Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat ca viziunea ei asupra dezvoltarii statiunii Mamaia nu corespunde cu cea a primarului Constantei, Radu Mazare, din cauza planurilor de urbanism propuse, care prevad ridicarea prea multor constructii.
"In ceea ce priveste planul de urbanism zonal al statiunii Mamaia, PUZ-ul a fost trimis la Ministerul Turismului anul trecut. Nu am cazut de acord cu Consiliul Local Municipal, cu Primaria, asupra unor anumite coordonate cum ar fi gradul de ocupare al terenului, locul in care urmeaza sa se construiasca si regimul de inaltime. Din punctul nostru de vedere, Mamaia trebuie sa pastreze posibilitatea de a oferi turistilor agrement si relaxare, nu doar blocuri sau imobile, cum sunt foarte multe in Mamaia”, a spus Udrea, citata de NewsIn.

Ministrul Turismului este preocupat si de locul in care turistii fac plaja, iar aceasta viziune difera, la randul ei, de cea a autoritatilor locale.

"La o intrebare a mea cam unde ar trebui sa faca turistii baie, daca toata statiunea urmeaza sa fie ocupata de constructii, mi s-a raspuns in piscina de pe terasa. Cred ca lucrul acesta se poate face in Bucuresti. La mare oamenii nu vin sa faca baie in piscina de pe terasa, ci sa poata sa stea la plaja si sa intre in mare, de aceea avem o viziune diferita de cea a autoritatilor locale legata de cum trebuie sa arate Mamaia in viitor, incercam sa ne punem de acord, nici nu vrem sa oprim dezvoltarea statiunii, dar pe de alta parte nu vrem sa fie omorata statiunea din prea multa dezvoltare”, a mai spus Udrea.

Udrea a mai spus ca ar trebui sa se analizeze daca Mamaia mai suporta in continuare constructii, referindu-se in special la zona cuprinsa pana in Navodari, care este plina de blocuri de locuit.

"Zona aceea foarte aglomerata de blocuri de apartamente este o dovada a faptului ca s-a exagerat cu constructiile. Trebuie sa se aprecieze cat spatiu verde este necesar totusi turistilor, cam care ar trebui sa fie spatiul care sa ramana afectat agrementului in statiunea Mamaia”, a apreciat Udrea.

Elena Udrea s-a referit si la constructiile ilegale de pe plaja si a declarat ca a cerut Guvernului ca ministerul pe care il conduce sa fie abilitat sa efectueze demolari.

"De o luna de zile nu demoleaza nimeni. Am venit aici am facut un comitet de urgenta, un comitet de interventie si am zis ca facem ordine si toata lumea a crezut ca facem ordine. Cand au vazut ca nu reusim si nu avem nici un fel de autoritate si nici legea nu ne sprijina, au inceput sa ne rada in fata si fiecare si-a vazut mai departe de treaba si au continuat sa construiasca fara autorizatie sub nasul nostru. Singura solutie pe care am identificat-o a fost sa solicit in Guvern ca ministerul pe care il conduc sa preia atributiile de desfiintare a lucrarilor ilegale, deoarece astazi sau inainte de aceasta ordonanta se putea face aceasta desfiintare de catre primarii. Primariile pe litoral in schimb, din diverse motive, au permis timp de 20 de ani sa se construiasca, era greu acum sa le ceri sa darame. Le-a fost foarte greu sa puna in practica legea, cred ca le va fi mai usor acum ca a venit ministerul in sprijinul lor”, a declarat Udrea.

Aceasta a spus ca se lucreaza la o noua lege a constructiilor, un cod al urbanismului in Romania, pentru ca situatia de pe litoral este generalizata in toata tara.

"Dorinta de a construi dupa '89 a fost atat de mare si intelegerea autoritatilor pentru cei care au construit chiar si fara sa respecte legea a fost atat de mare incat s-a ajuns la ceea ce spun eu un dezastru urbanistic in toate orasele Romaniei, in toate zonele turistice nu numai pe litoral. Vom incerca sa indreptam ce se mai poate indrepta, sunt lucruri care nu se vor ma putea indrepta niciodata, de aceea facem o noua lege a constructiilor, un cod al urbanismului. Lucram cu sprijinul specialistilor francezi, avem de partea noastra societatea civila. Pana acolo vom mai incerca sa rezolvam probleme punctual, cum sunt cele de pe litoral, astfel ca de luni incolo cei care au crezut ca e de gluma si au crezut ca doar ne-am plimbat pe aici pe litoral sa inteleaga ca nu este de gluma si chiar vom pune in practica litera legii”, a conchis Udrea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri