Warren Buffett a fost dintotdeuna caracterizat ca fiind un om de afaceri misterios, insa atunci cand investitorii se vor strange pentru doua saptamani in Omaha in cadrul intalnirii anuale isi vor pune o intrebare la care miliardarul in varsta de 76 de ani nu are raspuns: cine este managerul cel mai potrivit pentru a-l inlocui intr-o buna zi in ambele functii pe care le detine: presedinte si director de investitii al Berkshire Hathaway.
Este foarte sigur ca astazi investitorii cunosc mai multe lucruri concrete cu privire la alegerea noului director executiv al holdingului financiar. Warren Buffett a afirmat recent ca trei candidati care conduc astazi companii care apartin grupului financiar au ramas in cursa pentru mult ravnita pozitie. Analistii citati de New York Times speculeaza ca aceasta lista scurta include nume ca David L. Sokol de la compania de utilitati MidAmerican Energy, Ajit Jain, seful diviziei de reasigurari a grupului Berkshire, National Indemnity, Tony Nicely, director executiv la Geico, Joseph P. Brandon, presedintele General Re si Richard T. Santulli, fondatorul NetJets.

Pentru multi specialisti, cel mai mare mister se refera la numele celui care va fi succesorul lui Buffett in functia de director de investitii. Warren Buffett a declarat ca nici el nu stie exact cine ii va urma pe aceasta pozitie, chiar daca de-a lungul timpului a lasat cateva indicii care sugerau un nume din apropiatii sai: Louis Simpson.

Louis Simpson, in varsta de 70 de ani, directorul executiv al Geico - compania de asigurari aflata in portofoliul Berkshire – pare a fi candidatul ideal pentru a se ocupa de investitii. Experinta sa in administrarea investitiilor reprezinta principalul atu al lui Simpson.

Warren Buffett se declara un mare fan al lui Simpson. “El este tipul de persoana pe care il cautam pentru aceasta pozitie: inteligent, clasic si loial”, a apreciat miliardarul. Insa Simpson este mai tanar cu doar sase ani decat mogulul Buffett, care a precizat ca pe termen lung are nevoie de o alta solutie.

Insa cine este principalul candidat care sa preia pozitia de director de investitii dupa retragerea lui Buffett? In multe privinte, Simpson, specialistul in investitii de capital al diviziei de asigurari Geico, se aseamana cu seful sau. Amandoi au aceeasi reticenta fata de plasamentele in actiuni ale companiilor tehnologice. Atat Simpson cat si Buffett prefera sa dezvolte cercetari amanuntite pentru a descoperi companiile potrivite pentru investitii.

In privinta stilului in afaceri exista o serie de discrepante intre cei doi. Louis Simpson, fire precauta, si-a pastrat un nivel redus de vizibilitate in lumea afacerilor. “Dintotdeauna am considerat ca pot face lucrurile mai bine intr-o maniera mai modesta si rezervata”, enunta Simpson.

Louis Simpson lucreaza acum in Chicago, unde s-a mutat in urma cu doi ani dintr-un cartier linistit din San Diego deoarece sotia sa, de profesie inginer chimist, a ales sa-si traiasca batranetea in mediul urban.

Asadar, posibilul succesor al lui lui Buffett este bine conectat la lumea brokerilor din Chicago, iar rezultatele companiei pe care o conduce au construit reputatia sa.

Afacerile detinute de Warrenn Buffett in cadrul sectorului de reasigurari si-au revenit anul trecut, dupa ce au fost influentate de sezonul de catastrofe naturale din 2005.

Mai mult, Simpson a avut de-a lungul timpului mana libera in administrarea afacerilor de reasigurari. Uneori se consulta cu Buffett de cateva ori pe saptamana, insa de cele mai multe ori nu se intalnesc macar o data la doua luni, asfel incat ia decizii strategice si lucreaza singur.

Simpson a crescut si studiat in Chicago, incepandu-si cariera in investitii in cadrul companiei Stein Roe & Farnham. De-a lungul anilor, si-a dezvoltat cariera in cadrul unor companii recunoscute in mediul de afaceri investitional. In 1979, John Byrne, seful companiei de asigurari Geico, i-a oferit pozitia de director de investitii in compania astfel incat Simpson o nisa in care isi putea pune ideile in practica. Dupa un interviu fata in fata ce a durat patru ore, Buffett l-a ales pe cel ce astazi pare a fi cel care il va succeda in pozitia de director de investitii la Berkshire Hathaway.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri