Majoritatea antreprenorilor sunt barbati, tineri, care au terminat liceul sau facultatea. Cum s-a schimbat profilul antreprenorului roman in ultimii 15 ani si care sunt principalele probleme intampinate de intreprinzatorii romani?
Aproape doua treimi (63,4%) dintre intreprinzatorii care au inceput o afacere in 2008 erau barbati, insa diferenta dintre numarul de intreprinzatori femei si barbati se reduce treptat, potrivit raportului despre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania realizat in 2010 si prezentat recent de catre Fundatia Post-Privatizare.

Datele arata ca in 1995 in jur de 70,9% dintre intreprinzatori erau barbati, cu 7,5% mai mult decat in 2008.



Antreprenorii romani sunt in general tineri, pana la 61,4% din noile intreprinderi active fiind infiintate de persoane cu varste intre 30 si 39 de ani.



In ceea ce priveste educatia, 53,9% dintre romanii care lanseaza o afacere sunt absolventi de liceu si universitate, in timp ce numai 1,7% dintre ei au absolvit doar scoala primara.

Numarul de intreprinzatori absolventi de liceu si universitate a crescut incepand cu 1995, aceste date evidentiind ca: universitatile au devenit centre educationale pentru formarea profesionala a majoritatii intreprinzatorilor si faptul ca imbunatatirea educatiei intreprinzatorilor duce la dezvoltarea de companii dinamice, universitatile, mai ales cele cu o orientare tehnica si stiintifica, sprijinind inovatia si cercetarea.

Totusi, cei care au urmat studii universitare nu se disting prin abilitati manageriale mai bune in comparatie cu cei fara studii universitare.

"De exemplu, utilizarea tehnicilor de planificare formala in cadrul intreprinderilor nou infiintate sau conceperea unor planuri de cariera explicite pentru angajatii acestora nu cresc odata cu cresterea nivelului de educatie al intreprinzatorului. De aici rezulta importanta si orientarea continutului curiculei scolare catre dezvoltarea unei culturi si a abilitatilor antreprenoriale, care trebuie imbunatatite in invatamantul superior, indiferent de domeniul de specializare", afirma oficalii Fundatiei Post-Privatizare.



Nivelul de calificare al antreprenorilor romani s-a imbunatatit in ultimii ani, procentul de muncitori necalificati care si-au infiintat propria firma scazand pana la o treime in 2008, de la doua treimi in 1995.

Insa nivelul de experienta manageriala al fondatorilor/managerilor de intreprinderi este inca foarte scazut: numai 2,4% din intreprinderile nou infiintate (start-up) in 2008 au fost create de intreprinzatori cu experienta anterioara pe pozitii manageriale.




Principalele dificultati cu care se confrunta intreprinzatorii romani


Din perspectiva ofertei, criza a facut sa creasca dificultatile legate de accesul la resursele financiare.

In 2008 ponderea de intreprinderi noi fara resurse a fost de 77,1%, procentul celor cu probleme cauzate de intarzieri in efectuarea platilor de catre clienti a atins 49,7%, iar al celor cu acces limitat la credite a ajuns la 47,2%.

Totodata, in 2008, diferenta dintre dificultatile financiare si alte tipuri de probleme legate de oferta a devenit mai accentuata: mai putin de 20% din intreprinzatori s-au confruntat cu dificultati legate de lipsa tehnologiei, accesul la angajati calificati sau cu lipsa materiilor prime.

Astfel, constrangerile de natura financiara au reprezentat cea mai importanta dificultate pentru noile intreprinderi.

Dificultati intampinate de antreprenori din perpectiva ofertei:


Ca urmare a crizei economico-financiare, lipsa de resurse a potentialilor clienti (70%) a devenit cea mai importanta dificultate cu care s-au confruntat firmele nou infiintate si fondatorii lor in cursul anului 2008. La aceasta se adauga barierele ridicate de intensitatea sporita a competitiei pe piata (69%).

Proprietarii/managerii intreprinderilor nou infiintate in 2008 au devenit mai ingrijorati in ceea ce priveste dificultatile financiare cu care se confrunta intreprinderea si clientii acesteia si mai putin preocupati de probleme mai putin urgente, cum ar fi managementul pozitionarii pe piata a intreprinderii (promovare ori abilitati de marketing) sau accesul la noile tehnologii.

"Acest fapt poate avea un impact negativ pe termen lung, intrucat aceste ultime aspecte joaca un rol cheie in sustenabilitatea unei firme, asigurand sansa de supravietuire si de dinamizare intr-un mediu competitiv", mai declara reprezentantii Fundatiei Post-Privatizare.

Dificultatile intampinate de antreprenorii romani din perpectiva cererii:


Sursa tabele: Institutul National de Statistica, Fundatia Post-Privatizare

Cititi aici cele mai recente articole publicate in suplimentul saptamanal dedicat antreprenoriatului: Start-Up Wall-Street.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri