Apartamentele deteriorate si casele din apropierea Capitalei sunt oportunitati care pot fi luate in calcul
In contextul majorarilor halucinante ale preturilor de pe piata imobiliara, foarte multi romani se intreaba daca isi vor mai putea permite vreodata sa cumpere o locuinta. Specialistii sustin ca exista alternative de care cumparatorii ar putea profita pentru a-si indeplini visul de o viata.

Daniel este unul dintre milioanele de tineri romani care vor sa aiba propria locuinta. In conditiile in care un apartament de cartier, de doua camere, a ajuns sa coste peste 35.000 de euro, este greu de crezut ca va reusi prea curand sa-si indeplineasca dorinta. Desi eram tentat sa fac eforturi pentru a-mi cumpara macar o amarata de garsoniera, prefer sa mai astept sa vad cum evolueaza lucrurile si poate gasesc o solutie mai buna, spune Daniel. Actualele preturi de pe piata imobiliara vor scadea in momentul aparitiei ansamblurilor rezidentiale de cartier. Existenta unor oferte de apartamente noi la preturi care sa nu depaseasca 50.000-65.000 de euro, cu suprafete generoase si finisaje moderne, va atrage cu siguranta foarte multi clienti, spune Razvan Spataru, directorul departamentului rezidential din cadrul agentiei imobiliare Platinum Expert. Desi au fost anuntate mai multe astfel de proiecte, pana la finalizarea imobilelor mai avem de asteptat.

Cosette Tutunea, directorul general al agentiei imobiliare Casa-Rom Invest din Bucuresti, considera ca apartamentele aflate in proprietatea persoanelor care pleaca sau sunt stabilite in strainatate pot constitui o oportunitate reala. Aceste persoane sunt dispuse sa negocieze si, cel mai important, nu sunt influentate de zvonurile din piata. Spre exemplu, un astfel de apartament cu trei camere si imbunatatiri, intr-un cartier decent a fost vandut recent cu 33.000 de euro, a aratat Tutunea. De asemenea, o alternativa la blocurile din Bucuresti este achizitionarea unei case intr-una din comunele limitrofe Bucurestiului. Cu o investitie de circa 25.000 de euro se poate cumpara, la o distanta de 40-70 de km de Capitala, o casa lo-cuibila de trei-patru camere cu toate utilitatile. Exista intr-adevar disconfortul psihic al navetei zilnice, dar in contextul extinderii zonei metropolitane, aceasta investitie se justifica, a mentionat Tutunea.

Localitati cu potential pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte, dar mai putin cunoscute, sunt Dragomiresti si Bacu. Aici metrul patrat de teren variaza intre trei si zece euro, in functie de existenta utilitatilor. In plus, in aceste zone ajung mijloace de transport in comun, spune Razvan Spataru. Si apartamentele deteriorate, existente pe piata la preturi acceptabile, pot constitui o afacere, intrucat costurile de achizitie plus valoarea lucrarilor de renovare sunt mai mici decat pretul aceluiasi apartament la cheie.

Cumpararea unui apartament intr-un bloc incadrat in clasa I de risc seismic, poate fi o oportunitate, daca ne gandim ca pretul de tranzactionare este de aproximativ 50.000 de euro pentru o locuinta situata pe bulevardul Magheru. Este de preferat achizitionarea unui apartament situat intr-un bloc care are deja un proiect de expertiza tehnica si care ar urma sa fie consolidat mai repede, precizeaza Razvan Spataru.

O alta varianta care trebuie luata in calcul este cea a apartamentelor scoase la licitatie de banci, care nu au recuperat creditele acordate anumitor persoane si le scot la vanzare apartamentele sau casele puse gaj. In aceste cazuri, banca este interesata sa recupereze prin vanzarea imobilului doar valoarea creditului pe care nu l-a achitat debitorul, fara sa intre in calcul pretul de piata al apartamentului. Din acest considerent, in Craiova, spre exemplu, s-au vandut apartamente la licitatii bancare cu 500-800 de milioane de lei, desi pretul de piata al locuintelor era de 1 sau 1,5 miliarde de lei.

Tot in Craiova, in zona BIG Vechi, un apartament cu doua camere, semidecomandat, poate fi cumparat cu 650-700 de milioane de lei.

La Brasov, o afacere buna o reprezinta casele vechi din Schei sau cele din localitatile invecinate orasului (Codlea, Rasnov), unde locuintele batranesti nu sunt prea solide si se cumpara pentru a fi demolate. O casa veche de doua-trei camere in Brasov poate fi cumparata si cu 35.000 - 45.000 de euro, in timp ce o locuinta la bloc (trei-patru camere), intr-un cartier obisnuit al orasului, ajunge cam la acelasi pret.

In municipiul Constanta, pentru a te putea muta in casa noua trebuie sa ai cel putin 15.000 de euro, caci atat costa cea mai ieftina garsoniera in unul dintre cartierele marginase ale orasului: Poarta 6 sau CET. Totodata, apartamente mai ieftine pot fi cumparate la etajele superioare. Locuintele situate la parter sunt in medie cu 10% mai scumpe, intrucat sunt cautate de firme pentru vadul comercial pe care il ofera, spune Silvia Ceaus, specialist imobiliar din Constanta. Ea a adaugat ca in Romania se cauta inca apartamente situate la etajele unu, doi sau trei, cele de la nivelurile superioare avand preturi din ce in ce mai mici, spre deosebire de Occident, unde situatia este inversa.

In Timisoara si zonele limitrofe, cele mai ieftine case pe pamant au preturi cuprinse intre 35.000 si 45.000 de euro. Majoritatea nu dispun de toate utilitatile, care, insa, se afla in cele mai multe cazuri in apropiere. Tot in aceasta limita de pret se gasesc si case demolabile, costul solicitat vizand doar valoarea terenului, spune Marius Szerencsi, reprezentantul agentiei imobiliare Casadomi din Timisoara.

La Deva, casele situate pe strazi aflate in panta sunt cu 25-30% mai ieftine decat in zonele unde terenul este plat. In acest oras, 30-35% dintre strazi se afla in panta, lucru care incomodeaza urcarea, in special iarna cand este polei, accesul fiind, practic, imposibil, sustine Rodica Lupsa, agent imobiliar la Casadomi Deva. Printre cele mai ieftine apartamente din Romania se afla locuintele situate in Valea Jiului. Acolo pretul variaza intre 3.000 si 15.000 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri