Pe glob, numarul turistilor a atins cifra record de 760 milioane de persoane, cu 10% mai mult decat in 2003
Dupa trei ani de stagnare, turismul international s-a relansat spectaculos anul trecut, conform studiului realizat de Organizatia Mondiala a Turismului. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in zona Asia-Pacific, precum si in Orientul Mijlociu. Cu 29% mai multi turisti si-au petrecut vacanta in zona Asia-Pacific in 2004, fata de 2003, iar cu 20% mai multi s-au dus in Orientul Mijlociu. O crestere semnificativa a avut loc si in America (10%), in timp ce performantele Africii si Europei s-au situat sub media globala, cresterile fiind de numai 7%, respectiv 4%. Desi cresterea din 2004 raportata la 2003 trebuie vazuta ca o reactie la rezultatele foarte scazute din 2003, cauzate de razboiul din Irak si epidemia de SARS, rezultatele din 2004 tot inseamna o majorare cu 8% a numarului de turisti fata de 2002. In termeni absoluti, numarul turistilor a crescut cu 69 de milioane, ceea ce inseamna un volum echivalent cu numarul strainilor care viziteaza anual Franta. Iar Franta ramane totusi cea mai vizitata destinatie de pe planeta.

Cel mai mult a profitat de majorarea numarului de turisti regiunea Asia-Pacific, vizitata de 34 milioane persoane mai mult decat in 2003. In ultimii ani, industria turistica a fost influentata de redistribuirea fluxurilor de turisti, determinata de cursurile de schimb ale principalelor valute. Europa s-a straduit sa se adapteze cresterii permanente a cursului euro, ceea ce a dus la o lupta dura intre destinatiile din ce in ce mai scumpe din zona euro si tarile mai ieftine din restul lumii.

Astfel, o calatorie in Uniunea Europeana s-a scumpit permanent pentru un cetatean din afara Uniunii, iar pentru un cetatean din UE, tarile din afara Uniunii au devenit mult mai accesibile si deci mai atragatoare. Destinatii traditionale importante ca Italia, Franta si Spania au fost extrem de afectate de puterea euro, numarul de turisti straini inregistrand cresteri minuscule, de pana la 2%. Pe de alta parte, destinatii ca Turcia (29%), Croatia (6%), Slovenia (6%), Egipt (49%), Maroc (17%) si Tunisia (19%) au avut doar de profitat de pe urma acestui factor. In plus, destinatiile traditionale din regiunea mediteraneana sunt concurate de tari cum ar fi Caraibe, Mexic, Brazilia, preferate ca urmare a reducerii tarifelor la biletele de avion.

Destinatiile din regiunea Asia-Pacific s-au relansat extraordinar dupa pierderile suferite in 2003 din cauza epidemiei de SARS. Numarul japonezilor care au calatorit in strainatate s-a majorat cu 31% pana in august 2004, iar cel al chinezilor a cunoscut o majorare si mai importanta, datorata liberalizarii politicii de calatorii a guvernului chinez. Estimarile preliminare arata ca in 2004 China a fost cel mai mare furnizor de turisti din Asia.

Dupa trei ani in care turismul s-a prabusit lent, in 2004 America a revenit pe drumul cel bun. In primele opt luni, numarul de sosiri pe continent a crescut cu 12%, in timp ce numarul de sosiri in SUA s-a majorat cu 15%, iar in Mexic cu 11%. In ceea ce priveste sectorul aviatic, companiile aeriene low-cost au dinamizat industria. In Europa, reteaua de rute s-a extins considerabil, iar companiile au intrat pe pietele din Europa Centrala si de Est, in orase ca Tallin, Riga, Varsovia, Cracovia, Praga, Budapesta. Anul trecut a fost decisiv pentru companiile low-cost din Asia-Pacific si Orientul Mijlociu.

Anul 2004 a fost bun si pentru industria de croaziere, in primele noua luni din an inregistrandu-se o crestere de 10% a numarului de pasageri, pana la 7,9 milioane de persoane. Desi in restul lumii calatoriile pentru vacante au crescut mai rapid decat cele de business, in Statele Unite situatia s-a inversat. Pentru prima data dupa multi ani, segmentul de afaceri si conferinte a crescut in primul semestru din 2004 cu 6%, in timp ce pe segmentul de vacante, majorarea a fost de numai 3%. Cat despre Romania, numarul turistilor straini s-a majorat anul trecut cu 34%, in timp ce numarul total de turisti a crescut cu 23%. Din cei 2,3 milioane de straini care si-au petrecut vacanta in Romania, conform datelor furnizate de Institutul de Cercetare si Dezvoltare in Turism, 1,5 milioane straini au vizitat Capitala si orasele resedinta de judet, 31.000 au fost in Delta, alti 300.000 de turisti au preferat statiunile montane, 44.000 s-au dus la tratamente balneoclimaterice, iar 118.000 s-au bronzat pe litoral.

Numar de turisti pe destinatii (2003)

Topul celor mai vizitate tari ramane neschimbat in 2004. In timp ce in primele opt luni din an Franta a inregistrat o crestere de 0,1%, iar Spania de 1,9%, cresterea de 15% in cazul SUA aduce ocupantul locului trei foarte aproape de numarul doi din top. La randul sau, Italia a suferit o scadere cu 0,1% a numarului turistilor, ceea ce o face sa treaca pe locul cinci in top, locul patru fiind preluat de China, care, cu o crestere de 31%, a avut 43 milioane de vizitatori. Urmatoarele clasate, Austria si Mexic, vor inversa locurile, cea din urma destinatie ajungand la 20,5 milioane turisti anul trecut.

Cine ncaseaza cel mai mult din turismul international (2003)

Pe primul loc in top se mentine si in 2004 SUA, cu 78,7 miliarde dolari. Locurile doi si trei raman neschimbate, la fel trei si patru, cu mentiunea ca desi numarul turistilor straini in Italia a scazut cu 0,1%, incasarile au crescut cu 8,6%. Surpriza cea mare este China, care anul trecut a reusit sa treaca inaintea Germaniei si a Marii Britanii, totalizand incasari din turismul international de 24,7 miliarde dolari. De asemenea, incasarile Turciei s-au majorat cu 25%, pana la 16,5 miliarde dolari, depasind veniturile din turismul international ale Austriei. Aceasta este amenintata si de Mexic, ale carui incasari au urcat cu 13% anul trecut, pana la 10,7 miliarde dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri