Numarul romanilor care prefera vacante de lux in detrimentul unui pachet turistic "clasic" este in crestere.Operatorii de turism au cumparatori si pentru pachetele de 32.000 euro.Jucatorii din turism scot bani buni din vanzarea unor pachete de vacanta pentru destinatii exotice sau cluburi exclusiviste preconizand pentru 2005 o crestere cu 40% a categoriei clientilor de top.

Romanii platesc intre 1.000 si 32.000 euro pentru un concediu de categorie superioara. Potrivit statisticilor, piata pachetelor de lux a crescut, doar in ultimul an, cu 20%. Ce vor romanii care sunt dispusi sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a se distra? Pachete de servicii turistice in sistem all-inclusive, in special pentru unitati de cazare clasificate la 4 si 5 stele.

Acestea au inregistrat o crestere de 25% fata de 2004, in special pentru destinatii precum Turcia si Grecia. Aproximativ 10% dintre cumparatorii de pachete turistice nu se uita la pret, iar un procent situat intre 20 si 25% din romani achizitioneaza vouchere de servicii al caror cost variaza intre 500 si 1.000 E de persoana.

9.500 E, un sejur in paradis

Agentiile de turism si-au adaptat oferta la cererea romanilor. Cea mai scumpa vacanta vanduta in 2004 in Bucuresti a costat 3,2 miliarde de lei si a fost achizitionata de un grup de 8 persoane care au ales
Mauritius, platind fiecare echivalentul in lei a 11.000 euro.

Pe locul doi s-a clasat o excursie in Peru, pentru care doua persoane au platit 9.500 euro. Se intampla adesea ca unii clienti sa cumpere de patru ori pe an cate un pachet turistic in valoare de minim 2.000 euro. Asa ca profituri sunt, dupa cum sunt si cereri.

Romanilor nu le sunt straine nici destinatiile din Africa sau Asia. Pentru un sejur petrecut aici, un turist scoate din buzunar 7.000 euro.

Exceptii de lux

Se intampla ca o noapte de cazare intr-un hotel de 4 sau 5 stele pe o insula tropicala sau intr-o destinatie exotica sa coste doar 50 euro. In acest caz, tariful e dictat in cea mai mare masura de pretul pentru transport, foarte mare in raport cu cel al cazarii.

Un bilet de avion Bucuresti-Bogota si retur poate ajunge la 3.000 euro de persoana, la clasa economic. Desi numarul turistilor romani care aleg destinatiile din America de Sud e in crestere, nu se poate vorbi inca de contracte pentru zboruri tip charter.

Cel putin pentru moment, vacantele exotice sunt privite ca un lux. Ce faci daca vrei intr-o concediu de top si nu ai suficienti bani? Solutia o reprezinta creditul bancar.

"Un produs ieftin costa mai mult"

Vacanta nu e doar un intermezo placut pe parcursul unui an de munca, dar si o binemeritata perioada de recuperare, spune Nicolae Demetraide, manager executiv al agentiei Happy Tour.

"Agentia de turism are un rol important in a recomanda turistului cea mai buna solutie de vacanta, dar turistul este cel care trebuie sa decida. Conteaza mult bugetul alocat pentru vacanta dar clientii trebuie sa inteleaga ca un pachet turistic ieftin implica si riscuri: riscuri ca vacanta mult asteptata sa se transforme dintr-o placere intr-un cosmar. O vacanta mai ieftina inseamna riscuri dar nu intotdeauna o vacanta scumpa inseamna siguranta. Iar acest lucru depinde mult de agentia de turism."

Potrivit proprietarului Happy Tour, un partener serios poate asigura un tarif acceptabil chiar si pentru un produs turistic de 5 stele.

"Important este de a se asigura un raport corect calitate - pret. Orice destinatie, chiar si Turcia, Malta sau Tunisia, care sunt percepute ca fiind ieftine, au si produse scumpe, cu standarde deosebite de calitate. Sunt insa si destinatii care nu au tarife sub 1.000 euro de sejur: Seychelles, Maldive sau Dubai.

Categoric, standardul este corespunzator tarifelor. Produsele scumpe se refera in general la cazare si locatie deosebita si nu includ neaparat toate mesele si bauturile. Preturile mari sunt justificate de serviciile de cazare oferite clientilor. Chiar si turistii cu venituri modeste au inceput sa realizeze ca un produs ieftin te costa mai mult.

Pentru a nu strica concediul clientilor nostri, nu le recomandam niciodata produse ieftine. O croaziera poate costa 1.200 euro la cabina, dar poate costa si 7.000 euro de cabina. Totul depinde numai de marimea si facilitatile camerei. Restul serviciilor de masa ori entertainment de pe vas sunt egale pentru toti turistii."
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri