Impozitul pe profit

Impozitul pe profitPrin noile norme de aplicare a Codului Fiscal, "cheltuielile efectuate cu plata taxei pe valoare adaugata platita in alt stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit", explica specialistii KPMG.

In plus, noile prevederi pentru aplicarea Codului Fiscal aduc clarificari cu privire la "scutirea de impozit a profitului reinvestit in productia sau achizitia de echipamente tehnologice".

Astfel, KPMG relateaza ca prin productia de echipamente tehnologice se intelege realizarea acestora in regie proprie si inregistrarea ca mijloace fixe (potrivit art. 24 din Codul fiscal referitor la amortizarea fiscala). Daca investitiile in echipamente tehnologice realizate nu sunt acoperite in totalitate de profitul contabil, pentru determinarea valorii fiscale se are in vedere ordinea cronologica a inregistrarii acestora ca mijloace fixe. In cazul activelor care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie inregistrate in perioada 1 octombrie 2009 - 31 decembrie 2010 si puse in functiune in aceeasi perioada.

De asemenea, in cazul in care, in cursul anului pentru care se efectueaza plati anticipate ale impozitului pe profit, impozitul aferent anului precedent este modificat si corectat, platile anticipate datorate incepand cu trimestrul efectuarii modificarii se determina in baza impozitului pe
profit recalculat.

Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti

La aceasta sectiune, specialistii KPMG mentioneaza ca in noile norme se face o clarificare a definitiei redeventelor. Potrivit noilor prevederi, sumele platite unui nerezident in schimbul obtinerii drepturilor exclusive de distributie a unui produs sau serviciu nu reprezinta redevente. De asemenea, nu constituie redevente platile efectuate de intermediarii distribuitori ai unui software in baza unui contract prin care se acorda frecvent dreptul de distributie a unor exemplare ale software-ului, fara a da dreptul de reproducere. In plus, nu constituie redevente nici platile pentru un software care urmeaza sa fie supus unui proces de personalizare in vederea instalarii sale.

KPMG mai precizeaza intr-un raport dedicat noilor norme de aplicare a Codului Fiscal ca Ministrul Finantelor Publice a aprobat prin ordin macheta certificatului de rezidenta fiscala atat pentru rezidenti, cat si pentru persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta timp de 3 ani consecutivi, acestia fiind supusi impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei, incepand cu al patrulea an fiscal, deci avand in Romania obligatie fiscala integrala.

Impozitul pe venit

Impozitul pe venitIn noile norme de aplicare a Codului Fiscal se precizeaza expres ca in venitul brut din activitati independente se includ si: "veniturile din dobanzi primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, veniturile din alte activitati adiacente, precum si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii independente, pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii", subliniaza specialistii Mazars Romania.

De asemenea, se face precizarea ca nu sunt considerate venit brut din activitati independente bunurile din patrimoniul unei afaceri care trec prin reorganizare in patrimoniul altei afaceri a aceluiasi contribuabil, cand se pastreaza destinatia bunurilor, subliniaza echipa Mazars, adaugand ca se stabilesc reguli privind raportarea venitului net / pierderii fiscale in cazul reorganizarii in cursul anului fiscal.

Tot de la inceputul anului au fost introduse prevederi referitoare la deductibilitatea cheltuielilor efectuate pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite pentru desfasurarea afacerilor in cadrul activitatilor independente, in cazul in care documentele sunt emise pe numele proprietarului, si nu pe numele contribuabilului.

Mazars Romania a mai subliniat si introducerea unor prevederi conform carora angajatorii vor inmana persoanelor fizice care inceteaza sa mai obtina venituri din salarii sau asimilate salariilor in timpul anului un exemplar al fisei fiscale, odata cu definitivarea formelor de lichidare sau la incetarea raporturilor in baza carora au fost obtinute veniturile din salarii.

Noile Norme mai clarifica faptul ca in venitul brut realizat din activitati independente se includ si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii
independente pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii.

In plus, potrivit KPMG, veniturile realizate de membrii in consiliul de administratie, membrii directoratului si consiliului de supraveghere sunt asimilate veniturilor de natura salariala. Primele de asigurare aferente contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori sau directori, incheiate si suportate de societatea comerciala pentru care acestia desfasoara activitatea, nu reprezinta venituri impozabile la nivelul persoanelor fizice.

Normele fac, de asemenea, referire la persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii din strainatate, care au obligatia determinarii impozitului anual pe venitul din salarii, relateaza KPMG.

Taxa pe Valoarea Adaugata

Taxa pe Valoarea AdaugataPotrivit noilor norme de aplicare a Codului Fiscal, modul de calcul al echivalentului in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 de euro a fost stabilit. Astfel, s-a stabilit echivalentului in lei a plafonului pentru achizitiile intracomunitare la 34.000 lei si a plafonului pentru vanzarile la distanta la 118.000 lei.

De asemenea, potrivit Mazars, in noile norme au fost aduse lamuriri si precizari cu referire la locul livrarii de bunuri si locul achizitiei intracomunitare de bunuri si sunt modificate regulile referitoare la stabilirea locului livrarii in cazul prestarii de servicii.

In noile norme, "se prezinta procedura de rambursare a taxei catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania si rambursarea TVA de catre alte state membre catre persoane impozabile stabilite in Romania", explica Mazars Romania in cadrul unui raport.

KPMG precizeaza ca potrivit noilor norme baza de impozitare in cazul TVA pentru bunuri cuprinde si ecotaxa (datorata conform Ordonantei de Urgenta nr. 196/2005 privind Fondul de Mediu), indiferent daca este facturata separat sau inclusa pe factura de livrare a bunurilor.