Romania ar putea sa atraga in urmatorii ani circa 500.000 de mii de turisti din China
Anul trecut, zece mii de chinezi au vizitat Romania pentru afaceri. De zece ori mai multi chinezi ar putea sosi in vacanta in 2005, daca li se ofera ceea ce vor la un pret bun. In centrul orasului Shanghai, intr-o zi de noiembrie 2004, cateva sute de chinezi se asezau dis-de-dimineata la o coada enorma, paziti de politisti.

Cine nu stie prea multe despre China si-ar putea imagina ca bietii oameni se inghesuiau la alimente. Realitatea este ca doreau sa cumpere apartamente nou construite in zgarie-norii de 80-90 de etaje din centrul orasului, apartamente de lux, care costau sute de mii de dolari. Nu trebuie sa ne miram, daca tinem cont ca aproximativ 5% din populatia Chinei, ceea ce inseamna 50 de milioane, castiga peste 2.000 de dolari pe luna. Dintre acestia, in 2003, peste 120 de milioane de chinezi au calatorit in strainatate, iar analistii din industrie estimeaza ca cifra se va dubla in urmatorii cinci ani. "Daca Romania va reusi sa atraga peste cinci ani macar 500.000 de turisti chinezi, incasarile din turism se vor majora cu fabuloasa suma de 500 milioane euro, ceea ce inseamna ca va creste cu 70% fata de incasarile din turismul international inregistrate in 2004", spune Lucian Boronea, directorul agentiei Accent Travel, una din firmele care incearca sa-i convinga pe chinezi de frumusetile Romaniei.

Cu ocazia Targului de turism tinut la sfarsitul anului trecut la Shanghai, reprezentantii agentiilor romanesti s-au edificat in privinta gusturilor chinezilor. In primul rand, majoritatea chinezilor nu vorbesc decat limba materna, asa ca orice firma din industria ospitalitatii care doreste sa lucreze cu China va trebui sa-si angajeze un translator. In al doilea rand, chinezii nu vor sa manance decat mancare chinezeasca, ceea ce este posibil doar in cateva orase mari din Romania, dar foarte dificil la hotelurile din provincie. In al treilea rand, pentru a obtine un tarif cat mai avantajos, chinezii calatoresc in grupuri de sute de persoane, ceea ce face dificila cazarea unui grup intr-un singur hotel. De exemplu, in Bucuresti sunt doar doua hoteluri cu 400 de camere, JW Marriott si Howard Johnson Grand Plaza. Hotelul Bucuresti, care dispune de o capacitate similara, este inchis pentru renovare, iar la hotelul Intercontinental sunt renovate doar o parte din camere. Inaintea acestor probleme ar trebui rezolvate altele, de natura legislativa si economica.

"Chinezii stiu foarte putine lucruri despre Romania, in contextul in care tara noastra, ca destinatie turistica, concureaza cu Thailanda, tara care nu numai ca este foarte ieftina - o saptamana aici costa pentru chinezi 300-400 de dolari - dar este si foarte agresiv promovata pe piata chineza", spune Bogdan Gligor, de la Atlantic Tour. Un circuit de 7-10 zile in cateva tari europene costa in jur de 1.000 de euro, iar in schimbul acestei sume chinezii vor sa vada cat mai multe. "Pentru chinezi, circuitul ideal este vizitarea a opt tari in zece zile, chiar daca vizitarea inseamna, practic, doar tranzitarea acelor tari. In prezent, peste 1.600 de grupuri de chinezi pleaca spre Europa in fiecare luna. Chinezii sunt dispusi sa calatoreasca in orice moment, atata timp cat li se ofera un pret bun", explica Bogdan Gligor. Evident, pentru inceput, chinezii vor sa vada Romania in cadrul unui circuit care sa cuprinda Ungaria, Bulgaria si posibil Austria sau Rusia. Ca Ungaria va fi un cap de pod pentru chinezi o dovedeste intentia, deja anuntata, a companiei chineze Hainan Airlines de a cumpara pachetul majoritar de actiuni al companiei maghiare Malev.

Zece la suta din populatie va calatori

Cea mai dificila problema ramane insa polita de asigurare pe care sunt obligati sa o plateasca turistii care vin in Romania, polita folosita in cazul in care acestia raman aici pentru repatrierea in China. In timp ce agentiile de turism solicita o asigurare de 30 de euro, companiile de asigurari au propus o polita de 100 de euro, cele doua parti neajungand inca la o intelegere. Pana acum doi ani, topul tarilor in care se plimbau chinezii cu bani arata cam asa: Hong Kong, Macao, Thailanda, Rusia, Japonia, Coreea, SUA, Singapore, Republica Democrata Coreeana si Australia. In 2005, cu siguranta clasamentul se va modifica. Din pacate, nu Romania va fi cea care va urca in preferintele chinezilor, ci tarile din Europa de Vest. Chinezii vor sa vada Parisul, Londra, Roma, Madridul si Scandinavia. Abia dupa ce vor epuiza vestul Europei, se vor gandi sa bifeze pe lista tarilor vizitate si Ungaria, Romania sau Bulgaria. Conform unei analize realizate de Organizatia Mondiala a Turismului, in 2020, China va fi pe locul patru in topul tarilor furnizoare de turisti si pe primul loc in topul destinatiilor turistice. In acelasi an, in jur de 100 de milioane de chinezi, adica 10% din populatia Chinei, isi va permite o vacanta in strainatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri