Trisorii din piata imobiliara storc bani din buzunarele clientilor
Cum se face ca anul acesta locuintele s-au scumpit in ianuarie? Or exista si cauze obiective, dar trebuie sa recunoastem ca multi intermediari recurg la procedee care dau peste cap calculele hartiei.

Stefan Vasiliu a strans bani sa cumpere un apartament cu doua camere in Titan. S-a dus la o agentie imobiliara unde a inceput sa discute cu un profesionist. Acesta i-a pus in fata un model de contract de vizionare, informandu-l ca documentul urmeaza sa fie semnat de cele doua parti implicate - client si agentie.

Cand Stefan a inceput sa citeasca, si-a dat seama ca omul gresise, aratandu-i un alt act. Dar nu i-a atras atentia asupra erorii, pentru ca era interesant ce scria pe hartie.

Un cetatean care voia sa vanda un apartament ii oferise exclusivitate agentiei. Negru pe alb, proprietarul se obliga sa plateasca firmei un comision, chiar daca va efectua tranzactia cu alta companie de intermediere. Ba se mai si angajase sa accepte o anumita suma, urmand ca tot ce se obtine peste aceasta cifra, sa revina agentiei!

Cu alte cuvinte, "eu vreau 33.000 de euro, daca il dai cu 37.000, atunci 4.000 de euro ai tai sa fie".

Asta pe langa comisionul de 3%, care se cuvine pentru deranj. Cu astfel de practici, sa nu ne mai mire ca preturile cresc vazand cu ochii chiar in plina iarna, cand in mod normal ar trebui sa scada.

100.000 de euro pentru trei camere

Sub 40.000 de euro nu mai gasim apartamente cu trei camere in Bucuresti.

Iata ce preturi se cer prin mica publicitate: 43.500 de euro in Pantelimon; 44.000 de euro in Bucurestii Noi; 46.000 de euro in Dristor; 50.000 de euro in Grivitei; 65.000 de euro in Mosilor, 100.000 de euro la Piata Unirii.

Alti agenti se dovedesc oarecum intelegatori. Ei procedeaza cu mai putina lacomie, dar tot umfla preturile. Intermediarul intreaba: "33.000 de euro vrei? foarte bine". Apoi vinde cu 35.000 de euro si ii spune proprietarului: "uite 34.500, lasa-mi si mie 500 de euro, ca doar ti-am adus mai mult decat sperai".

Pe piata imobiliara puteti intalni o groaza de ciudatenii

Sotilor Andreea si Razvan Firoiu li s-a oferit un apartament in Drumul Taberei. "28.000 de euro, superoferta", i-a anuntat agentul. "OK, vrem sa-l vedem", au spus tinerii casatoriti. "A, nu, asta nu se poate. La un pret atat de avantajos, nu mai e nevoie de vizionare. Ori il luati, ori noi il vindem urgent cu 28.500".

Bineinteles ca sotii Firoiu au refuzat sa dea o caruta de bani "pe nevazute". Adica te indatorezi la banca pe 20 de ani, ca sa nu stii ce cumperi?

Mai ales ca intermediarul continua sa-i "linisteasca", informandu-i ca "oricum n-o sa va placa in starea in care se afla, dar noi il vom zugravi, vom da cu vopsea si montam chiuveta la baie, care in prezent nu exista".

Toate promisiunile au ramas la stadiul de vorbe, pentru ca agentul nu a vrut nici in ruptul capului sa dea in scris ca va efectua lucrarile despre care povestea.

Intr-un final, dupa vreo jumatate de ora de negocieri, s-a cazut de acord sa se mearga, totusi, la vizionare. Apartamentul parea ca fusese bombardat, nu avea geamuri, usile nu se inchideau, peretii erau scorojiti, iar apa calda nu curgea.

Cumperi imediat sau niciodata

Tactica de a-l presa pe client sa cumpere cat mai repede e folosita foarte des.

Stefania Trica a vizionat un apartament la 38.000 de euro "curat, amenajat, stradal, termopane, Balta Alba". Un domn tocmai iesea. "Se duce sa-si intrebe sotia daca ii convine. Pe dumneavoastra va rog sa imi dati un raspuns intr-o ora", a spus agentul.

Stefania a cerut termen de gandire pana a doua zi. Solicitarea ei a starnit mirare: "stiti, noi facem afaceri 24 de ore din 24". Nici nu se inserase cand a sunat secretara de la agentie: "S-a vandut cu 38.000, licitat de la 33.000. Daca nu va hotarati rapid, nu veti mai cumpara niciodata".

Pe piata imobiliara se triseaza la modul inteligent. Cei care dau tepe sunt imbracati frumos, vorbesc cursiv si de multe ori nici macar nu-ti lasa impresia ca te-au inselat. Majoritatea cetatenilor nu sunt obisnuiti cu asemenea practici, pentru ca nu prea se intalnesc cu ele - locuinta iti cumperi o data in viata.

Pentru a pune capat matrapazlacurilor prin care se storc gramezi de bani de la "neinitiati" este nevoie de un text de lege. Pentru ca textul de lege sa elimine toate "smenurile", acestea trebuie identificate. Cata vreme autoritatile nu stiu ce sa sanctioneze, nu vor putea aplica sanctiuni.

"E vid legislativ"

"Din cauza vidului legislativ din acest domeniu, in prezent nu mai exista nici o posibilitate de a te interesa daca o agentie imobiliara lucreaza sau nu cu profesionalism. Avem nevoie de o dezbatere publica, la care sa participe atat specialisti cat si reprezentanti ai presei.

Sa analizam cazuistica, sa identificam cele mai frecvente procedee prin care agentii de circumstanta incearca sa pacaleasca populatia. Scopul ar fi sa elaboram un proiect de act normativ, cel mai bine o lege, care sa reglementeze activitatea din sectorul imobiliar.

In ultimii 2-3 ani, au aparut foarte multe firme pe aceasta piata si e aproape imposibil de stabilit cine manifesta cu adevarat respect fata de clienti si cine nu. In evidentele UNIM se regasesc numai o parte din aceste firme, iar dintre cele inregistrate, nu putem sti cate au recurs in ultimul timp la practici neoneste"

Sorin Gabriel Zamfir, deputat PNL, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare

"Noi afisam comisioanele"

"Noi nu practicam exclusivitati. Mergem pe ideea de a atrage cat mai multi clienti, pe care sa ii servim cat mai repede, asa ca nu vrem sa ii impovaram impunandu-le tot felul de conditii.

Am afisat pe perete comisioanele pe care le percepem: 3% la vanzare-cumparare, 50% din chiria pe prima luna in cazul inchirierilor.

De obicei in ianuarie, preturile scad, dar in acest an ele s-au majorat, fata de decembrie, cu 8.000-9.000 de euro.

La sfarsitul lui 2004, se gaseau apartamente cu doua camere in zonele Dinicu Golescu sau 1 Mai la 27.000-28.000 de euro. Astazi, acestea costa 35.000, chiar 40.000 de euro. Cererea depaseste cu mult oferta. Numarul cumparatorilor este in crestere."

Ilie Calofir, director general la agentia imobiliara Imn
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri