Aproximativ 75% din proprietarii de companii pe plan global considera ca interesele intreprinderilor mici si mijlocii sunt neglijate de catre guvern, in timp ce in zona Europei Centrale si de Est procentul acestora se ridica la 76%, arata Regus, jucator pe piata globala a furnizorilor de solutii pentru spatiile de lucru.
Avand in vedere ca, in mod tipic, contributia IMM-urilor la PIB este de 50%, respectiv de 60% in ocuparea fortei de munca pe plan national, Regus a efectuat o cercetare de piata in randul proprietarilor de IMM-uri de peste tot din lume, pentru a lua pulsul sectorului antreprenorial si pentru a descoperi ce parere au antreprenorii despre nivelul sprijinului acordat de catre guvernele si institutiile nationale.

In totalitate, 75% din proprietarii de companii pe plan global considera ca interesele intreprinderilor mici si mijlocii sunt neglijate de catre guvern, in timp ce in zona Europei Centrale si de Est procentul acestora se ridica la 76%.

Studiul reflecta opiniile a peste 5.000 de antreprenori din 78 de tari, care au fost chestionati in legatura cu veniturile recente si evolutia profiturilor inregistrate, dar si in ceea ce priveste principalele preocupari si cauze de stres resimtite de acestia in anii precedenti. Ultimii indicatori stau la baza indicelui caracteristic mediului antreprenorial, care reflecta parerea antreprenorilor referitor la cat de usor se poate administra o afacere in tara din care provin.

Luand ca un exemplu particular zona Europei Centrale si de Est, indicele respectiv dezvaluie un punctaj de 97 de puncte, usor sub media globala de 100.

Indicele caracteristic mediului antreprenorial (Entrepreneurial Environment Index) combina o serie de factori relevanti, printre care: usurinta infiintarii unei companii, nivelul perceput al sprijinului oferit de guvern si eficacitatea diferitelor initiative de suport. Media globala de 100 de puncte reprezinta nivelul de baza al satisfactiei antreprenoriale, in comparatie cu care s-a masurat performanta fiecarei tari in sprijinirea intereselor IMM-urilor si ale antreprenorilor.

"In ciuda importantei masive in economia nationala, segmentul IMM se zbate pentru a-i fi auzita vocea. In perioada de dupa scaderea economica globala, acest sector cheie al economiei a avut dificultati in a asigura capital de lucru si in a mentine fluxul de numerar. In particular, mai mult de jumatate din IMM-urile din zona Europei Centrale si de Est se plang de lipsa accesului la capital si de platile intarziate, care in mod frecvent au ca rezultat restrangerea activitatilor sau chiar falimentul companiilor nou infiintate, in primele 18 luni de la lansare", a declarat Mark Dixon, directorul executiv al furnizorului de solutii pentru birouri Regus.

Recenta directiva UE privind platile intarziate autorizeaza companiile sa aplice o dobanda de 8% la facturile neachitate la scadenta si sa taxeze 40 de euro pentru a acoperi cheltuielile cauzate de platile intarziate, insa nu prevede obligativitate. Astfel, nu este surprinzator sa aflam ca penalizarile privind platile intarziate ar putea fi considerate binevenite de catre comunitatea IMM.

74% din cei intrebati pe plan global, respectiv 56% in zona Europei Centrale si de Est, au declarat ca bancile ar trebui fortate sa acorde mai multe credite companiilor antreprenoriale si intreprinderilor mici, subliniind faptul ca accesul la credite reprezinta o problema pentru antreprenori.

Totodata, 86% din antreprenorii din intreaga lume, respectiv 77% in zona Europei Centrale si de Est, considera ca fondurile guvernamentale de capital de risc ar trebui sa fie disponibile pentru a ajuta antreprenorii si initiativele de afaceri ale acestora.

Indicand faptul ca mentinerea fluxului de numerar este o problema globala pentru intreprinderile mici, 72% dintre cei chestionati pe plan global, respectiv 61% in tarile Europei Centrale si de Est au declarat ca ar trebui introduse penalizari legale pentru intarzierea la plata facturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri