Romania a pierdut mult din competentele de macro-planificare teritoriala dupa 1990, prin renuntarea la veche legislatie, considerata un atribut al dictaturii, apreciaza arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, conform Mediafax.
"Dupa Revolutie, tranzitia s-a facut intr-un mod eronat, planificarea fiind imediat atribuita unui sistem totalitar", a spus Gheorghe Patrascu (foto) la un eveniment organizat de Ziarul Financiar.

Referindu-se la vechea legislatie, el a dat exemplul legii exproprierilor din anii '70, "o lege foarte buna", desi prevederile nu erau respectate.

"Noi am negat totul, spre deosebire de alte tari, care au avut o tranzitie mai lenta", a spus arhitectul-sef.

El a afirmat ca Bucurestiul, cu o expansiune relativ tarzie fata de alte capitale europene, are o "structura administrativa nefericita", iar problemele cu care se confrunta nu trebuie tratate local, ci la nivel national.

Printre problemele Capitalei se numara cele legate de infrastructura de transport si dezvoltarea spatiului public, iar unele obiective trebuie sa vizeze dezvoltarea infrastructurii de metrou si descurajarea traficului in zona centrala.

Pe de alta parte, arhitectul-sef a criticat slaba capacitate administrativa pentru pregatirea proiectelor de atragere a fondurilor europene.

"E greu sa-i faci pe unii sa inteleaga avantajele atragerii de fonduri europene", a mai afirmat oficialul.

Patrascu a mai spus ca este foarte important pentru Bucuresti sa-si reactualizeze planul de urbanism general, care este un mecanism de stimulare a dezvoltarii si va include o lista de proiecte prioritare.

"Bucurestiul este singura Capitala din Europa care nu are o agentie de dezvoltare", a spus arhitectul.

El a mai spus ca spre deosebire de proiectare, serviciile de planificare, edilitare sau de urbanism nu pot fi privatizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri