In noiembrie 2009, cand multe restaurante de pe piata bucuresteana se luptau pentru supravietuire – o parte fiind nevoite chiar sa puna lacatul, Florin Stoian si asociatul sau, Florin Gugiu, au hotarat sa deschida Berestroika, un restaurant cu bere “home made” si mancare cu specific nemtesc. Curaj nebunesc sau viziune?
Florin Stoian explica, intr-un interviu acordat wall-street.ro, decizia de a intra pe o piata total necunoscuta si spune povestea primului an de functionare.

De la cartele prepay, la industria HoReCa


Intre anii 2000 si 2008, Florin Stoica a lucrat in domeniul GSM – la inceput ca angajat al unui distribuitor Noikia in Romania, pentru ca apoi sa isi deschida propriul business, cu cartele preplatite. ”Inca de pe vremea cand lucram in GSM ma gandeam sa fac un restaurant-berarie cu fabrica proprie pentru ca vazusem multe in Germania si Austria”, isi aminteste Florin Stoian (foto).

Acestea fiind datele problemei, in 2008, cand a inchis afacerea cu cartele prepay, Florin Stoian impreuna cu partenerul sau, Florin Gugiu, au decis sa intre in industria HoReCa, una pe care o cunosteau doar de pe cealalta parte a baricadei – a clientilor. “O locatie care mi-a pus capac a fost in Austria – o berarie nu foarte aratoasa, in curtea unei manastiri, unde vin sefi de stat sau ambasadori, chiar daca nu are niciun loc de parcare”, mai spune Stoian.

Prima problema cu care s-au confruntat cei doi in punerea in practica a businessului a fost gasirea unui spatiu suficient de mare care sa le permita sa dezvolte atat restaurantul, cat si fabrica de bere. “Un an de zile am cautat o locatie care sa ne convina. Am gasit, intr-un final acest spatiu - pe Aleea Cauzasi, din cartierul Udriste - o casa veche cu crama, care initial urma sa faca parte dintr-un proiect rezidential blocat din lipsa banilor”, afirma Stoian.

De la semnarea contractului de inchiriere a spatiului – in mai 2009 - si pana pe 21 noiembrie, cand a fost deschis Berestroika, s-a muncit la reconditionrea si amenajarea cladirii si s-a adus si instalatia de bere, de productie austriaca. “Investitia totala s-a ridicat la peste 500.000 euro, care a provenit doar din resurse proprii pentru ca bancile din Romania nu au vrut sa finanteze un astfel de business. Jumatate din investitie - 270.000 euro - a costat fabrica de bere pe care am achizitionat-o in rate”.

Incasari de 50.000 euro in prima luna de functionare

Desi nu au facut niciun fel de promovare noului restaurant, berea casei si mancarea ecologica au adus incasari de 50.000 de euro in luna Sarbatorilor de iarna. “In decembrie, practic prima luna de la deschidere, nu mai faceam fata cererilor pentru evenimente. Am avut incasari lunare de 50.000 euro. Pentru anul in curs asteptam o cifra de afaceri de circa 700.000 euro”, afirma Stoian.

Principalele atu-uri ale noii locatii erau, in opinia acestuia, berea productie proprie si mancarea: cele trei tipuri de bere - blonda, neagra si rosie - produse chiar de cei la la Berestroika, si mancarea, care provine in mare parte de la producatori locali. “Avem contracte cu oameni de la Plescoi sau din Sibiu. Ei produc carnatii dupa retete proprii”, explica Stoian.

Berea "home made" costa 8, 9 si 10 lei, in functie de sortimentul ales, in timp ce un fel de mancare ajunge, in medie, la 20 lei. “Nu incercam sa venim cu meniuri de 13 lei la masa de pranz, pentru ca un astfel de meniu nu iti ofera calitate. Clientul caruia se adreseaza Berestroika este unul cu nivel de cultura si venituri cel putin medii care face diferenta intre o mancare gustoasa si una facuta la norma. Principalii nostri competitori sunt Caru’ cu Bere si Taverna Sarbului de la care as fi fericit daca am “fura” macar 10% din clienti”, explica Stoian, potrivit caruia clientii berariei cheltuie, in medie, 40 lei, la o vizita.

Noutatile toamnei: Seri tematice si noi tipuri de bere

Proprietarii Berestroika au decis, atunci cand au inceput afacerea, sa nu comercializeze bere pe care o poti gasi cu usurinta la magazinul din coltul strazii, asa ca s-au bazat in primul rand pe berea produsa chiar de ei. “Pentru ca nu toti oamenii apreciaza berea nefiltrata, incepand din octombrie vrem sa aducem peste 10 tipuri de bere, de la mici producatori din Slovenia, Cehia, Belgia”, mai declara proprietarul Berestroika.

Pe langa bere si mancare, el vrea sa imbunatateasca partea de evenimente, prin realizarea de seri tematice. “La Berestroika se intampla mereu ceva: concerte, teatru, comedie, proiectii de film. Oricine vine la mine si sustine ca este talentat intr-un anumit domeniu, ii ofer spatiul pentru a arata ce poate. De aceea, vrem sa facem un calendar zilnic cu seri tematice si suntem in discutie pentru a crea propria orchestra cu muzica bavareza”, detaliaza Stoian.

Printre cei cooptati deja de cei de la Berestroika se numara actorul Radu Pietranu – fostul membru al “Vacanta Mare”, care va fi prezent in zilele de joi, si actrita Nuami Dinescu, cunoscuta ca Tanta lu’Teo, care va sustine programe de stand-up comedy.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri