De la concediile traditionale pe malul marii, dorintele romanilor au inceput sa fie in ultima vreme tot mai excentrice, ajungand pana la vacante pe cele mai inalte varfuri muntoase din lume. De la Elbrus la Kilimanjaro, vezi cat sunt dispusi romanii sa plateasca pentru o astfel de aventura.
Agentia de turism Extreme Travel, compusa din trei alpinisti profesionisti, Alexandru Boru, Radu Vatcu si Valentin Ghicolov, ofera romanilor turism de aventura pe cele mai atragatoare varfuri ale Terrei.

“Noi suntem axati pe turism de aventura si turism montan. Avem programe atat in tara, cat si in afara tarii. In tara ne adresam in special turistilor straini, iar pentru afara turistilor romani, desi ambele categorii pot fi interschimbate. Turismul de aventura din viziunea noastra nu inseamna neaparat un risc, inseamna un traseu mai deosebit decat cele specific turismului de masa”, spune Radu Vatcu.

Grupurile care pleaca in expeditii de aventura pe culmile muntilor sunt formate din grupuri de 6-10 persoane si sunt flexibile, putand fi efectuate modificari de moment, in functie de dorintele turistilor, fapt ce constituie un avantaj, explica Vatcu. Pe primul plan este cunoasterea locurilor noi.

“Accentul nu se pune in general pe cazari si pe confortul legat de cazare si de cantitatea de mancare, se pune cel mai mult pe a vedea, a cunoaste, a lua contact cu anumite civilizatii si popoare ale lumii. Pe primul plan se afla natura, istoria tarii respectiv si tot ce tine de cultura, chiar si parte culinara. Cautam sa le dam ceva specific local. Nu mergem, de exemplu, in Chile sa mancam pizza”, spune Radu Vatcu.

Extreme Travel primeste cereri din partea romanilor pentru excursii pe toate continentele. “Este cerere pentru varfurile celebre ale Terrei, oameni care odata ce au prins gustul continua sa mearga sau sunt oameni care acum vor sa inceapa, pentru ca li se pare o performanta, isi dovedesc ca pot depasi niste limite”, povesteste Vatcu.

Cele mai frecvente cereri sunt insa pentru cucerirea muntelui Kilimanjaro din Kenya, Africa.

Expeditia dureaza 14 zile si costa 2.990 de euro.

“Se zboara din Bucuresti la Nairobi, apoi se merge cu masinile in Arusha (Tanzania), iar ascensiunea pe Kilimanjaro dureaza 6 zile. Este unul din traseele mai usoare, pentru ca sunt niste specificuri locale, bagajele sunt carate de un porter, exista un bucatar in grup. Altfel, muntele nu este foarte usor, are 5.895 metri altitudine, iar peste 4.000 de metri apar deja problemele cu altitudinea”, explica Vatcu.

Potrivit acestuia, sunt si persoane care nu pot merge mai departe, pentru ca nu reusesc sa se adapteze, insa in general ambitia ii face sa reuseasca sa urce la peste 5.800 de metri.

“Ei stau in corturi in aceste sase zile. Exista si o ruta cu cabane, dar aceasta pe care mergem noi este mai frumoasa. Se poate merge aproape tot anul, exceptand sezoanele ploioase, din martie-mai si octombrie-noiembrie, dar nici atunci nu ploua non-stop. Se urca in etape, primele zile se merge la o atitudine aproape constanta, pana la 4.000 de metri nu simt lipsa de adaptabilitate. O singura noapte se sta la peste 4.000 de metri, la 4.800 m. Sunt oameni care nu reusesc sa faca ultima etapa, presupune o vointa mare, dar eu zic ca cel mai mult conteaza vointa, tuturor le e greu. Toti au simtome de greata, de dureri de cap, unii trec peste ele”, spune Radu Vatcu.

Dupa coborarea de pe munte, turistii primesc certificatele oficiale pentru performanta obtinuta. In zilele urmatoare ei se pot bucura de safari si plaja.

Vatcu spune ca in general cei care isi permit sa plateasca o vacanta de 3.000 de euro sunt persoane cu venituri destul de mari, peste medie.
Legat de varsta celor care aleg o astfel de aventura, reprezentantul Extreme Travel a precizat ca este foate variata, pana in prezent participand de la copii de 13 ani la adulti de 70 de ani.

Printre alte destinatii dorite de romani se numara varfurile Aconcagua (18 zile - 3.600 euro) si Elbrus (9 zile – 1.300 de euro).

In Romania, agentia ofera doar turism montan.

“Oferim numai turism montan, poate combinat cu istorie, in special in orasele din Transilvania, unde s-a mai pastrat arhitectura nealtarata de communism. Evitam in general in Romania partea legata de orase, ne intereseaza natura”, spune Radu Vatcu.

Despre afacere, Alexandru Boru spune ca este una sustenabila.

„Este un business in crestere, daca suntem inca aici, sunt sanse sa devina profitabil. In momentul acesta, nefiind foarte vechi pe piata, avem aproximativ un an si jumatat, nu putem vorbi de castiguri foarte mari”, spune acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri