Fagura, FinTech-ul de peste Prut care dezvolta o platforma de peer-to-peer lending (imprumut de la persoana la persoana), si-a lansat operatiunile in Republica Moldova dupa o perioada de teste. In Belgrad, la un eveniment de antreprenoriat, ne-am intalnit Tudor Darie, CEO si fondator al companiei, si Dumitru Ciorici, Business Development Manager.

Tudor Darie si Dumitru Ciorici au fost prezenti la evenimentul EFSE Meeting 2019 - Cultivating Entrepreneurship.
Startup-ul FinTech Fagura face parte din prima harta a FinTech-urilor romanesti pe care o puteti descarca de AICI.

Dupa o perioada de teste in care platforma Fagura a finantat imprumuturile oferite persoanelor fizice, la jumatatea lunii mai a avut loc lansarea oficiala. Din lipsa unei legislatii care sa le permita persoanelor fizice sa poata oferi imprumuturi, FinTech-ul a fost nevoit sa ofere aceasta posibilitate doar companiilor. Mai exact, platforma listeaza imprumuturile cerute de persoanele fizice, iar companiile doritoare sa investeasca isi aleg in care dintre acestea sa isi distribuie banii pentru a obtine odata cu rambursarea creditului o dobanda.

Conform informatiilor oferite wall-street.ro, din luna mai pana in prezent, investitorii au investit 30.000 de euro in imprumuturile listate pe platforma si aprobate de catre sistemul de scoring. Din 874 de cereri de imprumut depuse de catre persoanele fizice, 128 au fost aprobate. Printre companiile care au investit in aceste imprumuturi se afla si o companie din Romania.

Sistemul de scoring din spatele platformei aproba in acest moment in jur de 15% dintre cererile de imprumut care ajung pe Fagura. Acesta este automatizat si verifica aspecte precum veniturile persoanei, accesand datele de la autoritatea de administrare fiscala din Republica Moldova, sau istoricul de creditare.

"Noi prelucram in total 18 indicatori si atribuim un grad de risc. Momentan, din sase cereri depuse, doar una este acceptata. Motivul principal de refuz este legat de venitul prea mic al persoanei. Mai exact, venitul disponibil, pentru ca persoana respectiva poate sa aiba venituri de 20.000 de lei, insa noi calculam venitul pe care il are dupa ce scadem platile la creditele anterioare si costurile de viata", explica Tudor.

Venitul minim pe care trebuie sa il aiba o persoana care aplica este de 4.000 de lei moldovenesti (981 RON / 206 EUR). Din aceasta suma, 50% din bani sunt considerati necesari pentru a acoperi costurile de viata, iar din diferenta ramasa sunt scazute platile la alte credite active pe care le are. In urma celor 128 de credite acordate, platforma s-a lovit si de un rau-platnic, cu care va ajunge in instanta pentru recuperarea finantarii. In cazul in care nu vor obtine un ordin de executare, acestia se vor indrepta catre agentiile de colectare.

O dobanda de 20% primita de investitori pentru sumele acordate

sursa foto: Nata Eftene

Imprumuturile, finantate de catre companiile care aleg sa investeasca in platforma, incep de la 5.000 de lei moldovenesti (1.226 RON) si ajung pana la 100.000 de lei moldovenesti (24.520 RON), fiind structurate in functie de gradul de risc.

"Investitorii au doua metode de a investi. Prima este cea manuala in care el se uita la fiecare credit in parte, pe ce perioada este, care este dobanda sau gradul de risc. Cea de-a doua metoda este cea automatizata, in care investitorii isi aleg inainte gradul de risc in care vor sa investeasca (A,B,C,D etc.). In momentul in care apare o cerere noua in platforma, care sa corespunda respectivelor criterii, robotelul se ocupa de investitie in numele si pe riscul investitorului. Dobanda medie pe tot portofoliul investitorilor in acest moment este de circa 20%", adauga Tudor.

Anul viitor, platforma planuieste sa adauge si posibilitatea de a credita companiile, avand in acest moment discutii cu un potential investitor. Un raspuns pozitiv din partea acestuia le va permite sa construiasca un sistem de scoring pentru companii in asa fel incat platforma sa stie dinainte gradul de risc si capacitatea de rambursare a acestora.

"Sistemul de scoring ne va permite sa facem un profil al companiei chiar daca aceasta este recent creata. Dupa ce va fi elaborat, vom ataca o piata care este, in mare parte, total ignorata de catre banci. O companie nou fondata are sanse foarte mici de a accesa o finantare de la banca in Republica Moldova. De asemenea, la noi in tara nu avem deloc fonduri care sa mearga la nivel de investitii de tip equity, lucru care face ca startup-urile sa aiba un acces limitat la bani", povesteste Tudor.

Platforma se concentreaza acum pe doua directii pentru a ataca si piata din Romania, respectiv obtinerea unei licente internationale de P2P lending (imprumut de la persoana la persoana) sau un parteneriat cu o banca locala din Romania. Pe piata in care activeaza acum, acestia ofera o dobanda anuala pentru imprumuturi care incepe de la 7,9% si se stabileste in functie de calculele facute de sistemul de scoring.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri