La cinci ani de la declansarea crizei, romanii tin cu dintii de bugete si nu mai fac excese. Andrei Iusut, care detine doua restaurante in Centrul Vechi, spune ca in 2013 romanii au taiat din sumele alocate iesirilor in oras si comanda strict ce urmeaza sa consume.
Andrei Iusut a deschis restaurantul cu specific turcesc Divan in anul 2010, cu un buget de 400.000 euro, iar in 2012 a inaugurant restaurantul grecesc Meze Taverna, printr-o investitie de 270.000 euro. Ambele restaurante sunt situate in Centrul Vechi din Capitala.

El sustine ca in ultima perioada resimte o scadere a bugetelor alocate de romani la iesirile in oras si pune aceasta tendinta pe seama precautiei.

"La restaurante vin mai multi oameni in acest an, insa consuma mai putin. Cert este ca sunt foarte precauti si cantaresc cu mare grija ceea ce comanda. Nu mai este disponibilitatea care era inainte, cand se comanda mult, se cereau deseori si sampanii scumpe. Acum, romanii sunt mult mai rezervati, isi evalueaza foarte atent bugetul, comanda strict si nu mai ramane nimic in farfurii", a explicat Andrei Iusut.

"Clientii nu mai sunt atat de naivi"

Iusut estima initial aproximativ 2.000 de clienti pe luna pentru restaurantul cu specific grecesc Meze, insa dupa primele luni de activitate cifra se situeaza in jurul a 1.800 de persoane.

Bonul mediu in restaurantul grecesc, precum si in cel turcesc, se ridica la 80-90 de lei pentru o masa de doua persoane.

"Initial ne doream in jur de 2.000 de clienti, se pare insa ca sunt mai putini. Putem spune ca sunt mai buni, nota medie este mai mare decat ne asteptam. (...) Oamenii au inceput sa evalueze ce au in farfurie. Inainte puteai sa le pui orice in farfurie, important era sa prinda un loc la masa, consumatorii nu mai sunt atat de naivi", a precizat Iusut.

El a adaugat ca in general clientii restaurantelor pe care le conduce sunt tineri cu varste de peste 25 de ani si bugete medii.

"Se pare ca anul asta oamenii care au intr-adevar putere de cumparare nu mai vin in Centrul Istoric. Pleaca pe litoral sau in alte parti, dar nu aici" a spus Iusut.

In restaurantul grecesc condus de Iusut 60% dintre clienti sunt romani, 15% greci si restul sunt turisti straini.

"Nota la straini este mai mare, pentru ca pentru ei preturile din Romania sunt mici fata decat sunt ei obisnuiti. Pentru ei sa plateasca sub 100 de euro cu tot cu vin pentru o masa este derizoriu, aproape ca nu conteaza", a mentionat el.

Mai mult, proprietarul celor doua restaurante sustine ca businessul in Centrul Vechi este influentat de o multime de factori, de la vreme la locurile de parcare.

"Oamenii cu familii atunci cand se anunta o furtuna, indiferent cat si-ar dori sa mearga la un restaurant nu mai ies din casa. (...) Problema cu parcarea este reala, desi s-a facut parcarea la Universitate este aproape goala, pentru ca oamenii o considera totusi departe de Centrul Vechi", a explicat Iusut.

"Cand deschizi un business in Centrul Vechi esti singur. E cumplit"

Andrei Iusut afirma ca Centrul Vechi ramane un loc bun pentru deschiderea de businessuri in domeniul HoReCa, datorita expunerii de care beneficiaza, insa recunoste ca sprijinul autoritatilor lipseste.

"In Centrul Vechi cand deschizi un business esti singur, nu ai niciun suport, de la nicio autoritate. Din contra, ai numai piedici de la acestea, de orice natura, incepand chiar cu autorizatiile de constructie, pentru cea de urbanism trebuie sa treaca 60 de zile doar ca sa primesti indicatiile legate de ce trebuie sa faci pentru a obtine autorizatie. E cumplit", a adaugat Iusut.

El a dat exemplul altor state unde autoritatile sprijina chiar si financiar noile businessuri in zone de interes.

Mai mult, Iusut critica lipsa unei strategii a autoritatilor in ceea ce priveste conservarea Centrului Istoric al Capitalei.

"S-au deschis tot felul de businessuri care atrag in general oameni in slapi si maiou. Fiecare tip de afacere isi atrage consumatorii. Aici au gresit autoritatile, pentru ca nu au conceput o strategie nationala de conservare a centrului vechi. Pe de alta parte, ne ajuta diversificarea Centrului Vechi, deschiderea de magazine de fashion", a subliniat Iusut.

Restaurantele Divan si Meze Taverna fac parte din grup Divan Operations SRL, care in 2012 a inregistrat o cifra de afaceri in valoare de 370.000 euro, potrivit datelor publicate pe Ministerul Finantelor Publice.












Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri