Pretul petrolului a depasit pentru prima data, 100 de dolari pe baril, dupa ce guvernul Statelor Unite a anuntat ca stocurile nationale de titei au inregistrat un declin accentuat.
Oficialii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au declarat ca organizatia nu poate face multe pentru a stabiliza pretul petrolului ce a atins miercuri nivelul istoric de 100 de dolari/baril, afirmand ca pietele mondiale dispun de resurse suficiente de titei, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Oficialii OPEC au declarat ca nu va exista nicio intrunire de urgenta a OPEC, inainte de reuniunea programata pentru 1 februarie 2008.

"Problema nu este reducerea livrarilor de petrol", a declarat joi pentru Reuters directorul pe relatii internationale din cadrul Companiei Nationale Iraniene de Petrol, Hojjatollah Ghanimifard.
Iranul este al doilea producator de petrol din OPEC, dupa Arabia Saudita.

"Cred ca principala problema se afla in afara pietei petrolului. Exista prea multe lichiditati pe piata", a adaugat Ghanimifard.

Pretul petrolului a atins miercuri, pe piata din New York, 100 de dolari/baril, iar analistii estimeaza ca pot exista viitoare majorari.

Pretul titeiului a crescut cu peste 58% anul trecut.

OPEC, sursa a peste o treime din petrolul necesar la nivel global, a decis sa-si mentina productia actuala de petrol in cadrul intrunirii din 5 decembrie, respingand cererile tarilor consumatoare, ce doreau o suplimentare a productiei.

OPEC nu poate stabiliza cresterea preturilor la petrol, deoarece majorarea nu este rezultatul unor probleme ale livrarilor, a declarat pentru Reuters ministrul petrolului din Qatar.

"Nu cred ca OPEC poate face ceva", a declarat ministrul Abdullahal-Attiyah.

"Daca acest lucru s-ar fi produs din cauza livrarilor, atunci am fi putut actiona".

"Speculatiile au fost foarte puternice. Este un joc al speculantilor", a adaugat ministrul din Qatar.
Organizatia celor 13 state se va reuni pe 1 februarie, la Viena, si nu are niciun plan pentru o intrunire mai devreme de data stabilita, a declarat Attiyah.

Anumiti membri OPEC au aceleasi ingrijorari ca si tarile consumatoare in ceea ce priveste impactul costurilor ridicate la energie asupra cresterii economice, odata ce incetinirea economiei din SUA ameninta sa se raspandeasca la nivel global.

Intrebat ce parere are despre majorarea de 100 dolari/baril a pretului la petrol, un oficial din OPEC a declarat ca "cererea va fi afectata, iar acestea nu este o veste prea imbucuratoare, deoarece produce o multime de reactii din partea consumatorilor".

"Majorarea va duce la inflatie, iar acest lucru ne va afecta pe toti", a adaugat acesta.
Pretul petrolului s-a mentinut joi in jurul valorii record de 100 de dolari, alimentat de slabiciunea dolarului, rezervele existente si problemele din Nigeria.

Indonezia, ce are o influenta limitata in ceea ce priveste politica OPEC, fiind unul dintre producatorii mai putin importanti ai organizatiei, a fost singurul stat membru ce a sugerat o eventuala sporire a productiei grupului.

Reprezentantul OPEC din partea Indoneziei, Maizar Rahman, a declarat joi pentru Reuters ca pretul petrolului ar putea creste mai mult, afectand cresterea economica in tarile in curs de dezvoltare ce nu au o productie proprie de titei.

Un institut german afirma ca pretul petrolului s-ar putea dubla in zece ani

Cresterea preturilor la petrol este departe de a se incheia, iar pretul barilului de petrol, ce a depasit miercuri pragul de 100 de dolari, s-ar putea dubla in zece ani, a estimat joi un expert al institutului german DIW, informeaza AFP.

"Rezervele de petrol se reduc pe zi ce trece, iar acest lucru va conduce la cresterea preturilor", a estimat analistul DIW, Claudia Kemfert, intr-un interviu acordat cotidianului Berliner Zeitung.
"Este probabil ca in cinci ani, pretul barilului sa creasca la 150 de dolari, iar in zece la 200", a adaugat aceasta.

Petrolul a depasit 100 de dolari/baril pe bursa din New York pentru prima data in istorie, pe fondul tensiunilor geopolitice, precum recentele violente din Nigeria, numarul unu in productia de petrol din Africa, si din cauza deprecierii dolarului american.

Pentru expertul DIW, este putin probabil ca preturile la petrol sa scada.

"Estimez ca in scurt timp vom asista la o crestere de105 dolari/baril", a adaugat Kemfert.


"Exista posibilitatea ca pretul petrolului sa ajunga la 110 dolari pe baril", a adaugat Rahman.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri