ale Americii si spui ca esti antreprenor, vei fi privit bine. Aici lucrurile nu stau (inca) asa. In al treilea rand, acestia sunt ignorati de guvernanti. In al patrulea rand, o economie care se bazeaza preponderent pe afacerile mici face fata mai usor socurilor externe. Al cincilea argument este ca avem nevoie de alte modele educate si pregatite pentru antreprenoriat.

Sunt multe proiecte de educatie antreprenoriala in Romania (doar un exemplu: Atelierele de Antreprenoriat, organizate de Romanian Business Leaders, insa avem nevoie de o consecventa a acestora si de o largire a bazinului de cursanti.

12. Mediul academic + business + societatea civila = LOVE

2015 va fi anul anteprenoriatului daca “Stanta Treime” a societatii – mediul academic, mediul de business si societatea civila - va crea mai multe proiecte comune. In acest sens, trebuie sa vedem proiecte care sa aduca antreprenorii in scoli si facultati.

13. Inovatie si intraprenoriat

Romania este o natie putin dezvoltata din punctul de vedere al inovarii, conform mai multor studii de specialitate. Inovatia trebuie sa evolueze in 2015 de la nivelul de iluzie la asumare si anii urmatori sa vedem progrese atat la nivelul companiilor romanesti, dar ma ales la nivelul societatii. Capacitatea de a inova este uriasa in organizatiile romanesti, iar intraprenoriatul este o solutie de crestere pentru companiile din Romania.

14. Antreprenori, lideri de piata pe anumite segmente

Avem in Romania mai multe firme antreprenoriale care domina anumite piete, care practic s-au impus in competitia cu multinationalele: piata de bricolaj (Dedeman), de curierat (FanCourier) si inchirieri auto (Autonom Rent-a-Car). Daca Romania va fi mai antreprenoriala la finalul anului 2015, acest lucru se va intampla si datorita unor configuratii care vor plasa si alti antreprenori in fruntea pietelor in care activeaza.

15. Taxe mai mici si mai putine + predictibilitate fiscala

Romania va fi mai antreprenoriala doar daca vom trai intr-un capitalism autentic. Suntem departe de acest deziderat, iar taxele sunt cea mai paguboasa reglementare pentru antreprenorii romani. Antreprenorii stiu ce isi doresc de la guvern: “Nu va atingeti de cota unica si pastrati nivelul CAS redus!”. Ce isi mai doresc antreprenorii de la guvernanti pentru ca Romania sa fie tara europeana cu cel mai prietenos mediu de afaceri pentru antreprenori pana in 2020? sa fie mentinuta cota unica de impozitare si reducerea CAS, care a fost un motor fantastic pentru a crea locuri de munca corecte. Cresterea cotei unice ar arunca in aer orice investitie. In plus, mi-as dori o atentie mai mare fata de pomenile electorale si ma refer la diferitele cresteri salariale, care sunt nesustenabile, in opinia mea".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri