Vanzatorii din imobiliare isi refac socotelile. Ei renunta la moneda unica, dezamagiti de caderile acesteia.
Euro a scazut fata de leu cu 3,5% in 2004. Pentru anul acesta se estimeaza o devalorizare a monedei europene in raport cu cea nationala in jur de 5%. Tendinta de intarire a leului a fost receptata de piata imobiliara.

E posibil sa asistam la un fenomen invers celui petrecut in 2003. Atunci, euro a devenit moneda de referinta a Bancii Nationale, inlocuind dolarul. Vanzatorii de apartamente, case si terenuri au reactionat prompt, afisand preturile in euro. Si astfel s-a produs o scumpire: in loc de 30.000 de dolari s-a cerut 30.000 de euro si diferenta dintre cele doua monede s-a regasit in pret. Si la acel moment ca si acum, bancnota verde era mai slaba.

Observand ca euro scade, vanzatorii nu mai sunt dispusi sa mearga pe mana lui. Si discuta in lei. Culmea e ca si de data asta, schimbarea aduce tot o scumpire. Un apartament la 40.000 euro ar veni 1.433.760.000 lei, la cursul de 35.844 lei/euro, anuntat pentru ziua de 21 februarie 2005. Va dati seama ca proprietarul va spune, scurt, 1,5 miliarde, ca sa nu se mai incurce cu maruntis. Ca doar n-o fi dus cu pluta sa aproximeze in minus si sa zica 1,4 miliarde.

Si constructorii schimba calculele

Constructorii au simtit trendul. Unii dintre ei si-au revizuit politica de tarifare. Compania Impact Bucuresti, care facea contractarile in euro, a trecut pe lei. Directorul general Dan Ioan Popp a dat un argument diplomatic: "Demersul nostru exprima increderea pe care o avem in stabilitatea pe termen lung a monedei nationale, venind in intampinarea cumparatorilor ce inregistreaza venituri in lei". Motivul este evident, firmei nu-i convine sa piarda bani din cauza moneda unica nu se dovedeste atat de puternica pe cat s-ar fi crezut. Ce vor face beneficiarii care deja au inceput sa achite ratele in euro? "Contractele aflate in derulare vor ramane pe varianta veche, a platii in euro. La precontracte, rezervari de loc si tot ce va fi de acum inainte se va merge pe lei", a explicat Alexei Acsinte, brand-manager la Impact.

Alte societati de profil se arata fidele monedei europene. "Desi suntem in faza de predare a doua cartiere de 150 de vile si trebuie sa suportam pierderile care survin din scaderea euro, avem incredere in moneda europeana si nu vom stabili preturile in lei", a spus Leonard Buianu, director de vanzari la Triumf Construct.

Cererea e peste oferta

"Nu mai reprezinta un secret pentru nimeni ca in acest moment, cererea este mai mare decat oferta. Si nu atat oferta, cat calitatea ofertei pune mari probleme operatorilor de pe piata", a afirmat Liviu Ureche, presedintele ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare). "In 2003, anul creditului ipotecar si al apartamentelor de cartier, am avut pentru prima oara o radiografie a cererii. Pentru ca instrumentul "creditul ipotecar" ne-a demonstrat atunci ca in Romania putere de cumparare nu aveam de fapt. Este greu de apreciat cum au evoluat preturile apartamentelor in aceasta scurta perioada, dar nivelul preturilor a fost in mare masura dictat de cerere. Sa nu neglijam si faptul ca a existat un recul al ofertei pe marginea aparitiei informatiilor legate de noua impozitare a tranzactiilor imobiliare", a mai spus Liviu Ureche.

Sa nu uitam ce-au patit nemtii

"Vom asista la doua mari "rotunjiri". Sa nu uitam ce a insemnat pentru nemti sau italieni trecerea la euro. Prima mare rotunjire va fi in momentul introducerii leului greu, iar cea de-a doua, mult mai indepartata, va fi trecerea la euro. In acest moment totusi, nu vom asista la un volum mare de tranzactionari in lei, pentru ca stim bine ca piata imobiliara in majoritatea ei este raportata la moneda euro de o buna perioada de timp. Inertia pietei imobiliare exista, si nu cred ca din patriotism pentru moneda nationala vom avea raportari ale pietei, in ansamblul ei, in lei."
Liviu Ureche, presedintele ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare)

Pe mana monedei nationale

"Demersul nostru exprima increderea pe care o avem in stabilitatea pe termen lung a monedei nationale, venind in intampinarea cumparatorilor ce inregistreaza venituri in lei. Impact SA va gasi, impreuna cu partenerii sai de finantare, solutii pentru ca potentialii clienti sa aiba acces in continuare la credite convenabile, tinand cont de noile conditii de piata promovate de ultimele decizii ale BNR."
Dan Ioan Popp, directorul general al companiei Impact Bucuresti

Mutati-va la Deva!

Vilele costa pe jumatate fata de Bucuresti.

Constructia de locuinte unifamiliale se dezvolta si la Deva. Aici, casele si vilele sunt mult mai ieftine decat in Bucuresti.

"Tot mai des, populatia recurge la varianta achizitionarii unei case in locul unui apartament datorita confortului care presupune o astfel de investitie, cu diferente din ce in ce mai nesemnificative de pret", a spus Madalina Constantin, marketing manager la agentia Casadomi. Un alt motiv pentru alegerea acestei variante este aparitia a tot mai multe facilitati la obtinerea unui credit imobiliar. Astfel, mai mult de jumatate dintre cumparatori au achizitionat un imobil prin intermediul unor banci, fapt ce a dus la cresterea valorii acestor tranzactii.

Anul acesta, se preconizeaza ca preturile caselor si apartamentelor sa urce, dar intr-un ritm mai lent decat cel din 2004, cand scumpirile au fost de pana la 30-40%. "Pe segmentul rezidential al pietei imobiliare din judetul Hunedoara, cererea s-a mentinut pe o linie ascendenta pe tot parcursul lui 2004, din cauza cresterii artificiale si nejustificate a preturilor caselor", a aratat Madalina Constantin.

Iata cat costa metrul patrat construit (inclusiv terenul) in principalele zone din Deva: 280-320 euro in Centru; 320-370 euro in Micul Dallas; 210-280 euro langa Cetate; 270-330 euro in Zavoi; 260-310 euro la Viile Noi. Convenabil, nu? In nordul Capitalei e aproape dublu si chiar mai mult.

Europa ne recunoaste

In UE vom intra abia in 2007 (speram), dar in privinta imobiliarelor suntem cu un pas inainte. Arhitectul Cristian Popescu Ialomita a fost ales in functia de vicepresedinte al CEI - Confederatia Europeana Imobiliara. Organizatia s-a intrunit recent la Bruxelles, pentru a adopta noi decizii legate de standardele de calitate in domeniu si pentru a vota noua conducere. Postul de presedinte a revenit reprezentantului Olandei, Andre Groot. Din partea Romaniei au participat la eveniment delegatii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, a carei vicepresedinte este Cristian Popescu Ialomita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri