Intr-o situatie economica incerta, in care pietele sunt in cadere, vehiculele conventionale de investitii ajung sa atraga din ce in ce mai putini investitori.
In prezent, multi investitori se indreapta catre fonduri de risc care cauta vehicule alternative ce pot asigura companiilor stabilitate sau le pot ajuta sa depaseasca momentul dificil pe care il parcurg. Totusi, antreprenorii din rolurile lor nu pot beneficia mereu de o optiune sigura. Competitia pentru finantare va ramane, iar fondurile de capital pot fi mult mai precise in punctele lor de referinta si mult mai exigenti in privinta transparentei. De asemenea, unii investitori pot cere o participatie mare in compania pe care o sustin.

Investitiile in companiile private sunt riscante, dupa ce in ultima perioada s-a inregistrat un numar mare de falimente. Cei care vor sa primeasca o finantare vor fi nevoiti sa indeplineasca cerinte dificile si sa fie pregatiti sa ofere modele de afaceri rezistente, declara specialistii in domeniu.

De aceea, analistii consultati de cotidianul economic Wall Street Journal propun sase metode simple de a atrage investitorii in conditii economice dificile:

Asigurati-va ca piata are potential

Primul lucru la care se uita investitorii este dimensiunea pietei, deoarece ei urmaresc in special piete cu potential mare. “Companiile pot prezenta o multime de lucruri despre start-up-uri, dar acestea pot fi anulate daca actioneaza intr-o piata nesigura”, declara analistii. Pentru unele companii de investitii, planul de afacere al companiei nu conteaza, pentru ca acestea urmaresc cum sa obtina profit imediat.

Sporeste puterea companiei

Investitorii vor sa fie siguri ca va puteti conduce propria companie, de exemplu, daca puteti sa lucrati pana tarziu sau daca faceti cateva plati pentru o perioada lunga de timp. Daca in trecut ati inceput un start-up de succes, puteti convinge investitori. Totusi, indiferent de experienta dumneavoastra, este vital sa puteti furniza referinte care vorbesc despre abilitatile dumneavoastra.

Construiti o echipa de management echilibrata

De asemenea, investitorii urmaresc antreprenori care afiseaza destul de mult interes in afaceri, caracteristici de conducere si carisma de a conduce o companie in crestere. De asemenea, trebuie sa demonstrati o “familiaritate” in domeniul in care actionati. Daca nu aveti aceste caracteristici, asigurati-va ca un posibil partener va tine cont de deficientele dumneavoastra.

Cresteti puterea business-ului

In prezent, majoritatea companiilor de investitii cauta companii cu experienta in piata inainte de a face respectiva investitie. De aceea, analistii sugereaza ca firmele care urmaresc sa creasca ar trebui sa obtina la inceput finantari de la prieteni si familie. Companiile de investitii urmaresc tranzactii mature si care au iesire rapida din business.

Detineti un produs sau un serviciu finit

Inainte de a apela la o firma de investitii, fiti siguri ca detineti un produs finit. Investitorii vor sa testeze sau sa le prezentati un “produs palpabil”, iar daca este posibil, sa le aratati o lista de clienti. In timp ce antreprenorii obisnuiesc sa primeasca investitii inainte de a obtine venituri, in aceste momente nu exista nimic care sa inlocuiasca un portofoliu de clienti.

Asigurati-va ca firma dumneavoastra ofera avantaje

Companiile care inca nu genereaza venituri pot beneficia inca de finantari importane de la investitori. Acestia au nevoie de un produs sau serviciu care sa ofere avantaje. De exemplu Digg, site-ul de transfer continut care atrage 39 milioane de vizitatori unici in fiecare luna, produce venituri de la companiile de publicitate si sponsori. Desi nu este inca profitabil, pentru un investitor este important ca ofera incredere in companie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri