3 / 8

Majorarea impozitelor va fi cel mai probabil solutia noului guvern

Pe de alta parte, Dumitru a mentionat ca agentiile de rating au dreptate cand ne atrag atentia asupra politicilor autoritatilor de la Bucuresti. „Sa ne uitam la economia romaneasca si sa ne facem temele in ceea ce priveste politicile fiscale, monetare si bugetare”.

Astfel, analistii au spus ca oricare va fi noul guvern (indiferent de culoarea politica) va apela la majorarea taxelor pentru a creste veniturile bugetare, in conditiile cheltuielor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constand intr-o corectie prin inflatie si curs, mult mai dureroasa.

"Exista un consens ce trebuie sa aiba loc o corectie la nivel economic in 2009 si depinde daca aceasta va fi dura sau lina. In acest context, avem de ales intre taxe mai mari si inflatie mare, si depreciere de curs", a detaliat Dumitru, care considera ca ajustarea prin politica fiscala este solutia cea mai putin rea.

Cresterea salariilor fiind promisa de majoritatea partidelor in campania electorala, masura va fi imposibil de evitat, iar singura posibilitate de compensare ramane in aceasta situatie majorarea impozitelor.

In acest context, Lucian Anghel (foto) atrage atentia ca politica monetara a fost deja utilizata la maxim si nu mai trebuie sa fie singura in fata socurilor in economie, iar Guvernul trebuie sa ajute banca centrala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri