Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, este deseori intrebat daca i-a trecut vreodata prin cap ca enciclopedia sa online va ajunge sa fie atat de populara. Fara sa schiteza vreun gest de uimire, in conditiile in care, in doar cativa ani, enciclopedia pe care a creat-o a reusit sa schimbe forma sub care omenirea isi stocheaza cunostintele, Wales declara ca tocmai asta a si urmarit de la bun inceput.
« Ideea fundamentala a site-ului Wikipedia a fost sa cream si sa oferim liber acces la o enciclopedie vasta, in toate limbile lumii, tutor utilizatorilor, la nivel mondial », explica Wales, intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian.

Initial, modul sau de abordare a fost unul traditionalist. In 2000, avand la dispozitie vreo cateva milioane de dolari pe care le facuse cu afacerile sale din Chicago, Wales a inceput sa lucreze cu o mana de experti care sa creeze cateva articole pentru enciclopedia online cunoscuta, la inceput, sub numele de Nupedia. Era vorba despre o munca foarte migaloasa si aproape sisifica, ce urma drumul deschis, de mai bine de zece ani, de enciclopedia Britannica. Acum este momentul cand Wales aude pentru prima data de site-urile « wikis », pagini de Internet care ofera utilizatorilor sai posibilitatea de a contribui, in timp real, cu informatii, fara niciun fel de restrictii. « Wiki » este un termen hawaiian, care inseamna « rapid ».

In cadrul enciclopediei libere Wikipedia, oricine poate sa editeze aproape orice fel de articole sau sa scrie un articol, ceea ce inseamna ca oricare dintre internauti poate sa insereze informatii gresite, neverificate sau rau-intentionate. Insa, pentru orice greseala exista un alt utilizator care este gata sa o corecteze sau care sa-i contracareze relele intentii.

Wikipedia este creata pe baza ideii ca daca le dai oamenilor suficienta libertate de a contribui la o enciclopedie online universala, baza de informatii astfel alcatuita ar putea fi cel putin la fel de buna calitativ precum o carte scrisa de specialisti. Lui Wales, de 40 de ani, ii place sa se declare mereu impotriva referintelor specialistilor. « Pentru mine, cheia sta in calitate. Daca cineva este cu adevarat destept si daca face o treba excelenta, nu-mi pasa daca este vorba despre un pusti de liceu sau despre un profesor universitar », spune fondatorul Wikipedia.

In prezent, versiunea in limba engleza a enciclopediei online numara peste 2 milioane de articole, cu jumatate de million mai mult decat acum un an si de aproximativ 12 ori mai mult decat are Britannica. Totodata, un studiu realizat recent, cu privire la acuratetea informatiilor detinute de Wikipedia din domeniul stiintelor naturii, a relevat faptul ca aceasta nu este cu nimic mai prejos decat Britannica.

In mod exceptional, cei care obisnuiesc sa scrie in paginile enciclopediei online fac acest lucru fara sa primeasca bani. « Daca auzi oameni povestind cum isi petrec sfarsitul de saptamana jucand fotbal sau privind la telvizor, nu ti se pare nimic neobisnuit. Insa, daca ii auzi pe altii zicand ca-si petrec timpul liber scriind articole pentru Wikipedia, atunci asta o sa ti se para destul de ciudat », spune Wales.

Geniozitatea lui Wales vine din faptul ca a gasit o modalitate de a atrage oameni cultivati, cu bogate cunostinte generale spre un site care are si o latura sociala, dincolo de baza sa de informatii. In mod esential, Wikipedia inseamna o comunitate al carei fundament il reprezinta pluralitatea opiniilor. Anarhia care caracterizeaza enciclopedia se transforma uneori in asa zisele « batalii ale editorilor », in timpul carora sunt scrise mai multe variante ale « adevarului » despre subiecte controversate precum situatia din Palestina.

De asemenea, site-ul poate fi folosit si cu rele intentii. In 2005, un fost asistent al lui Robert Kennedy, Procuror General al Statelor Unite ale Americii si fratele defunctului presedinte John F. Kennedy, a descoperit ca un editor l-a acuzat de implicare in uciderea lui JFK.

« Traim intr-o lume a noilor media, cu numeroase oportunitati pentru comunicare si pentru cercetare, insa populata de vandali ai Internetului, care distrug continuturi scrise cu buna-credinta », este de parere fondatorul Wikipedia. In acest caz, Wales trebuie sa puna piciorul in prag si sa impuna anumite limite asupra libertatii de a scrie in paginile enciclopediei. Insa, in mare parte, istoria ei seamana mai mult cu cea a Vestului Salbatic, cu anumite comitete care hotarasc care articole trebuie pastrate si care nu.

Cu toate ca aceste comitete au un rol important in dezvoltarea enciclopediei pe baze sanatoase, multi utilizatori le contesta autoritatea, reprosandu-le intentia de a ingradi dreptul de a scrie liber a contribuitorilor enciclopediei. In ceea ce-l priveste pe Wales, care traieste impreuna cu sotia si fiica sa de 5 ani in Florida, SUA, disputa nu-l ingrijoreaza deloc, in conditiile in care considera ca este loc atat pentru enciclopediile realizate de specialisti, cat si pentru cele realizate de utilizatori.

« Majoritatea oamenilor care sunt atrasi catre Wikipedia sunt niste tocilari, ca si mine, carora le place sa-si impartaseasca, prin Internet, cunostintele », crede acesta.

Jimmy Wales are meritul de a fi si unul dintre primii care au dezvoltat conceptul de continut generat de utilizator sau, in termeni tehnici, web 2.0. « Toata lumea imi zice ca Wikipedia face uz, de fapt, de conceptul de web 2.0. Insa asta tot de fac de vreo 6 ani incoace, de dinainte de a stii ce inseamna web 2.0. Noi doar am fost unul dintre primele site-uri care se baza pe contributia adusa de marele public », explica Wales.

Planurile de viitor ale lui Wales se refera la extinderea enciclopediei astfel incat sa fie prezenta peste tot pe glob, pe intelesul intregii omeniri. « Telul meu este sa avem o enciclopedie online gratuita, tradusa in toate limbile pamantului, care sa numere peste 250.000 de articole pentru fiecare dintre acestea. Inca suntem destul de departe de atingerea acestui scop », spune Wales. Pentru moment, Wales se gandeste sa imbogateasca continutul video al Wikipedia, in conditiile in care broadband-ul se dezvolta cu rapiditate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri