2 / 4

Sub 10% iau drumul spre casa

Recruiterii de pe piata locala sustin ca romanii din strainatate aleg sa se intoarca in proportie de maximum 10%. Pentru cei care se intorc, apropierea de familie predomina in topul motivelor, urmata de obtinerea unui raport dintre venit si cheltuieli, proportional cu cel avut in afara.

“In contextul crizei, anumite aspecte care erau importante in anii anteriori nu mai sunt la fel de importante acum. Noile nevoi generate de criza (siguranta locului de munca, venitul etc.) favorizeaza aparitia altor prioritati in momentul alegerii deciziei pentru un nou loc de munca. Astfel, discutia nu mai este acaparata de diferentele in favoarea unui loc de munca in strainatate. Sunt multumiti ca gasesc un loc de munca si au familia si prietenii aproape”, afirma Isabella Berghoffer, managing director al companiei de recrutare Royalty Jobs International si membru HR Club.

Obisnuiti cu regulile angajat – angajator din Vest, cu un salariu considerabil mai mare decat in tara, majoritatea angajatilor care decid reintrarea pe piata fortei de munca romanesti au dificultati de adaptare. Desi acestia inteleg motivele nivelului salarial scazut din Romania, inca incearca sa pluseze pentru o cifra cat mai apropiata de nivelul remuneratiei din Vest. “Exista sanse pentru absorbtia pe piata a angajatilor cu experienta in strainatate, insa acestia trebuie sa accepte un salariu cu 10-20% mai mic decat in Spania”, subliniaza Vilceanu.

Persoanele cu experienta in campul muncii, cei care se preteaza pe pozitiile de specialist sau de middle manageri, consultantii si freelancer-ii sunt primii care claca granite, inapoi spre Romania. Se intorc pentru ca aici inca si pot gasi locul in piata, castigand similar sau usor mai jos decat in tarile din Vest.

Restul, vin cu gandul sa isi construiasca propria afacere, sa dezvolte firme in judetele natale, in servicii – alimentatie, HoReCa si agricultura -, apreciaza recruiterii.

“Destul de putini se intorc cu gandul sa ramana. Cred ca si patronii din strainatate ii asteapta inapoi. Prima generatie care lucreaza afara trimite bani acasa, isi lasa copiii in tara, stau in chirie, sunt gata sa se relocheze. Atunci cand situatia lor in tara straina se stabilizeaza, adica au copii in sistem, jobul este stabil, isi cumpara o locuinta, ei nu mai trimit bani acasa. Copiii lor, a doua generatie, au doar foarte putine legaturi cu tara de origine. Noi suntem la prima generatie si de aceea avem inca acest joc de du-te vino la nivelul fortei de munca si acest sprijin fantastic, banii castigati afara. Robinetul se va inchide insa incet-incet, iar numarul celor care se intorc va scadea”, a spus Marius Gîrlea, general manager jobsinro.ro si membru HR Club.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri